Град Сарајево очекује помоћ од побратимског града Инсбрука у организацији ЕYОF-а 2017.

Градоначелник Сарајева Иво Комшић, заједно с предсједавајућим Градског вијећа Суљом Агићем и његовим замјеником Градимиром Гојером, данас је у просторијама Градске управе уприличио пријем за вишечлану делегацију аустријског града Инсбрука, предвођену градоначелницом Цхристином Оппитз Плорер. У заједничкој изјави за медије градоначелник Комшић је истакнуо да два олимпијска града, два града пријатеља, Сарајево и Инсбрук, обиљежавају 35. година пријатељских партнерских веза.

Најава одржавања прес конференције поводом обиљежавања 06. априла – Дана града Сарајева

У четвртак, 02.04.2015. године, са почетком у 12.00 часова, одржаће се прес конференција поводом обиљежавања 06. априла – Дана града Сарајева. На прес конференцији новинарима ће се у име Града Сарајева обратити градоначелник Иво Комшић, замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер, те предсједавајући Одбора за додјелу „Шестоаприлске награде Града Сарајева“ у 2015. години Мирослав Живановић. 

Заједничке изјаве градоначелника Сарајева и Инсбрука, градова који ове године обиљежавају 35 година побратимских веза

У уторак, 31. 03. 2015. у 10.50 часова, градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић и градоначелница Инсбрука Кристина Опитз Плорер дат ће заједничке изјаве за новинаре након пријема за вишечлану делегацију овог побратимског града из Аустрије. Пријем организују градоначелник Сарајева Комшић, заједно са предсједавајућим Градског вијећа Суљом Агићем и његовим замјеницима Градимиром Гојером и Миром Лазовићем. Функционери Сарајева и Инсбрука разговараће о наставку и интензивирању сарадње на свим подручјима од интереса за грађане двају олимпијских градова, која ове године обиљежавају 35 година партнерских и пријатељских веза.

Вијећница угасила свјетла поводом Сата за планету Земљу 2015. године

Сарајевска Вијећница је у суботу, 28.03.2015. у периоду од 20.30 до 21.30 часова, угасила своја свјетла, у поводу обиљежавања Часа за планету Земљу (Earth Hour 2015), иницијативе коју на глобалном нивоу организира Свјетски фонд за природу (World Wide Fund for Nature – WWF) с циљу подизања свијести о климатским промјенама, прекомјерној потрошњи земљиних ресурса и еколошким проблемима опћенито. Босна и Херцеговина је прошле године придонијела акцији са гашењем свјетла на знаменитостима у 15 градова, укључујући главне споменике у Сарајеву, Бања Луци и Мостару.

Градоначелник Комшић отворио Дане националних мањина у Сарајеву

Данас је у Међународном центру за дјецу и омладину  градоначелник проф. др. Иво Комшић заједно са Јаном Шнедауф, шефом политичког и економског одсјека Делегације ЕУ у БиХ, Таниом Ван Дијк, представницом Канцеларије Вијећа Европе у Сарајеву и Сарах Кеатинг, представницом Вијећа Европе отворио Први дан националних мањина у граду Сарајеву, посвећен традиционалним јелима и пићима. „Град Сарајево још од 2008. године успјешно сарађује са удружењима националних мањина, подршком средствима из Буџета Града, а у задњих неколико година и обезбјеђивањем додатних донаторских средстава“, истакао је градоначелник Комшић. Cкренувши пажњу на простор за рад удружења националних мањина, односно, обезбјеђење тзв. Куће националних мањина, градоначелник је овом приликом позвао све надлежне да се ово питање што прије ријеши како би се обезбиједили елементарни услови за опстанак и рад удружења националних мањина у граду Сарајеву.

Почело постављање заштитне ограде са источне стране Вијећнице

У склопу уређења вањског дијела Вијећнице, тренутно се изводе радови на постављању заштитне ограде испред источне фасаде Вијећнице у улици Телали. Обзиром да пројектом обнове Вијећнице није третирано вањско уређење објекта, Градска управа је покренула иницијативу те израдила пројекат поплочавања тротоара и постављања заштитне ограде. 

Градоначелник Иво Комшић у суботу отвара Дане националних мањина у Сарајеву

Град Сарајево вас позива на Дан националних мањина у граду Сарајеву и промоцију Књиге рецепата јела удружења националних мањина у граду Сарајеву, који ће се одржати у суботу, 28. марта 2015. у периоду од 11.00 до 17.00 часова у Међународном центру за дјецу и омладину Ново Сарајево. Ову манифестацију ће у 11.00 часова свечано отворити проф. др. Иво Комшић, градоначелник Сарајева, Таниа Ван Дијк, представница Канцеларије Вијећа Европе у Сарајеву и Сарах Кеатинг, представница Вијећа Европе. „Дани националних мањина“ представљају заједнички пројекат Вијећа Европе и Европске уније под називом „Унапређење људских права и заштите мањина у југоисточној Европи.

Позив медијима за акредитовање екипа које ће пратити Свечану сједницу Градског вијећа Града Сарајева поводом 06. априла – Дана града Сарајева

Свечана сједница Градског вијећа Града Сарајева поводом 06. априла – Дана града Сарајева, одржаће се 06. 04. 2015. године, са почетком у 19.00 часова, први пут у обновљеној Вијећници.

Градско вијеће усвојило Буџет Града Сарајева за 2015. годину

Градско вијеће Града Сарајева је, на данас одржаној 24. сједници, којом је предсједавао Суљо Агић, предсједавајући Градског вијећа, размотрило и једногласно усвојило Извјештај о раду Градског вијећа Града Сарајева за 2014. годину, са закључним разматрањима из којих је потребно издвојити сљедеће:„Градски вијећници су се и током 2014. године, извршавајући усвојени програм и евалуирајући његову реализацију, сусретали са проблемима који произилазе из немогућности остваривања права Града Сарајева на локалну самоуправу као и провођења функција главног града, а без јасног позиционисања Града Сарајева у Уставно-правном систему Босне и Херцеговине и уз трајне опструкције. Овакав однос релевантних политичких субјеката у Босни и Херцеговини је током 2014. године кулминирао изостављањем Града Сарајева из расподјеле јавних прихода са јединственог рачуна Федерације Босне и Херцеговине. На иницијативу Градског вијећа покренуте су одређене активности које до краја године нису дале одговарајуће резултате“.

Најава одржавања 24. сједнице Градског вијећа Града Сарајева

Обавјештавамо Вас да ће се 24. сједница Градског вијећа Града Сарајева одржати у сриједу 25. 03. 2015. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1.