Tiskovna konferencija povodom održavanja 10. Kritične mase u Sarajevu

U četvrtak, 01.10.2015. godine u Olimpijskom bazenu Otoka s početkom u 12.00 sati održat će se tiskovna konferencija povodom održavanja 10. Kritične mase u Sarajevu u organizaciji BK Treak teama Sarajevo. Ovaj biciklistički klub obilježit će desetu po redu Kritična masa u subotu, 03.10.2015. godine u 16.00 sati ispred Zemaljskog muzeja. Na tiskovnoj konferenciji novinarima će se obratiti Senad Bečković, predsjednik BK Treak Teama, prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, Elmedin Bajramović, direktor BIHAMK-a, prof. dr. Osman Lindov, redovni profesor Fakulteta za promet i komunikacije Sarajevo, te Adem Zolj, direktor Direkcije za putove Kantona Sarajevo.

Izaslanstvo Friedrichshafena posjetilo DZ Novo Sarajevo, čiju obnovu i opremanje je financirao ovaj pobratimski grad

Drugog dana boravka u Sarajevu, višečlano izaslanstvo Friedrichshafena u pratnji domaćina, zamjenika gradonačelnika Sarajeva dr. Ranka Čovića, posjetilo je danas Dom zdravlja „Omer Maslić“, u čiju su obnovu i opremanje Uprava i građani Friedrichshafena uložili 800.000 eura. Milan Mioković, generalni direktor JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo i Hajra Boškailo, direktorica DZ Novo Sarajevo u svom obraćanju podsjetili su na dugogodišnje prijateljstvo i nesebičnu potporu Uprave i građana Friedrichshafena Sarajevu u vidu lijekova i medicinske opreme, ortopedskih pomagala, vozila žurne pomoći. 

Grad Friedrichshafen obećao financirati projekt nabavke i ugradnje lifta u DZ „Omer Maslić“

Višečlano izaslanstvo njemačkog grada Friedrichshafena danas je posjetilo Općinu Novo Sarajevo, gdje ih je primio predsjedatelj Općinskog vijeća Novo Sarajevo dr. Igor Gavrić i načelnik Općine Nedžad Koldžo sa suradnicima. Povod posjete izaslanstva Friedrichshafena je višegodišnja uspješna prijateljska suradnja sa Sarajevom, te posjeta Domu zdravlja „Omer Maslić“ u čiju su obnovu i opremanje Uprava i građani Friedrichshafena uložili 800.000 eura, a koji se nalazi na području ove općine.

Čelnici Sarajeva i Friedrichshafena razgovarali o budućoj suradnji u gospodarstvu i turizmu

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović sa suradnicima primio je danas višečlano izaslanstvo njemačkog grada Friedrichshafena, s kojim je Sarajevo u pobratimskim vezama već 43 godine. Izaslanstvo ovog njemačkog prijateljskog grada čine: zamjenik gradonačelnika Friedrichshafena dr. Wolfgang Sigg, predsjedatelj Udruge „Pro Sarajevo“ Bernd Fuchs i grupa od 17 građanki i građana. Prijemu su nazočili i gradski vijećnici Sarajeva Miroslav Živanović i Branislava Rakonjac. Dužnosnici Sarajeva i Friedrichshafena razgovarali su o nastavku suradnje u području kulture i obrazovanja, ali i intenziviranju budućih odnosa preko sajamskih manifestacija i turizma, posebice gospodarstva.

Čelnici Sarajeva će na prijemu s izaslanstvom pobratimskog grada Friedrichshafena razgovarati i o suradnji u gospodarstvu i turizmu

U utorak 29.09.2015. godine u 11.00 sati, zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović sa suradnicima upriličit će prijem za višečlano izaslanstvo njemačkog grada Friedrichshafena, s kojim je Sarajevo u pobratimskim vezama već 43 godine. Izaslanstvo ovog njemačkog prijateljskog grada čine: zamjenik gradonačelnika Friedrichshafena dr. Wolfgang Sigg, predsjedatelj Udruge „Pro Sarajevo“ Bernd Fuchs i grupa od 15 građanki i građana.

Obilježena godišnjica stradanja naših građana u naselju Boljakov Potok

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas su, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici Jasmin Smječanin, Enes Husejnović i Hasan Hodžić, na mjesnom groblju u naselju Boljakov Potok, obilježili 23. godišnjicu stradanja naših građana. U blizini Osnovne škole „Umihana Čuvidina“, dok su klanjali dženazu rahmetli Fatimi Jusić, od granate ispaljene s agresorskih položaja, poginulo je devet, a teže i lakše ranjeno 20 naših sugrađana.

Gradonačelnik Komšić upriličio prijem za organizatore međunarodne UCI utrke „Salcano MTB Cup – Sarajevo“ u listopadu ove godine

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas najbolju bh. biciklistkinju Lejlu Tanović, članicu sarajevskog Kluba brdskog biciklizma „Puls“ i profesionalnog tima Salcano iz Turske, te Amara Njemčevića, trenera Kluba „Plus“. Tanovićeva se plasirala na 99. mjesto na UCI listu Svjetske biciklističke federacije i tako ostvarila najbolji uspjeh i plasman za Bosnu i Hercegovinu.

Vijećnica, od prošle subote, i mjesto za sklapanje brakova

Gradska Vijećnica – jedna od najznamenitjih turističkih atrakcija Sarajeva, od prošle subote je postala i mjestom sklapanja brakova. Time je ispunjeno obećanje koje je Gradska uprava Grada Sarajeva zajedno s gradonačelnikom Ivom Komšićem dala na otvaranju za javnost ovog našeg jedinstvenog dragulja u lipnju prošle godine. Od tada je Vijećnicu posjetilo preko 60.000 građana Sarajeva i BiH, te turista sa svih kontinenata, a od sada ova znamenitost postaje i mjestom koje pruža mogućnost mladim bračnim parovima da obilježe najvažniji dan u svojim životima.  

Gradonačelnik Ivo Komšić i predsjedatelj Gradskog vijeća Suljo Agić čestitali Kurban bajram

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Suljo Agić čestitali su Kurban bajram. Gradonačelnik Komšić uputio je čestitku mr. Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, prof. dr. Enesu Ljevakoviću, muftiji sarajevskom i dr. Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.