Gradonačelnik Komšić otkrio komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata u talijanskoj općini Monfalcone

Talijanska općina Monfalcone organizator je susreta pod nazivom „Sjećanje i kultura. Sjećanje na Prvi svjetski rat, lekcije mira“,  koji je okupio gradove simbole Prvog svjetskog rata. Gradonačelnik Ivo Komšić, u sklopu Svečane ceremonije za sjećanje, otkrio je  danas komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata Quota 85, na kojoj je postavljen grb Grada Sarajeva zajedno s Gradom domaćinom, te Općinom Postojna i Gradom Trevizom. Na ploči spomenika ispisano je: „Od ratnih rana do nade za Europu bratstva i mira“.

Gradsko vijeće usvojilo Odluku o usvajanju Regulativnog plana „Kanara“ s Odlukom o provedbi Regulativnog plana „Kanara“

Na 41. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedatelj Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast poginulim borcima na brdu Žuč na današnji dan 1993. godine. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o uspostavi suradnje između Grada Sarajeva i Grada Budimpešte s ciljem jačanja prijateljstva i unapređenja međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane ovih gradova.

Gradonačelnik Ivo Komšić počasni član Gospodarke komore Italija – BiH

Predstavnik Gospodarske komore Italija – BiH sa sjedištem u Sarajevu, Goran Vujasin uručio je danas gradonačelniku Sarajeva prof. dr. Ivi Komšiću priznanje, te titulu počasnog člana Gospodarske komore Italija – BiH s ciljem daljnjeg zalaganja i razvoja odnosa ove dvije zemlje. Inicijativu za dodjelu ovog priznanja pokrenuo je Pietro Baccarini, osnivač i predsjednik ove Gospodarske komore.

Sarajevska vijećnica je ovih dana dobila parking za bicikle

Sarajevska vijećnica je ovih dana dobila parking za bicikle, na kojem će ljubitelji dvotočkaša od sada moći svoje bicikle besplatno parkirati ispred ovog objekta. Grad Sarajevo se ovim projektom pridružuje ostalim institucijama koji su prepoznali važnost što aktivnijeg korištenja bicikala, s obzirom da je evidentna popularizacija biciklizma koja se ogleda u sve većem broju biciklista koji to prijevozno sredstvo koriste ne samo u rekreativne svrhe nego sve više i u transportne. S druge strane, razvoj biciklističkog prometa u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije…

Gradonačelnik Komšić primio u nastupnu posjetu veleposlanika Grčke u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu veleposlanika Grčke u BiH NJ.E. Georgiosa Iliopoulosa. Gradonačelnik je veleposlaniku poželio uspješan mandat u BiH i nastavak dobre suradnje između Bosne i Hercegovine i Grčke, a posebno njihovih glavnih gradova. Veleposlanik Iliopoulos zahvalio je gradonačelniku na dobrodošlici i prijemu, te iskazao spremnost svoje zemlje da nastavi s potporom i pomoći Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.

Obilježen dan sjećanja na ubijene sugrađane u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti, danas je, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnik Enes Husejnović, obilježio godišnjicu stradanja naših sugrađana u ulici Hakije Turajlića do broja 39, na Dobrinji.Na tom mjestu je, prije 23 godine, uslijed rasprskavajućeg djelovanja granate ispaljene sa agresorskog položaja, poginulo 13, a teže i lakše ranjeno 14 naših sugrađana. Tog tragičnog dana  ubijeni su  Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić,Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković.

Javni poziv za prodaju motornih vozila

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva, broj 01-02-382/16 od 24. veljače 2016. godine („Služene novine Kantona Sarajevo“, broj 11/16), Grad Sarajevo objavljuje Javni poziv za prodaju motornih vozila putem javnog nadmetanja-licitacije kojeg možete pogledati na linku:http://www.sarajevo.ba/ba/files/jp_v.pdf

Javni poziv za prodaju montažne fasadne skele

Temeljem Odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva, broj 01-02-382/16 od 24. veljače 2016. godine („Služene novine Kantona Sarajevo“, broj 11/16), Grad Sarajevo objavljuje Javni poziv za prodaju montažne fasadne skele putem javnog nadmetanja-licitacije kojeg možete pogledati na linku:http://www.sarajevo.ba/ba/files/jp_s.pdf