Zajedničke izjave gradonačelnika Sarajeva i Daytona u petak u prostorijama Uprave Grada Sarajeva

U petak 01.07.2016. godine u 12.15 sati, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnica Daytona Nan Whaley dat će zajedničke izjave za novinare u dvorani Gradske uprave Grada Sarajeva, ulica Hamdije Kreševljakovića 3/3, nakon prijema upriličenog za izaslanstvo iz ovog američkog grada. Povod uzvratne trodnevne posjete višečlanog izaslanstva prijateljskog i pobratimskog grada Daytona je nastavak, ali i definiranje konkretnije suradnje u području obrazovanja, kulture, turizma ova dva grada, koja su se pobratimila 1999. godine.

Čelnici Grada Sarajeva izrazili najiskreniju sućut obiteljima stradalih u terorističkim napadima u Istanbulu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka danas su posjetili veleposlanika R Turske u BiH, NJ.E. Cihada Erginaya povodom terorističkih napada na istambulski međunarodni aerodrom Ataturk, u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijeno 41, a povrijeđeno oko 239 ljudi.  Tom prilikom su osudili terorizam kao čin bezumlja nad nevinim ljudima. „Šokirani smo terorističkim napadima u Istanbulu, koji ugrožavaju sve civilizacijske vrijednosti. U ime građana Sarajeva i osobno, turskom narodu i obiteljima poginulih izražavamo najiskreniju sućut, a povrijeđenima želimo brz oporavak“, kazali su Komšić i Skaka.

Gradski vijećnici usvojili Odluku o pristupanju izgradnji nove Trebevićke žičare i pratećih objekata

Na 40. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedatelj Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast ubijenim nevinim ljudima, u eksploziji koja se dogodila sinoć u terorističkom napadu u Istanbulu, na Aerodromu Ataturk. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o dodjeli u zakup garaže u ulici Dejzina Bikića E2 (22). Dalje su gradski vijećnici usvojili Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulativnog plana „Alipašin Most VII“ – Zona C s Odlukom o provedbi iste, po skraćenom postupku, kako je predložena te izmijenjena tijekom rasprave na samoj sjednici.

U nedjelju u Vijećnici „Međunarodni dan joge i indijske kulture”

Veleposlanstvo Indije u BiH ovog vikenda organizira manifestaciju „Međunarodni dan joge i indijske kulture”, tri bh. grada: Sarajevo, Mostar i Banja Luka. 
Manifestacija u Sarajevu počinje nastupom indijskih umjetnika u nedjelju, 26.06.2016. u Vijećnici s početkom u 10.30 sati, nakon čega slijedi sat joge. 
Također će u Vijećnici tijekom narednog tjedna  biti priređena izložba „Kalpana – remek djela indijskog figurativnog suvremenog slikarstva”, na kojoj će biti predstavljena slikarska ostvarenja 14 najpriznatijih indijskih slikara, a sastojat će se od reprodukcija originalnih slikarskih radova.

Javni uvid i javna rasprava na temu: Prijedlog izmjena i dopuna RP „Čobanija”

Obavještavaju se zainteresirani građani i pravne osobe, da je u tijeku javni uvid u Prijedlog izmjena i dopuna RP „Čobanija” od 24.06. do 08.07.2016. godine, u terminu od 09.00 do 15.00 sati u prostorijama MZ „Skenderija – Podtekija“ (ulica Skenderija broj 5). Javna rasprava  održat će se u petak 08.07.2016. godine u 16.30 sati u  u prostorijama MZ Skenderija – Podtekija (ulica Skenderija broj 5).

U Sarajevu održana Konferencija pod nazivom “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”

 “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”, tema je Konferencije održane danas u Sarajevu, koju je otvorio gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Sarajeva je istakao kako je ovo prva konferencija u našoj regiji koja daje priliku da se razmotre prednosti uspostavljanja dvije mreže: bosansko – hercegovačke i regionalne mreže gradova zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi, odnosno, postojanja ključne uloge gradova u prevazilaženju podjela na osnovu identiteta.

Održana tiskovna konferencija povodom Konferencije „Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Europi”

Danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva održana tiskovna konferencija povodom održavanja Konferencije „Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Europi”, u organizaciji Grada Sarajeva, Projekta društva zajedničkih vrijednosti „Club de Madrid” i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo. Govoreći o značaju održavanja ovog izuzetno značajnog međunarodnog skupa u Sarajevu, gradonačelnik Komšić je istakao da je ovo prva konferencija u našoj regiji koja govori o vrlo značajnoj temi – odnosu lokalnih vlasti za društva zajedničkih vrijednosti. „Kao gradonačelnik sam se priključio organizaciji ove konferencije, jer smatram da je naša zadaća da formiramo mrežu gradova i općina, prije svega u BiH, a onda i u cijeloj regiji s ciljem rješavanja uglavnom sličnih problema s kojima se susrećemo. Obnova društva je zadatak koji stoji pred politikom, i to prije svega na lokalnoj razini”, istakao je Komšić.