Gradonačelnik Sarajeva i gradonačelnica Sofije dogovorili pristupanje izradi Protokola o saradnji dva grada

U sklopu održavanja Prvog sastanka glavnih gradova Inicijative 16+1 (Kine i CEEC) u bugarskoj prijestolnici Sofiji, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić susreo se danas sa gradonačelnicom Sofije Yordankom Fandakovom. Tokom srdačnog razgovora, dužnosnici Sarajeva i Sofije razgovarali su o potrebi konkretizovanja i intenziviranja međusobnih veza na svim područjima od interesa za građane ova dva grada, te dogovorili pristupanje izradi Protokola o saradnji između Sarajeva i Sofije u oblasti privrede, turizma, kulture, obrazovanja.

Gradonačelnik Komšić posebno je naglasio da je Bugarska prva priznala Bosnu i Hercegovinu, te ovom prilikom izrazio zahvalnost na pomoći koju je ova država pružila našoj zemlji u vrijeme velikih poplava u maju 2014. godine.

Dan sjećanja na ubijene sugrađane u naselju Boljakov Potok

U sarajevskom naselju Boljakov Potok, u Općini Novi Grad, danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježena godišnjica ubistva naših sugrađana. Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici Jasmin Smječanin i Hasan Hodžić odali su počast i položili cvijeće na mjesto stradanja. Tog tragičnog dana je, u blizini Osnovne škole „Umihana Čuvidina“, usljed rasprskavajućeg dejstva granate ispaljene sa agresorskog položaja, za vrijeme dženaze Fatimi Jusić, poginulo devetero, a teže i lakše ranjeno 20 Sarajlija.

Ubijeni su Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan i dvije neidentifikovane muške osobe.
Obilježavanju godišnjice, prisustvovali su, između ostalih, porodice i prijatelji ubijenih, te  predstavnici Kantona Sarajevo i  Općine  Novi Grad.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba

Gradski vijećnici usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva, za razvoj Informativnog centra Sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na svojoj 42. sjednici kojom je predsjedavao Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, usvojilo Odluku o postavljanju spomen ploče šehidima i poginulim borcima Specijalne jedinice „Zagreb“. Udruženje boraca Specijalna jedinica „Zagreb“ je, putem Općine Centar Sarajevo, podnijelo Inicijativu, a  spomen ploča će biti postavljena pored hotela „Zagreb“.  Na današnjoj sjednici gradski vijećnici, ponovo, nisu usvojili Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“ sa Odlukom o provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“.

Dalje je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva, za razvoj Informativnog centra Sarajevo. Naime, mandat Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ističe u decembru 2017. godine, a kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo saglasnost za osnivanje Informativnog centra u Sarajevu, bilo je neophodno pristupiti aktivnostima na realizaciji pomenutog. Osnovni cilj Informativnog centra je da, između ostalog, pruži javnosti ažuriran, direktan i bezbjedan elektronski pristup javno dostupnim spisima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i arhivskom materijalu sadržanom u bazama podataka.

Gradsko vijeće je, nakon široke diskusije, usvojilo Odluku o davanju saglasnosti na tekst Sporazuma o prenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Grad Sarajevo. Na ovaj način je i Grad Sarajevo, kao glavni grad, dao svoj doprinos opstanku bar jedne od sedam kulturnih institucija od interesa za Bosnu i Hercegovinu koje nemaju odgovarajući status.

Dalje je, po hitnom postupku, usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant „B“.

U nastavku sjednice, gradski vijećnici su putem informacije upoznati o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za prvo polugodište tekuće godine.

Zatim su razmotrene, te primljene k znanju i Informacija o stanju komunalne infrastrukture u gradu Sarajevu, Informacija o stanju i održavanju cesta na području grada Sarajeva, te Informacija o stanju privrede i zapošljavanja u gradu Sarajevu za 2015. godinu.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: gsgv@sarajevo.ba

Grad Sarajevo će brinuti o Historijskom muzeju sve do momenta kada država BiH bude spremna preuzeti obaveze prema ovoj instituciji

Po završetku današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva dogradonačelnik Abdulah Skaka je potpisao saglasnost o finansijskoj pomoći Grada Sarajeva u iznosu od 5.000 KM Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine za rješavanje najurgentnijih potreba ove institucije. Gradski vijećnici su danas usvojili Odluku o davanju saglasnosti na tekst sporazuma o prenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Grad Sarajevo. Ovom odlukom Grad Sarajevo će preuzeti obavezu da od Historijskog muzeja koji danas radi u neuslovnim i otežanim uslovima, izgradi reskpektabilnu instituciju kulture, koja po svom značaju i sadržajima, to i zaslužuje. Na ovaj način Grad Sarajevo će voditi brigu o ovom muzeju sve do momenta kada država BiH bude spremna da preuzme obaveze prema ovoj instituciji.

Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima do savremene i nezavisne države Bosne i Hercegovine. U njegovom prostoru pohranjeno je više od 400.000 eksponata, organizirano preko stotinu izložbenih postavki među kojima izložba „Opkoljeno Sarajevo“, koja predstavlja priču o prkosu, preživljavanju i kreativnosti građana Sarajeva.

Najava održavanja 42. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Obavještavamo Vas da će se 42. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva održati u srijedu 28.09.2016. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskog vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1.

