Град Сарајево учествује у реализацији пројекта постављања туристичких обиљежја на девет сарајевских мостова Сарајево, 28.1.2016

Град Сарајево партнер је пројекта „Пхоениx – Култура за будућност“, у оквиру којег ће у наредним данима бити  постављена туристичка обиљежја на девет сарајевских мостова: Козја ћуприја, Шехер-ћехајина ћуприја, Латинска ћуприја, Дрвенија, Фестина Ленте, Ћумурија, Скендерија, Мост Суаде и Олге (Врбања), те Арс Аеви мост. Град Сарајево укључен је у ову активност с обзиром да је под његовом ингеренцијом корито ријеке Миљацке. Пројекат финансира Европска унија, а имплементирају га Општина Стари Град Сарајево, Зона унапријеђеног пословања (ЗУП) Башчаршија и Фондација Сарајево Навигатор, уз сагласност Завода за заштиту споменика, који дјелују у склопу Министарства културе и спорта ФБиХ.

Градско вијеће упутило Нацрт Буџета Града Сарајева за 2016. годину, у износу од око 13,5 милиона КМ, у јавну расправу

Градско вијеће Града Сарајева је, на данас одржаној 34. сједници, којом је предсједавао Суљо Агић, предсједавајући Градског вијећа, усвојило Програм међународне сарадње Града Сарајева за 2016. годину у којем су садржани основни циљеви, те план активности  међународне сарадње Града Сарајева у наредном периоду. Градски вијећници су, у наставку сједнице, донијели Одлуку о  приступању  изради измјена и допуна Регулационог плана „Градски центар Маријин Двор“ за локалитет Квадрант „Б“, а у циљу преиспитивања планираних рјешења кроз важећи плански документ. У складу са утврђеним смјерницама, између осталог, очекује се и нови план опремања подручја адекватном саобраћајном и комуналном инфраструктуром.

Делегација Града Сарајева одала почаст некадашњем градоначелнику Сарајева Анти Сучићу

Представници Града Сарајева Хајрудин Ибрахимовић и Мила Еминовић данас су на гробљу Баре, поводом 30 година од смрти Анте Сучића, положили цвијеће и одали почаст овом бившем градоначелнику Сарајева. На гробљу Баре окупили су се и сарадници и пријатељи Анте Сучића, који је био први човјек града Сарајева од 1975. до 1981. године.  Анте Сучић је био успјешан привредник и спортски дјелатник, истински заљубљеник у Сарајево чијем развоју је посветио цијели свој радни вијек. Зато је међу својим пословним сарадницима, али и пријатељима и грађанима био дубоко поштован и цијењен.

Најава одржавања 34. сједнице Градског вијећа Града Сарајева

Обавјештавамо Вас да ће се 34. сједница Градског вијећа Града Сарајева одржати у сриједу 27.01.2016. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1.

Замјеник градоначелника Сарајева Абдулах Скака примио делегацију Града Печуха

Замјеник градоначелника Сарајева Абдулах Скака примио је данас вишечлану делегацију Печуха коју су предводили градоначелник Пава Жолт и министар за културу Мађарске др. сци. Хопал Петер. У делегацији су били и културни дјелатници Печуха, а пријему је присуствовала и економска савјетница у Амбасади Мађарске у БиХ, др. сци Доминика Хорват. Замјеник градоначелника Скака пожелио је добродошлицу делегацији из Печуха, те у име Града и грађана Сарајева захвалио овом мађарском граду како на издвојеним средствима за обнову сарајевске Вијећнице, тако и на помоћи коју је Мађарска пружила унесрећеним становницима у разорним поплавама које су погодиле Сарајево и цијелу Босну и Херцеговину 2014. године. Скака се такође захвалио Влади Мађарске на подршци уласку БиХ у ЕУ.

Град Сарајево у овој години креће у изградњу Требевићке жичаре властитим средствима!

Након данашње прес конференције на којој је потписан уговор о пријеносу права грађења између ГРАС-а и Града Сарајево чиме су отклоњене формално-правне препреке за отпочињање изградње Требевићке жичаре, те упознавања јавности да Град планира за овај пројекат 3,5 милиона КМ у свом Буџету за 2016. годину, Град Сарајево је добио обавијест од представника донатора Едмонда Офермана да његова понуда о донацији више није актуелна.

Градоначелник Комшић упутио писмо сућути у поводу смрти сарајевског олимпијског побједника Била Џонсона

Поводом смрти америчког скијаша Била Џонсона, олимпијског побједника у спусту из Сарајева 1984. године, градоначелник Сарајева Иво Комшић упутио је писмо сућути амбасадорици Сједињених Америчких Држава у БиХ, Њ.Е. Морен Е. Кормак и породици Џонсон. „Сарајево и Бил ће заувијек остати повезани успјехом. Бил је на Олимпијади у Сарајеву 1984. године постао први амерички скијаш који се окитио златном медаљом у спусту. Сарајево је, са друге стране, те године организовало најуспјешније зимске олимпијске игре до тада. Ова два врхунска успјеха Човјека и Града, везала су их и послије Сарајевске олимпијаде. Нажалост, Бил је доживио тешку несрећу у спорту који је највише волио, а Сарајево страшну четверогодишњу голготу.

Обиљежена тужна годишњица убиства шестеро дјеце у улици Босанска

У улици Босанска код броја 4, у “Ц” фази насеља Алипашино поље, у Општини Нови Град, данас је, полагањем цвијећа и одавањем почасти, обиљежена тужна годишњица убиства шестеро дјеце. Тим поводом, у име Града Сарајева, градски вијећници Енес Хусејновић и Вернес Ћосић одали су почаст и положили цвијеће на мјесто страдања. Цвијеће је положио и  градски вијећник, представник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995, те вијећник Општинског вијећа Стари Град Алија Хоџић. На том мјесту је, 22. јануара 1994. године, од експлозивног дејства три минобацачке гранате испаљене са агресорских положаја, убијено шестеро дјеце, а шестеро их је рањено, док су се санкали.

Прес конференција градоначелника Комшића о финансирању градских капиталних пројеката предвиђени Нацртом Буџета Града Сарајева за 2016. годину

Градоначелник Сарајева Иво Комшић са замјеником Абдулахом Скаком и помоћницом за финансије, Амелом Коловрат, у понедјељак 25.01.2016. године у 11.00 часова, одржаће прес конференцију, како би јавност упознали с износом средстава предвиђеним Нацртом Буџета Града Сарајева за 2016. годину за реализацију градских капиталних пројеката:  наставак изградње градске бициклистичке стазе, ревитализација  Требевићке жичаре, пројектовање и израда сигнализације за слијепа и остала инвалидна лица, пројектовање и санација фасада, одржавање и уређење водотокова на подручју града, ЕYОФ 2019., стипендирање дјеце из социјално угрожених породица, финансирање јавних кухиња у граду и др.

Градоначелник Комшић поводом годишњице смрти Кемала Монтена положио цвијеће и одао почаст великом умјетнику и добитнику Шестоаприлске награде

Градоначелник Сарајева Иво Комшић посјетио је данас, на годишњицу смрти Кемала Монтена, мјесто његовог укопа у Алеји великана на градском гробљу „Баре“, те положио цвијеће и одао почаст овом великом умјетнику,  кантаутору и добитнику Шестоаприлске награде. „Година дана је прошла. Заиста смо жалосни. Кемо се није штедио, то сви знамо. Несебично се давао пријатељима, а посебно музици. Наш Кемо је понос града и државе“, истакао је градоначелник Комшић.