U sarajevskoj Vijećnici predstavljen trofej Lige prvaka za Bosnu i Hercegovinu

U sarajevskoj Vijećnici danas je predstavljen trofej Lige prvaka za Bosnu i Hercegovinu, čiji je ambasador Luis Garcia, bivša fudbalska zvijezda i osvajač ovog trofeja sa Liverpoolom 2005. godine. Građani Sarajeva, a pogotovo najmlađi, imali su priliku da se fotografišu sa poznatim španskim fudbalerom, te da dobiju njegov autogram, kao i da dožive nevjerovatno iskustvo i fotografišu se sa legendarnim trofejem.

Turneja trofeja UEFA Lige prvaka će u Bosni i Hercegovini boraviti od 6. do 15. oktobra, a poslije Sarajeva, posjetit će Tuzlu (8. i 9. oktobra), Derventu (11. oktobra) i Bihać (14. i 15. oktobra).
Ovaj jedinstveni događaj Sarajlijama je omogućila Unicredit Banka u saradnji sa Ligom šampiona Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Gradonačelnik Komšić učesnicima 6. Ljubljanskog foruma predstavio projekte izgradnje gradske biciklističke staze i Revitalizacije Trebevićke žičare

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je učesnike Okruglog stola održanog danas u sklopu dvodnevnog VI. Ljubljanskog foruma, upoznao sa aktuelnim razvojnim projektima Grada Sarajeva. U svom obraćanju gradonačelnik Komšić je govorio o projektu izgradnje prve biciklističke staze na području grada Sarajeva, te o projektu Revitalizacije Trebevićke žičare. „Pokrenuli smo izgradnju gradske biciklističke staze prema evropskim standardima. Ovim projektom se po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu Sarajevu. Već je završena prva dionica, tačnije jedna trećina buduće staze, ukupne dužine od 14 km“, istaknuo je gradonačelnik.

Komšić je kazao da je Grad Sarajevo titular i Projekta revitalizacije Trebevićke žičare: „Grad Sarajevo počeo je obnovu Trebevićke žičare forsirajući u javnosti i tu vrstu prijevoza. Trebevićka žičara predstavljat će najmodernije postrojenje koje će Sarajevo dobiti. Činit će je 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 15 sekundi. Za razliku od stare, nova žičara neće stvarati buku, koristit će malo energije, ekološki će biti prihvatljiva”, naglasio je Komšić.

Dodao je da će izgradnjom žičare, Trebević – nekada omiljeno izletište, te značajan turistički i rekreativni centar smješten u neposrednoj blizini Sarajeva, ponovo oživjeti.

Gradonačelnik Komšić učestvuje na Forumu na poziv Grada Ljubljane i Instituta GoForeSight (GFS), zajedno sa predstavnicima gradova, regija, država i institucija Evropske unije, te sa privrednicima i investitorima. Učesnici Ljubljanskog foruma u ova dva dana podijelit će svoja iskustva u upravljanju i vizije razvoja na temu „Budućnost gradova: Zeleni gradovi & pametna infrastruktura“.