Gradonačelnik Komšić večeras u Vijećnici otvorio izložbu fotografija o Sarajevu i Srebrenici pod nazivom „Ne zaboravi“ katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić večeras je u Vijećnici otvorio izložbu pod nazivom „Ne zaboravi“ katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza iz Girone. Riječ je o 24 fotografije iz vremena opsade Sarajeva, kao i o fotografijama iz Srebrenice, nastalim nakon rata. “Ova izložba ima povijesni značaj ne samo za nas već i za cijelu Europu.  Ruiz ju je koncipirao komparirajući smrt, život, patnju i radost. To smo bili mi, živjeli smo smrt, život, patnju ali i radost – kazao je Komšić i u znak zahvalnosti katalonskom fotoreporteru uručio Medaljon Grada Sarajeva.

Zahvalivši se gradovima Sarajevu i Gironi, te Ambasadi Kraljevine Španije u BiH, koji su mu omogućili da predstavi svoju izložbu fotografija građanima Sarajeva, Mikel Ruiz vidno uzbuđen, ukazao je na simboliku današnjeg datuma. Naime, 13. oktobra ratne 1993.g. prvi put je stigao u Sarajevo i bio gost sarajevske porodice Čolaković, koja mu je omogućila da njegove fotografije budu realne.

Predsjednik Provincije Girona Pere Vila, konseljer za institucionalna pitanja, vanjske poslove i transparentnosti Katalonije Raül Romeva i ambasador Kraljevine Španije u BiH, Nj.E. Juan Bosco Giménez Soriano istaknuli su da je Mikelova izložba odavanje počasti žrtvama agresije na BiH, Sarajevu, Srebrenicu, te da ima povijesno sjećanje i na cijelu Evropu.

Fotografije koje prikazuju ratnu svakodnevnicu Sarajlija, razrušenu Vijećnicu i stambene zgrade, Markale, svježe humke na stadionu Koševo, malu Lanu koja se vraća iz škole, građane u redu za kruh…, svjedoče prkosu, preživljavanju i opstanku stanovnika Sarajeva, ali i upozoravaju da se ne ponovi užasna golgota kroz koju je Sarajevo prošlo.

Na kraju ceremonije otvaranja izložbe, Ruizov prijatelj Pep Rodrigez otpjevao je pjesmu Kemala Montena „Sarajevo ljubavi moja“.

Izložba „Ne zaboravi“ će biti otvorena do 25. oktobra u Vijećnici, nakon čega će Ruizove fotografije biti izložene u Srebrenici.