Za sjednicu je predložen sljedeći:
DNEVNI RED

1. Prijedlog Odluke o postavljanju spomen ploče šehidima i poginulim borcima Specijalne jedinice „Zagreb“
2. Prijedlog Odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“ sa Prijedlogom Odluke o provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“ (skraćeni postupak)
3. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva, za razvoj Informativnog centra Sarajevo
4. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na tekst Sporazuma o prenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Grad Sarajevo
5. Informacija o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za period 01.01. – 30.06.2016. godine
6. Informacija o stanju komunalne infrastrukture u gradu Sarajevu (u kontekstu bespravne gradnje, prijetećih klizišta, rekonstrukcije ulica i drugih rizičnih faktora)
7. Informacija o stanju i održavanju cesta na području grada Sarajeva
8. Informacija o stanju privrede i zapošljavanja u gradu Sarajevu za 2015. godinu
9. Vijećnička pitanja  i inicijative

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba

Grad Sarajevo dodijelio 83 stipendije učenicima srednjih škola

U Gradskoj upravi Grada Sarajeva danas su potpisani ugovori o stipendiranju sa 83 učenika srednjih škola. Ove godine Grad Sarajevo prvi put dodjeljuje stipendije za učenike srednjih škola direktno iz  gradskog Budžeta. Visina mjesečne stipendije iznosi 100,00 KM po učeniku za period od 9 mjeseci, u školskoj 2015./2016. godini.

Osnovni kriterij za dodjelu stipendije bio je rezultat postignut u učenju u prethodnoj školskoj godini, nizak porodični standard i otežani uvjeti života. Posebno su se bodovali učenici srednjih zanatskih i strukovnih škola koja se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Gradonačelnik Komšić o turističkim potencijalima Sarajeva na Prvom sastanku glavnih gradova Inicijative 16+1 (Kine i CEEC) u Sofiji

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić učestvuje na Prvom sastanku glavnih gradova Inicijative 16+1 (Kine i CEEC) koji se održava u Sofiji, Bugarska. Konferencija je posvećena istraživanju prilika za jačanje saradnje Kine i zemalja CEEC u oblasti turizma, inovacija, prevoza, agrokulture i agrobiznisa. Gradonačelnik Komšić imao je zapaženo izlaganje i prezentaciju o turističkoj ponudi i potencijalima grada Sarajeva. Učesnike je pozvao da pristupe kreiranju zajedničkog europskog turističkog proizvoda ili ponude od koje će prihodovati sve zemlje članice.

Komšić je nakon izlaganja primio poziv da Sarajevo pristupi World Tourism Cities Federation (WTCF) koja okuplja 172 člana, od čega 117 gradova i 57 institucija širom svijeta, kao što su svjetski poznati turističke agencije, medijske organizacije, zračne luke, avio kompanije, hotelske grupe, financijske tvrtke i druge turističke institucije.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak sa gradonačelnicom Sofije Yordankom Fandakovom, na kojem će se razgovarati i o mogućnostima uspostave formalne saradnje između dva grada u oblastima od interesa.

Tokom Konferencije gradonačelnik Sarajeva susreo se sa gradonačelnicima regije, između ostalog i Beograda, Sinišom Malijem koji je uputio poziv gradonačelniku Komšiću za posjet Beogradu i razmatranju saradnje dva grada.

Gradonačelnik Istanbula najavio podršku projektu Bijele tabije, te rješavanju problema vodosnabdjevanja i saobraćaja u Sarajevu

Nakon danas održanog bilateralnog sastanka sa dogradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i premijerom KS Elmedinom Konakovićem koji je održan u Vijećnici, gradonačelnik Istanbula, Kadir Topbas je u izjavi za medije najavio podršku projektu Bijele tabije, te rješavanje problema pitke vode i saobraćaja u Sarajevu. „Veza između Sarajeva i Istanbula je srdačna i topla i trudit ćemo se da nastavimo saradnju između ova dva pobratimska grada”, istakao je Topbas, te dodao da je ovo uzvratna posjeta pobratimskom gradu čija je delegacija jedna od prvih koja je posjetila Istanbul nakon nemilih događaja 15. jula, pokušaja državnog udara.

Zamjenik gradonačelnika Skaka potvrdio je dobre i kvalitetne odnose ova dva grada ističući da će u budućnosti sarađivati u oblasti rekonstrukcije Bijele tabije te razvoju turizma.


„Grupa stručnjaka iz Istanbula u narednom periodu doći će da pogleda arheološku iskopinu Bijele tabije, te ćemo zajedno sa administracijom Grada Istanbula ući u realizaciju ovog projekta koji je izuzetno značajan za Grad Sarajevo”, kazao je Skaka.


Premijer Konaković je kazao da je Turska najbrže rastuća ekonomija u svijetu i da je u posljednjih deset godina postala jedna od svjetskih sila. Između ostalog, Konaković je najavio saradnju ova dva grada u mnogim poljima, među kojima s najbitnija, turizam i obrazovanje.

Dogradonačelnik Skaka dočekao gradonačelnika Istanbula Kadira Topbaša na sarajevskom Aerodromu

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas upravo je sletio na sarajevski aerodrom gdje ga je dočekao zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka.

Dogradonačelnik Skaka je poželio toplu dobrodošlicu starom i osvjedočenom prijatelju Sarajeva, koji je sa svojim saradnicima doputovao u zvaničnu jednodnevnu posjetu bh. prijestolnici.

Dogradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo što prijateljima iz Istanbula danas u zajedničkoj šetnji i obilasku grada može pokazati ljepote i znamenitosti grada, te ga upoznati sa nekim od infrastrukturalnih projekata Grada Sarajeva.

Nakon bilateralnog susreta na kojem će se razgovarati o budućim vidovima saradnje dva grada koja će iduće godine obilježiti 20 godina pobratimskih veza, u 16.00 sati u Vijećnici bit će upriličene zajedničke izjave za medije dogradonačelnika Skake, gradonačelnika Istanbula Topbasa i premijera KS Elmedina Konakovića.