Dogradonačelnik Skaka sa Bandićem posjetio stipendiste sarajevske fondacije „Ikre“ na ljetovanju u Novom Vinodolskom

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka posjetio je djecu stipendiste sarajevske fondacije „Ikre“ na ljetovanju u hrvatskom primorskom mjestu Novi Vinodolski. U isto vrijeme stigao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je u vili „Rustica“, odmaralištu Crvenog križa Zagreba u ovom mjestu, ugostio i djecu iz Hrvatske, Ukrajine i jedan dio djece azilanata koji su privremeno smješteni u Zagrebu.

Bandić je pozvao sve lidere u regionu da djeci osiguraju mirnu, prosperitetnu i sretnu budućnost, jer je to ono što djeci treba. On je naglasio da su mladi, u svakom smislu budućnost glavnih gradova i država. Tom prilikom iskazao je zadovoljstvo što je iz Sarajeva došao dogradonačelnik Abdulah Skaka iskazavši uvjerenje da će upravo takvi, mladi ljudi preuzeti upravljačku ulogu u svojim poslovima i gradovima. Bandić je pozvao Sarajlije da pruže podršku mladim ljudima, koji znaju širiti pozitivnu energiju, a nakon toga će biti i više osmjeha i sreće na licima djece.

Skaka je kazao da zajedničko ljetovanje djece iz različitih zemalja, osim uživanja u blagodatima mora pruža i priliku za uspostavu novih poznanstava, te pozvao djecu da ostanu u kontaktu, te da ih unapređuju i razvijaju. On je konstatirao da Zagreb i Sarajevo, podrškom djeci strateški  razvijaju platformu za dobrosusjedsku saradnju i odnose. Skaka je obećao da će Grad Sarajevo u saradnji sa Zagrebom omogućiti sarajevskoj djeci i narednih godina ljetovanje u Novom Vinodolskom te da će se i u budžetu za 2017. godinu planirati za tu potrebu neophodna finansijska sredstva.

Inače, ovo je treća godina da grupa od stotinu djece, stipendista fondacije „Ikre“ ljetuju u Novom Vinodolskom. Putne troškove snosi Grad Sarajevo, a domaćin im je Grad Zagreb u vili Rustica, u Novom Vinodolskom, u blizini Rijeke.

Da je saradnja Zagreba i Sarajeva intenzivna i obostrana pokazuje i podatak da je Sarajevo početkom ove godine ugostilo zagrebačku grupu djece  „Klinci sa Ribnjaka“, koji su za svoje sarajevske vršnjake izveli cjelovečernji koncert u prepunom Domu mladih Skenderija. Sve su to primjeri konkretne saradnje u interesu djece dvaju glavnih gradova, a koja je, između ostalog definirana u Sporazumu o partnertstvu Sarajeva i Zagreba, koji je potpisan 2001. godine.