Признање „Кључ града Сарајева“ дјело академског умјетника Салима Обралића, добитника Шестоаприлске награде

Признање „Кључ града Сарајева“ које ће градоначелник Иво Комшић уручити Светом оцу Фрањи је дјело академског умјетника Салима Обралића, добитника Шестоаприлске награде Града Сарајева. Кључ је изливен у бронзи, полиран и обрађен у дизајнираној кутији од дрвета дивље трешње. Осмишљен је у виду кључева из средњовјековног доба. На рези кључа осликане су богомоље, са мостом типа Шехер-чехајине ћуприје, какав се налази и на грбу Града Сарајева.

Медаљон за Папу – спој симбола три конфесије које представљају Сарајево

Медаљон, нови симбол љубави и мира, који ће градоначелник Сарајева Иво Комшић уручити Светом оцу Фрањи, дизајнирао је наш млади и успјешни суграђанин Емир Хаџимуратовић, који већ годинама живи и ради у Француској. Медаљон представља својеврсну заједничку интерпретацију три вјерска симбола ислама, хришћанства и јудеизма, три конфесије које се вјековима сусрећу и преплићу у Сарајеву, спајајући се у један живот који чини ово мјесто јединственим и посебним. Чињеница да га је осмислио наш суграђанин и да има директну повезницу са Сарајевом је врло значајна. 

Свечано отварање 11. Интернационалног музичког фестивала „Босна“ (БИМФ) вечерас у Вијећници

У петак, 05. јуна са почетком у 20.00 часова, у Вијећници ће се одржати церемонија свечаног отварања 11. Интернационалног музичког фестивала „Босна“ (БИМФ). Након церемоније отварања, предвиђен је концерт Загребачких солиста и чланова Сарајевске филхармоније под диригентском палицом Зорана Јуранића из Хрватске. Почасни гост концерта је амерички композитор Џон Кориглиано. Друге вечери Фестивала, 06. јуна, на распореду је концерт америчке пијанистице Урсуле Оппенс, који ће се такође одржати у Вијећници са почетком у 20.00 часова.