Gradonačelnik Komšić u Vijećnici ugostio predstavnike kompanije SUEZ Consultinga spremne da ulaže u razvoj Sarajeva i BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je danas zajedno sa  ambasadoricom Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi upriličio obilazak i prijem u  Vijećnici za višečlanu delegaciju francuske multinacionalne kompanije SUEZ Consultinga, koju je predvodio direktor Loïc Voisin. Obilasku je prisustvovao i tim firme Safege Bosna – podružnice kompanije SUEZ Consultinga u Sarajevu, na čelu sa direktorom Hasanom Ibrahimpašićem. Gradonačenik Komišić izrazio je zadovoljstvo što je domaćin jednoj ovakvoj respektabilnoj firmi: „Iako su ovaj objekat radile domaće firme, Vijećnica danas lijepo izgleda zahvaljući i strogom nadzoru francuske kompanije SUEZ Consultinga”, kazao je Komšić.

Direktor SUEZ Consultinga Loïc istakao je da je počastvovan da vidi rezultate rada na obnovi Vijećnice. Taj izuzetan uspjeh, kako je naglasio, rezultat je zajedničkog rada lokalnih i  francuskih stručnjaka.
Direktor firme Safege Bosna, Hasan Ibrahimpašić kazao je da je jedan od najinteresantnijih objekata, upravo Vijećnica na kojoj je SUEZ zajedno s lokalnim partnerima i ekspertima vršio nadzor nad njenom obnovom tokom I, II i IV faze,  koja je finansirana sredstvima Evropske unije u skladu sa evropskim standardima i lokalnim zakonodavstvom.

Kako je kazao Ibrahimpašić, firma Safage je uradila i pet graničnih prijelaza među kojima je Bijača sa svojom elektronskom opremom, najkvaliteniji prijelaz na zapadnom Balkanu. Trenutno obnavljaju zgrade sudova u BiH sredstvima EU.

Prema riječima ambasadorice Bodonyi, Vijećnica je simboličan objekat za Sarajevo i BiH. „Veoma sam ponosna na mjesta gdje mogu da se promovišu francusko umijeće i sposobnost bh. zanata”, naglasila je ambasadorica, te dodala da će francuski novinari koji su doputovali u pratnji SUEZ-a zasigurno iz Sarajeva ponijeti odlične dojmove.


Inače, kompanija SUEZ Consulting od 1998. godine učestvovala je u brojnim velikim projektima obnove i razvoja Sarajeva i BiH u oblasti komunalne infrastrukture i kulturnog naslijeđa.
Ova firma zainteresirana je za implementaciju sredstava Evropske unije (EU), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svjetske banke (WB), te zajednička ulaganja i investiranja u Sarajevo i BiH. U tom smislu planovi SUEZ Consultinga u BiH u narednom periodu odnose se na pripreme za nastup u realizaciji projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda, upravljanja okolišem, zatim u oblasti transportne infrastrukture, te energetske efikasnosti gradova i objekata.

Delegacija Grada Sarajeva tokom radne posjete Skoplju, susrela se i sa rukovodstvom skopske žičare

Delegacija Grada Sarajeva koju je predvodio Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, boravi u višednevnoj radnoj posjeti Gradu Skoplju, gdje je sa domaćinima, Irenom Miševom, predsjednicom Gradskog vijeća i Borče Georgievskim, zamjenikom gradonačelnika, vodila razgovore o organizaciji Grada Sarajeva, te razmjenila iskustva o radu vijeća oba grada. Na temelju prijateljskih odnosa gradova Sarajeva i Skoplja, a u želji da se postojeći nivo saradnje unapijedi, dvije delegacije su se usaglasile da se u novembru potpiše sporazum o bratimljenju dva grada.

Sporazumom bi se definirali konkretni oblici buduće saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, turizma, međunarodne saradnje i u drugim područjima od interesa za građane Sarajeva i Skoplja.

Postignut je dogovor da se u novembru u Skoplju organizuje promocija Javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, kako bi što više mladih iz Skoplja, ali i iz drugih gradova Makedonije, Novu 2017. dočekali u bh. prijestolnici.

Delegacija Grada Sarajeva je ovom prilikom domaćine upoznala i sa organizacijom Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će se održati u našem gradu 2019. U cilju promocije EYOF-a predloženo je da se uvežu sportski djelatnici Sarajeva i Skoplja oko ovog sportskog događaja, s obzirom na njegov značaj ne samo za BiH već i za cijelu regiju.

Tokom posjete Skoplju, kao član sarajevske delegacije, Admir Dedović, v.d. direktora preduzeća u čijoj je nadležnosti izgradnja i upravljanje Trebevičkom žičarom sastao se sa operativnim direktorom žičare u Skoplju, Borisom Ivanovskim. Razgovarano je o upravljanju i korištenju žičare u Skoplju u svrhu primjene iskustava na Trebevičku žičaru koja je u izgradnji. Rukovodstvo žičare u Skoplju izrazilo je spremnost da po potrebi pruži pomoć za dodatno osposobljavanje ljudi koji će raditi na održavanju Trebevićke žičare nakon puštanja u pogon.

Delegaciju Grada Sarajeva na čelu sa zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirom Lazovićem primila je i Lepa Babić, ambasadorica BiH u Makedoniji. Tokom prijema je istaknuto da bi se potpisivanjem sporazuma o saradnji između Sarajeva i Skoplja, pružile veće mogućnosti bh. gradovima da predstave svoje turističke, privredne, kulturne i druge potencijale ovoj prijateljskoj zemlji.