Челници Међународне санкашке федерације изразили жељу и спремност за обнову санкашке, боб и скелетон стазе на Требевићу

Помоћник градоначелника Сарајева за образовање, културу и спорт, Рамиз Кадић, данас је са сарадницима  у Вијећници уприличио пријем за челнике Међународне санкашке федерације (ФИЛ), који ће у нашем граду одржати годишњи састанак Предсједништва и Извршног одбора ове организације. Кадић се у име Града Сарајева и његових грађана захвалио на  подршци коју ова федерација годинама пружа члановима Санкашког савеза БиХ како би оспособили санкашку, боб и скелетон стазу на Требевићу за одржавање љетних тренинга на санкама на точковима. Тако је Међународна санкашка федерација обезбиједила донацију од 15 санки на точковима, 15 кацига и 17 пари специјалних патика, у укупној вриједности од  143.000 КМ.

Град Сарајево представио своје актуелне развојне пројекте на међународном форуму „Реактивате Сарајево“

„Град Сарајево као мјесто сусрета различитих култура и цивилизација, као мјесто у којем се одувијек његује комшилук, као највећа тековина заједничког живљења на овим просторима, је идеалан за одржавање форума под називом \’Реацтивате Сарајево\’.  Због тога је Град Сарајево заједно са градоначелником проф. др. Ивом Комшићем прихватио почасно покровитељство овог еминентног скупа“. Замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер је овим ријечима поздравио учеснике Форума, који је данас почео са радом у Дому младих Скендерија. 

Такмичите се на Сарајево Гранд Прих 2015 и освојите бицикл Трек Марлим 5

Међународна утрка Сарајево Гранд Прих 2015 одржаће се 14. јуна. Полазак је испред Градске скупштине у Источном Сарајеву, иде се према Илиџи те ће се возити бициклистичком стазом према Тргу Босне и Херцеговине гдје ће и бити оборен рекорд, али и дочекан побједник Сарајево Гранд Прих 2015. Побједници утрке добијају УЦИ бодове, као и главне награде. Обзиром да поред такмичарског дијела има и рекреативни, вожња заљубљеника у бициклизам 14. јуна имаће двојако значење. Прво је свакако то што се на овакав начин промовише здрав живот, али и  бициклистички туризам у Босни и Херцеговини. Друго значење је то што ће рекреативци својим доласком, заједно, возећи један иза другог оборити Гинисов рекорд у најдужој бициклистичкој линији на свијету.

У Вијећници обиљежен Свјетски дан непушења

Данас је у градској Вијећници обиљежен Свјетски дан непушења под мотом „Зауставите илегалну трговину духанским производима“, у организацији ЈУ Завод за јавно здравство Кантона Сарајево и Града Сарајева. У циљу подстицања одговарајуће позорности јавности о значају супротстављања нелегалне трговине духана и духанских производа, замјеник градоначелника Сарајева, др. Ранко Човић је казао: „Незаконита трговина људским производима је велики глобални проблем који се одражава на здравствене, правне и економске аспекте, руковођење и корупцију. Према истраживањима, једна од 10 цигарета и других духанских производа који се данас конзумирају у свијету, набављена су илегално.

Град Сарајево ће представити своје актуелне развојне пројекте на међународном форуму „Реактивате Сарајево“

Свечаном церемонијом у склопу које су предвиђене умјетничке изложбе, музички програм, видео-мапинг, дјечије радионице и перформансе, вечерас (четвртак) 28.05.2015. године у 18.00 часова у Историјском музеју, отвориће се међународни форум под називом „Реактивате Сарајево“. У циљу представљања и оживљавања потенцијала града Сарајева, на Форуму, који ће трајати до 31.05.2015. године, обрађиваће се теме попут урбаног планирања, културно-историјског наслијеђа, енергетске ефикасности, екологије и одрживог туризма, градског саобраћаја, инфраструктуре на олимпијским планинама, пројекта Сарајево Смарт Сити и др.

Градски вијећници усвојили Иницијативу за образовање новог министарства за локалну самоуправу, при Влади Федерације БиХ у складу са законом

Градско вијеће Града Сарајева је на данас одржаној 26. сједници, којом је предсједавао Суљо Агић, Предсједавајући Градског вијећа, службеним обавјештењима Мандатно – имунитетске комисије, упознато о престанку мандата градске вијећнице Татјане Љујић Мијатовић, која је поднијела оставку на мандат градског вијећника и на све функције која из тог мандата произлазе. Као посљедицу престанка овог мандата Градско вијеће је, својом одлуком, и разријешило функције градску вијећницу. Такође, информацијама Мандатно – имунитетске комисије, Градско вијеће је службено упознато о додјели мандата градској вијећници Бранислави Ракоњац, која је, затим, давањем свечане изјаве примила дужност и стекли права и обавезе градског вијећника. 

Делегација Града Сарајева полагањем цвијећа обиљежила 23. годишњицу од масакра у Ферхадији

Делегација Града Сарајева предвођена замјеником предсједавајућег Градског вијећа, Миром Лазовићем положила је данас цвијеће на мјесто масакра у улици Ферхадија. На овај дан, прије 23 године, са агресорских положаја је испаљена минобацачка граната калибра 82 мм од чијег је распрскавајућег дејства смртно страдало 26, а теже и лакше рањено 108 наших суграђана. Било је то прво масовно страдање цивила у опкољеном Сарајеву током протекле агресије.

Сазнајте свој редни број на другом Сарајево Гранд Прих

Сарајево Гранд Прих одржава се по други пут у Босни и Херцеговини.  Као и 2014. године, тако ће и сад првих осам такмичара имати прилику за освајање УЦИ бодова, а само један од њих, онај најбржи освојиће Сарајево Гранд Прих награду. Прошлогодишњи побједник Марин Матеј већ је позвао све такмичаре и рекреативце да дођу 14. јуна. Битно је напоменути да ће се ове године обарати и Гинисов рекорд у најдужој бициклистичкој линији на свијету. Обзиром да се рекорд држи већ пет година, Босна и Херцеговина има прилику да се још једном, спортски, упише у велику Гинисову књигу. 

Град Сарајево почасни покровитељ међународног форума „Реактивате Сарајево“

Под почасним покровитељством Града Сарајева, од 28. до 31.05.2015. године, Сарајево ће бити домаћин међународног форума под називом „Реактивате Сарајево“.  У циљу представљања и оживљавања потенцијала града Сарајева, на Форуму ће се обрађивати теме попут урбаног планирања, културно-историјског наслијеђа, енергетске ефикасности, екологије и одрживог туризма, саобраћаја, инфраструктуре на олимпијским планинама, пројекта Сарајево Смарт Сити др.

Обиљежавање Свјетског дана непушења „Зауставите илегалну трговину духанским производима!“

У петак 29.05. 2015. године сa почетком у 10.30 часова, у свечаној сали градске Вијећнице ће бити обиљежен Свјетски дан непушења. Тема предавања је „Зауставите илегалну трговину духанским производима!“, а организатори су ЈУ Завод за јавно здравство Кантона Сарајево у сарадњи са Градом Сарајевом.  У циљу подстицања одговарајуће позорности јавности о значају супротстављања нелегалне трговине духана и духанских производа, пригодним обраћањима госте ће поздравити др. Ранко Човић, замјеник градоначелника Града Сарајева, прим. др. Емира Тановић-Микулец, министрица здравства Кантона Сарајево, те др. мед. сци. Сњежана Балта, директорица ЈУ Завод за јавно здравство Кантона Сарајево.