Grad Sarajevo očekuje pomoć od pobratimskog grada Innsbrucka u organizaciji EYOF-a 2017.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zajedno s predsjedateljem Gradskog vijeća Suljom Agićem i njegovim zamjenikom Gradimirom Gojerom, danas je u prostorijama Gradske uprave upriličio prijem za višečlano izaslanstvo austrijskog grada Innsbrucka, predvođeno gradonačelnicom Christinom Oppitz Plorer. U zajedničkoj izjavi za medije gradonačelnik Komšić je istaknuo da dva olimpijska grada, dva grada prijatelja, Sarajevo i Innsbruck, obilježavaju 35. godina prijateljskih partnerskih veza.

Najava održavanja tiskovne konferencije povodom obilježavanja 06. travnja – Dana grada Sarajeva

U četvrtak, 02.04.2015. godine, s početkom u 12.00 sati, održat će se tiskovna konferencija povodom obilježavanja 06. travnja – Dana grada Sarajeva. Na tiskovnoj konferenciji novinarima će se u ime Grada Sarajeva obratiti gradonačelnik Ivo Komšić, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Gradimir Gojer, te predsjedatelj Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2015. godini Miroslav Živanović.

Zajedničke izjave gradonačelnika Sarajeva i Innsbrucka, gradova koji ove godine obilježavaju 35 godina pobratimskih veza

U utorak, 31. 03. 2015. u 10.50 sati, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i gradonačelnica Innsbrucka Christina Oopitz Plorer dat će zajedničke izjave za novinare nakon prijema za višečlano izaslanstvo ovog pobratimskog grada iz Austrije. Prijem organiziraju gradonačelnik Sarajeva Komšić, zajedno s predsjedateljem Gradskog vijeća Suljom Agićem i njegovim zamjenicima Gradimirom Gojerom i Mirom Lazovićem. Dužnosnici Sarajeva i Innsbrucka razgovarat će o nastavku i intenziviranju suradnje na svim područjima od interesa za građane dvaju olimpijskih gradova, koja ove godine obilježavaju 35 godina partnerskih i prijateljskih veza. 

Vijećnica ugasila svjetla povodom Sata za planetu Zemlju 2015. godine

Sarajevska Vijećnica je u subotu, 28.03.2015. u razdoblju od 20.30 do 21.30 sati, ugasila svoja svjetla, povodom obilježavanja Sata za planetu Zemlju (Earth Hour 2015), inicijative koju na globalnoj razini organizira Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF) s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito. Bosna i Hercegovina je prošle godine pridonijela akciji s gašenjem svjetla na znamenitostima u 15 gradova, uključujući glavne spomenike u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

Gradonačelnik Komšić otvorio Dane nacionalnih manjina u Sarajevu

Danas je u Međunarodnom centru za djecu i mladež gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić zajedno s Janom Snaidauf, šefom političkog i ekonomskog odsjeka Izaslanstva EU u BiH, Taniom Van Dijk, predstavnicom Ureda Vijeća Europe u Sarajevu i Sarah Keating, predstavnicom Vijeća Europe otvorio Prvi dan nacionalnih manjina u gradu Sarajevu, posvećen tradicionalnim jelima i pićima. „Grad Sarajevo još od 2008. godine uspješno surađuje s udrugama nacionalnih manjina, potporom sredstvima iz Proračuna Grada, a u zadnjih nekoliko godina i osiguranjem dodatnih donatorskih sredstava“, istakao je gradonačelnik Komšić. Skrenuvši pozornost na prostor za rad udruga nacionalnih manjina, odnosno, osiguranje tzv. Kuće nacionalnih manjina, gradonačelnik je ovom prilikom pozvao sve mjerodavne da se ovo pitanje što prije riješi kako bi se osigurali elementarni uvjeti za opstanak i rad udruga nacionalnih manjina u gradu Sarajevu.

Počelo postavljanje zaštitne ograde s istočne strane Vijećnice

U sklopu uređenja vanjskog dijela Vijećnice, trenutno se izvode radovi na postavljanju zaštitne ograde ispred istočne fasade Vijećnice u ulici Telali. S obzirom da projektom obnove Vijećnice nije tretirano vanjsko uređenje objekta, Gradska uprava je pokrenula inicijativu te izradila projekt popločavanja trotoara i postavljanja zaštitne ograde.

Gradonačelnik Ivo Komšić u subotu otvara Dane nacionalnih manjina u Sarajevu

Grad Sarajevo vas poziva na Dan nacionalnih manjina u gradu Sarajevu i promociju Knjige recepata jela udruge nacionalnih manjina u gradu Sarajevu, koji će se održati u subotu, 28. ožujka 2015. u razdoblju od 11.00 do 17.00 sati u Međunarodnom centru za djecu i mladež Novo Sarajevo. Ovu manifestaciju će u 11.00 sati svečano otvoriti prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Tania Van Dijk, predstavnica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu i Sarah Keating, predstavnica Vijeća Europe. „Dani nacionalnih manjina“ predstavljaju zajednički projekt Vijeća Europe i Europske unije pod nazivom „Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi.

Gradsko vijeće usvojilo Proračun Grada Sarajeva za 2015. godinu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 24. sjednici, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedatelj Gradskog vijeća, razmotrilo i jednoglasno usvojilo Izvješće o radu Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2014. godinu, sa zaključnim razmatranjima iz kojih je potrebno izdvojiti sljedeće:„Gradski vijećnici su se i tijekom 2014. godine, izvršavajući usvojeni program i evaluirajući njegovu realizaciju, susretali s problemima koji proizlaze iz nemogućnosti ostvarivanja prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu kao i provedbe funkcija glavnog grada, a bez jasnog pozicioniranja Grada Sarajeva u Ustavno-pravnom sustavu Bosne i Hercegovine i uz trajne opstrukcije. Ovakav odnos relevantnih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini je tijekom 2014. godine kulminirao izostavljanjem Grada Sarajeva iz raspodjele javnih prihoda s jedinstvenog računa Federacije Bosne i Hercegovine. Na inicijativu Gradskog vijeća pokrenute su određene aktivnosti koje do kraja godine nisu dale odgovarajuće rezultate“.