Novoizabrani zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka čestitao Novu 2016. građanima i gostima grada na dočeku ispred BBI-a centra

Usprkos hladnom vremenu, novogodišnji program na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra protekao je u dobrom raspoloženju i u nazočnosti nekoliko tisuća građana Sarajeva i iz cijele Bosne i Hercegovine, te turista i gostiju iz regije i šire. Tako je Grad Sarajevo po petnaesti put zaredom potvrdio ulogu dobrog organizatora Javnog dočeka Nove godine koji se ovog puta održao pod sloganom „Idemo ludo, idemo jako u novu, 2016. godinu!“ Zajedno s partnerima, Kantonom Sarajevo i četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, Grad je priredio kvalitetan, vrhunski glazbeni i zabavni program.

Abdulah Skaka, novoizabrani zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva/Osigurano privremeno financiranje Grada Sarajeva za početak 2016. godine

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, poslije rasprave o prijedlogu dnevnog reda, predloženom na samoj sjednici, počelo s radom današnje, 33. sjednice, izborom zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva. Tako je, jednoglasno, za zamjenika Gradonačelnika izabran Abdulah Skaka (SDA) koji je, davanjem svečane izjave pred Gradskim vijećem, preuzeo svoju dužnost.

Javni doček Nove 2016. godine u Sarajevu uz Amela Ćurića, Zoster, Velahavle i Radarsku kontrolu

Grad Sarajevo će 15. put zaredom organizirati Javni doček Nove 2016. godine na otvorenom, zajedno sa svojim partnerima: Kantonom Sarajevo i četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Središnji program održat će se na Trgu djece Sarajeva, ispred BBI-a centra pod sloganom „Idemo ludo, idemo jako u novu, 2016. godinu!“.  Program će početi sutra, 31. prosinca u 21.00 sat i trajat će do 01.30 sati uz učešće bh. izvođača: Amela Ćurića, Zostera, Velahavle i Radarske kontrole.

Radno vrijeme Vijećnice za novogodišnje praznike

Povodom novogodišnjih praznika, doći će do izmjene radnog vremena posjeta sarajevskoj Vijećnici. U četvrtak 31.12.2015. godine, svi zainteresirani će moći posjetiti Vijećnicu u razdoblju od 10.00 do 15.00 sati. U dane vikenda i ponedjeljak, Vijećnica neće raditi. Od utorka, 05.01.2016. godine, Vijećnica će ponovno biti otvorena za posjetitelje po već utvrđenom radnom vremenu, od 10.00 do 17.00 sati.

Termini obustave prometa radi Javnog dočeka Nove 2016. godine na Trgu djece Sarajeva

Obavještavaju se građani da će radi Javnog dočeka Nove 2016. godine na Trgu djece Sarajeva, u razdoblju od 20.00 sati 31. prosinca 2015. godine do 02.00 ujutro 01. siječnja 2016. godine, doći do privremene potpune obustave prometa. Promet će biti obustavljen u ulici Maršala Tita (na dijelu raskrsnice s ul. Dalmatinska do raskrsnice s ul. Koševo) i u ulici Radićeva (na dijelu od raskrsnice s ul. Mis Irbina i Branilaca Sarajeva do raskrsnice s ul. Maršala Tita).

Tiskovna konferencija o Javnom dočeku Nove pod motom „Idemo ludo, idemo jako u Novu, 2016. godinu!“

U srijedu, 30.12.2015. godine u 12.00 sati, održat će se tiskovna konferencija povodom Javnog dočeka Nove 2016. godine u Sarajevu u organizaciji Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i četiri gradske općine: Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad. Na tiskovnoj konferenciji novinarima će se obratiti zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, predstavnik tehničkog organizatora i realizatora programa dočeka Nove 2016. godine, te predstavnici Ministarstva kulture i sporta KS, četiri gradske općine, MUP-a KS i izvođači programa.

Grad Sarajevo apelira da se donese odluka o prijevremenom školskom raspustu

S danas održanog sastanka Kolegija Gradskog vijeća Grada Sarajeva, upućen je apel mjerodavnima, te osnovnim i srednjima školama u Kantonu Sarajevo da pošalju učenike na prijevremeni školski raspust zbog enormnog zagađenja zraka. Istovremeno se upućuje poziv roditeljima da, ukoliko su u mogućnosti, odvedu djecu na okolne planine, kako bi što više boravila na svježem i čistom zraku. Sarajevo se već dva mjeseca guši u smogu i magli. To je još jedan razlog više da ova gradska administracija snažno krene u realizaciju projekta izgradnje Trebevićke žičare, čime će ova oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini grada, ponovno predstavljati značajan turistički i rekreativni centar Sarajeva.

Grad Sarajevo i ove godine darivao paketiće najmlađim sugrađanima

I pored skromnih proračunskih sredstava, Grad Sarajevo je i ove godine osigurao novogodišnje paketiće kako bi obradovao naše najmlađe sugrađane povodom predstojećih novogodišnjih blagdana. Paketiće je dobilo 14 ustanova i udruga koje se brinu o djeci bez roditeljskog staranja, djeci koja su u stanju socijalne potrebe i djeci s umanjenim sposobnostima. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je obišao Pedijatrijsku kliniku KCUS-a Sarajevo i uručio paketiće djeci koja se trenutno nalaze na liječenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te im poželio brzo ozdravljenje i brz povratak kući.

Gradski vijećnici usvojili Odluku o korištenju, održavanju i čuvanju vodotoka

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je počelo rad današnje 32. sjednice, kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedatelj Gradskog vijeća, razmatranjem predloženog dnevnog reda, poslije čega su izostavljene prethodno predložene sljedeće tri točke: Izbor zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva; Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Sarajeva; Prijedlog Odluke o privremenom financiranju Grada Sarajeva za razdoblje 01.01.-31.03.2016. godine, a uvrštena je za razmatranje po žurnom postupku točka Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o osnivanju prava građenja između Grada Sarajeva i KJKP „Gradski promet“ d.o.o. Sarajevo.

Čestitka gradonačelnika Ive Komšića povodom blagdana Božića

Povodom nastupajućeg kršćanskog blagdana Božića, gradonačelnik Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio čestitku nadbiskupu Vrhbosanske nadbiskupije, kardinalu Vinku Puljiću, biskupu mons. dr. Peri Sudaru, provincijalu Franjevačke provincije Bosna Srebrena fra Lovri Gavranu i predsjedniku Hrvatskog kulturnog društva „Napredak” mons. prof. dr. Franji Topiću.