Gradonačelnik Ivo Komšić na Svečanoj akademiji u Vijećnici: Bez institucije glavnog grada nema države BiH

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u Svečanoj dvorani Vijećnice, održana je Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo. Prigodnim govorom povodom Dana državnosti BiH nazočnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih razina vlasti u zemlji, te vjerskog i kulturnog života u BiH, kao i ostalim uzvanicima obratio se gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Nakon intoniranja himne BiH u izvođenju zbora „Art vivo“, nazočni su odali počast svim našim patriotima koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak.

Izaslanstvo Grada Sarajeva položilo cvijeće i odalo počast poginulim braniteljima našeg grada povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, izaslanstvo Grada Sarajeva je zajedno s izaslanstvima svih razina vlasti u zemlji položilo cvijeće i odalo počast poginulim braniteljima našeg grada i zemlje. Gradonačelnik Ivo Komšić sa zamjenikom Rankom Čovićem, predsjedatelj Gradskog vijeća Suljo Agić sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra.

Gradski vijećnici razmotrili Nacrt Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna RP „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant ,,B“, te ga uputili u javnu raspravu

Gradski vijećnici su, pri otvaranju 31. sjednice, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedatelj Gradskog vijeća, odali počast ubijenim pripadnicima Oružanih snaga BiH u terorističkom napadu u Rajlovcu. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o obrazovanju Odbora za dodjelu  „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2016. godini. Predsjedatelj Odbora je Miroslav Živanović, zamjenik predsjedatelja Velija Katica, a članovi su: Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Drago Jurić, Slaven Kovačević, Sanja Lazar, Tarik Drina, Igor Kamočaji, Edin Mustafić, Predrag Puharić, Salih Selmanović i Dženana Zlatar.

Zbog održavanja Svečane akademije povodom Dana državnosti BiH izmjena radnog vremena u Vijećnici

Molimo Vas da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i goste grada da će u srijedu, 25. studenoga 2015., Vijećnica biti otvorena od 10.00 do 14.00 sati. Razlog tome je održavanje Zajedničke svečana akademije Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo povodom 25. studenoga, Dana državnosti BiH.

Svečana akademija povodom 25. studenoga, Dana državnosti BiH u Vijećnici

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u srijedu 25.11.2015. godine, s početkom  u 18.00 sati, u Svečanoj dvorani Vijećnice, održat će se Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo. U sklopu Svečane akademije predviđeno je prigodno obraćanje gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića, premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, te predsjednika SABNOR-a BiH, dr. Bakira Nakaša. 

Grad Sarajevo i gradonačelnik Komšić pozdravljaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u oba doma Parlamenta FBiH

Grad Sarajevo i gradonačelnik Ivo Komšić pozdravili su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Temeljem novog zakonskog rješenja, kojeg je nedavno utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, Grad Sarajevo se uključuje u izravnu raspodjelu javnih prihoda s jedinstvenog računa Federacije Bosne i Hercegovine. 

EOK potvrdio: Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini EYOF-a 2019. godine

Na 44. sjednici Generalne skupštine Europskog olimpijskog komiteta, koja se održava u Pragu (Češka), zvanično je potvrđena zamjena domaćina Europskog omladinskog olimpijskog festivala 2017 koji će se održati u gradu Erzurumu u Turskoj, dok će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019. godine. Velikim naporima sportske diplomacije Olimpijskog komiteta BiH predvođenim predsjednikom Marijanom Kvesićem, potpredsjednicima prof. dr. Izetom Rađom i Sinišom Kisićem kao i generalnim tajnikom Saidom Fazlagićem, postignut je uspjeh u zamjeni domaćina, te je ovim pružena nova šansa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Komšić na Konferenciji u Daytonu imao zapažen govor na temu „Dejtonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“

U Daytonu je u sklopu obilježavanja 20. godišnjice od mirovnih pregovora počela s radom dvodnevna Konferencija pod nazivom  „Daytonski mirovni sporazum – 20 godina“. Na panel diskusiji „Daytonski mirovni sporazum – neispričane priče o diplomatskom poduhvatu: što su bili ključni elementi, mogućnosti i zapreke?“, gradonačelnik Komšić, kao jedan od sudionika pregovora u Daytonu 1995. godine, danas je imao zapaženi govor na temu „Daytonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“. Gradonačelnik Komšić je svoje obraćanje počeo riječima da Daytonski sporazum nije nastao u Daytonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija.