Gradonačelnik Sarajeva i gradonačelnica Sofije dogovorili pristupanje izradi Protokola o saradnji dva grada

U sklopu održavanja Prvog sastanka glavnih gradova Inicijative 16+1 (Kine i CEEC) u bugarskoj prijestolnici Sofiji, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić susreo se danas sa gradonačelnicom Sofije Yordankom Fandakovom. Tokom srdačnog razgovora, dužnosnici Sarajeva i Sofije razgovarali su o potrebi konkretizovanja i intenziviranja međusobnih veza na svim područjima od interesa za građane ova dva grada, te dogovorili pristupanje izradi Protokola o saradnji između Sarajeva i Sofije u oblasti privrede, turizma, kulture, obrazovanja.

Gradonačelnik Komšić posebno je naglasio da je Bugarska prva priznala Bosnu i Hercegovinu, te ovom prilikom izrazio zahvalnost na pomoći koju je ova država pružila našoj zemlji u vrijeme velikih poplava u maju 2014. godine.

Dan sjećanja na ubijene sugrađane u naselju Boljakov Potok

U sarajevskom naselju Boljakov Potok, u Općini Novi Grad, danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježena godišnjica ubistva naših sugrađana. Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici Jasmin Smječanin i Hasan Hodžić odali su počast i položili cvijeće na mjesto stradanja. Tog tragičnog dana je, u blizini Osnovne škole „Umihana Čuvidina“, usljed rasprskavajućeg dejstva granate ispaljene sa agresorskog položaja, za vrijeme dženaze Fatimi Jusić, poginulo devetero, a teže i lakše ranjeno 20 Sarajlija.

Ubijeni su Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan i dvije neidentifikovane muške osobe.
Obilježavanju godišnjice, prisustvovali su, između ostalih, porodice i prijatelji ubijenih, te  predstavnici Kantona Sarajevo i  Općine  Novi Grad.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba

Gradski vijećnici usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva, za razvoj Informativnog centra Sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na svojoj 42. sjednici kojom je predsjedavao Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, usvojilo Odluku o postavljanju spomen ploče šehidima i poginulim borcima Specijalne jedinice „Zagreb“. Udruženje boraca Specijalna jedinica „Zagreb“ je, putem Općine Centar Sarajevo, podnijelo Inicijativu, a  spomen ploča će biti postavljena pored hotela „Zagreb“.  Na današnjoj sjednici gradski vijećnici, ponovo, nisu usvojili Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“ sa Odlukom o provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“.

Dalje je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva, za razvoj Informativnog centra Sarajevo. Naime, mandat Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ističe u decembru 2017. godine, a kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo saglasnost za osnivanje Informativnog centra u Sarajevu, bilo je neophodno pristupiti aktivnostima na realizaciji pomenutog. Osnovni cilj Informativnog centra je da, između ostalog, pruži javnosti ažuriran, direktan i bezbjedan elektronski pristup javno dostupnim spisima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i arhivskom materijalu sadržanom u bazama podataka.

Gradsko vijeće je, nakon široke diskusije, usvojilo Odluku o davanju saglasnosti na tekst Sporazuma o prenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Grad Sarajevo. Na ovaj način je i Grad Sarajevo, kao glavni grad, dao svoj doprinos opstanku bar jedne od sedam kulturnih institucija od interesa za Bosnu i Hercegovinu koje nemaju odgovarajući status.

Dalje je, po hitnom postupku, usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant „B“.

U nastavku sjednice, gradski vijećnici su putem informacije upoznati o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za prvo polugodište tekuće godine.

Zatim su razmotrene, te primljene k znanju i Informacija o stanju komunalne infrastrukture u gradu Sarajevu, Informacija o stanju i održavanju cesta na području grada Sarajeva, te Informacija o stanju privrede i zapošljavanja u gradu Sarajevu za 2015. godinu.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: gsgv@sarajevo.ba

Grad Sarajevo će brinuti o Historijskom muzeju sve do momenta kada država BiH bude spremna preuzeti obaveze prema ovoj instituciji

Po završetku današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva dogradonačelnik Abdulah Skaka je potpisao saglasnost o finansijskoj pomoći Grada Sarajeva u iznosu od 5.000 KM Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine za rješavanje najurgentnijih potreba ove institucije. Gradski vijećnici su danas usvojili Odluku o davanju saglasnosti na tekst sporazuma o prenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Grad Sarajevo. Ovom odlukom Grad Sarajevo će preuzeti obavezu da od Historijskog muzeja koji danas radi u neuslovnim i otežanim uslovima, izgradi reskpektabilnu instituciju kulture, koja po svom značaju i sadržajima, to i zaslužuje. Na ovaj način Grad Sarajevo će voditi brigu o ovom muzeju sve do momenta kada država BiH bude spremna da preuzme obaveze prema ovoj instituciji.

Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima do savremene i nezavisne države Bosne i Hercegovine. U njegovom prostoru pohranjeno je više od 400.000 eksponata, organizirano preko stotinu izložbenih postavki među kojima izložba „Opkoljeno Sarajevo“, koja predstavlja priču o prkosu, preživljavanju i kreativnosti građana Sarajeva.