Gradonačelnik Komšić primio u nastupnu posjetu ambasadoricu SR Njemačke u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu SR Njemačke, NJ.E. Christiane Constanze Hohmann, te joj poželio uspješan mandatni period. Ambasadorica Hohmann nije krila oduševljenje gradom kao i ljubaznošću njegovih građana. „U glavnom gradu Bosne i Hercegovine osjećam se jako ugodno“, naglasila je ambasadorica.

Gradonačelnik Komšić upoznao je ambasadoricu Njemačke u BiH s trenutnim ustavno-pravnim položajem, nadležnostima i finansiranjem Grada Sarajeva, te posebno naglasio kako „uprkos malom broju nadležnosti koje ima, Grad Sarajevo provodi aktivnosti i realizira projekte koji su korisni za građane“, istakao je gradonačelnik.

c_101343

Prema riječima ambasadorice Hohmann, takav pristup gradske administracije je politički hrabar, ali i učinkovit, s obzirom da su projekti koje Grad realizira jako vidljivi, posebno naglasivši projekte izgradnje  bicikllističke staze i revitalizacije  Trebevićke žičare.

Gradonačelnik Ivo Komšić, predsjednik Provincije Girone Pere Vila i fotoreporter Mikel Ruiz odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjednik Provincije Girona Pere Vila i katalonski fotoreporter Mikel Ruiz danas su odali počast i položili cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Tome je prethodio susret gradonačelnika Komšića sa Vilom u prostorijama Gradske uprave. Vila se zahvalio gradonačelniku Komšiću za sve što je administracija Grada Sarajeva učinila da izložba njihovog sugrađanina, fotoreportera Mikela Ruiza „Ne zaboravi“, bude predstavljena u Vijećnici. Izložbu čine 24 fotografije iz vremena opsade Sarajeva, kao i fotografije iz Srebrenice, nastale nakon rata.

Gradonačelnik Komšić izrazio je zadovoljstvo što je i Grad Sarajevo zajedno sa Provincijom Girona i Ambasadom Španije u BiH doprinio organizaciji ove jedinstvene izložbe fotografija nastaloj u spomen i omaž stanovnicima Sarajeva, Srebrenice i BiH.

„Sinoć je u Vijećnici usitinu bilo lijepo sa dosta emocija. Drago nam je što je prisustvovao i sam Ruiz, koji je svojim simboličnim fotografijama nastalim ratne 1993. godine, odaslao u svijet ne samo slike stradanja, već i otpora i dostojanstva građana Sarajeva“, istaknuo je gradonačelnik.

Komšić se zahvalio vladama i građanima K Španije i Katalonije na humanitarnoj pomoći upućenoj tokom rata, kao i na realizovanim brojnim projektima u obnovi našeg grada u postratnom periodu.

„Izložba Mikela Ruiza je omogućila da se ponovo susretnu dva osvjedočena prijatelja – Sarajevo i Girona, uz uvjerenje da ćemo nastaviti i intenzivirati saradnju između naša dva grada“, kazao je Komšić.