Prezentacija projekta Smart Guide s ciljem razvoja kulturnog turizma Sarajeva

U prostorijama Gradske uprave danas je upriličena prezentacija projekta u kulturnom turizmu pod nazivom „Pametni vodič“ (Smart Guide), koju je održao Nedjeljko Tišler, direktor tvrtke iz Hrvatske „Astarte plus“ d.o.o. za proizvodnju i usluge u informatici. U fokusu ovog projekta bila bi promocija kulturno-povijesne baštine, kulturnih i sportskih manifestacija Sarajeva, u svrhu njegovog brandiranja čime bi se doprinijelo izgradnji pozitivnog imidža, atraktivne turističke destinacije i poboljšanju ekonomskog razvoja grada. Prema riječima Tišlera,  „Smart Guide“ je osmišljen kao potpuna uloga vodiča koji umrežava smještajnu, kulturnu, ugostiteljsku i javnu ponudu grada. Jednostavnim i brzim ažuriranjem podataka kroz centralni sustav Smart Guide-a, informacija je uvijek aktualna.

Gradonačelnik Komšić poručio bivšim studentima fakulteta političkih znanosti Vijeća Europe: Sarajevo je grad okrenut budućnosti, čvrsto opredijeljen prihvatiti europske standarde

Danas je u Sarajevu počeo s radom dvodnevni Međunarodni seminar bivših studenata fakulteta političkih znanosti Vijeća Europe, čija je tema „Odbrana demokracije, slobode i ljudskog dostojanstva protiv unutarnjih i vanjskih prijetnji“. Gradonačelnik Ivo Komšić se u ime domaćina grada Sarajeva, obratio skupu, poželio uspješan rad sudionicima Seminara, te u svom prigodnom obraćanju, istaknuo da „Sarajevo nije samo simbol, već i mjesto koje želi postati uspješan grad i uistinu europska metropola koja će pokazati da je i Bosna i Hercegovina dio Europe i Svijeta i svih integracija koje vode ka duhovnom i materijalnom napretku“.

Gradonačelnik Komšić će se danas obratiti sudionicima Drugog međunarodnog seminara bivših studenata fakulteta političkih znanosti Vijeća Europe

Gradonačelnik Ivo Komšić će danas 25.06.2015. godine u 14.00 sati u hotelu „Hollywood“, u ime domaćina grada Sarajeva, obratit će se sidonicima dvodnevnog Međunarodnog seminara bivših studenata fakulteta političkih znanosti Vijeća Europe. Tema Drugog međunarodnog seminara bivših studenata fakulteta političkih znanosti Vijeća Europe je „Odbrana demokracije, slobode i ljudskog dostojanstva protiv unutarnjih i vanjskih prijetnji“.

Gradski vijećnici usvojili Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Sarajeva za 2014. godinu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na početku današnje 27. sjednice, već pri usvajanju dnevnog reda izostavilo Odluku o davanju u zakup poslovnih prostora i garaža u vlasništvu Grada Sarajeva, budući da je Gradonačelnik, ovlašteni Predlagatelj, obavijestio Gradsko vijeće da povlači  svoj prijedlog. Poslije rasprave o novom Etičkom kodeksu izabranih zvaničnika Grada Sarajeva, na zahtjev Kluba gradskih vijećnika SDA, Etičko vijeće je povuklo svoj prijedlog, tako će Gradsko vijeće nastaviti s primjenom važećeg Kodeksa ponašanja izabranih zvaničnika u tijelima Grada Sarajeva. Gradski vijećnici su usvojili Odluku o radnom statusu predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva. U nastavku sjednice, poslije široke rasprave, usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Sarajeva za razdoblje 01. 01.- 31.12.2014. godinu.

Gradonačelnik Komšić pozdravio čelnike Svjetske plesne organizacije u Vijećnici

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić danas je u Vijećnici upriličio prijem za čelnike Svjetske plesne organizacije (IDO-a) predvođene predsjednikom Michaleom Vendtom, koji borave u Sarajevu povodom održavanja Godišnje izborne skupštine ove organizacije u glavnom gradu BiH. Gradonačelnik Komšić je ovom prigodom pozdravio i poželio dobrodošlicu sudionicima Skupštine, čiju su organizaciju među 40 kandidata, dobili Grad Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Savez modernih plesova BiH.

Sarajevo vodeći grad „Gradonačelnika za mir”

Svjetska međunarodna asocijacija „Gradonačelnici za mir” (Mayors for Peace) je mreža gradova koja promovira mir i uspostavu svijeta bez nuklearnog naoružanja do 2020. godine. Ova asocijacija proglasila je Grad Sarajevo vodećim gradom „Gradonačelnika za mir“ u Bosni i Hercegovini od 2015. godine, koji će promovirati proaktivne i neovisne aktivnosti prilagođene regiji. Danas ovu mrežu čini 6.675 gradova iz 160 zemalja i regija, koji izražavaju potporu ukidanju nuklearnog oružja, među kojima su i bosanskohercegovački gradovi/općine: Banja Luka, Banovići, Pale-Prača, Sarajevo, Srebrenica, Srebrenik, Tešanj, Velika Kladuša, Vitez i Zenica.

Mališani vrtića „Amel i Nur” u posjeti gradonačelniku Komšiću

Gradsku upravu Grada Sarajeva i gradonačelnika Ivu Komšića posjetili su danas naši najmlađi sugrađani, djeca vrtića „Amel i Nur“ Ilidža, u pratnji pedagoginje Melihe Branković, te odgajateljica Senade Musić i Miske Pepić. Mališani su, u ime sve djece koja pohađaju ovu predškolsku ustanovu, uručili poklon gradonačelniku Komšiću – sliku grba Grada Sarajeva koju su oslikali zajedno sa svojim učiteljicama. Prigodom ovog susreta gradonačelnik Komšić govorio je o svom jednom radnom danu, te o tome kako je biti gradonačelnik Sarajeva. Hanady Ćosibegović, polaznica vrtića, istakla je da bi, kada poraste, voljela biti gradonačelnica.