Gradonačelnik Komšić i dogradonačelnik Skaka primili novoimenovanog ambasadora R Turske u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka primili su danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Turske u BiH NJ.E. Halduna Koca. Gradonačelnik je ambasadoru poželio uspješan mandat u BiH i nastavak dobre saradnje koju imaju BiH i Turska, kao i njihovi gradovi.

101456
Ambasador Koc zahvalio je čelnicima Grada na srdačnom prijemu, a posebno na pruženoj podršci Grada Sarajeva i solidarnosti tokom pokušaja vojnog udara u Turskoj u noći 15. jula.
Tokom razgovora istaknuto je da će ove dvije zemlje raditi na stvaranju klime koja će rezultirati zajedničkim projektima na lokalnom nivou.
Gradonačelnik Komšić se zahvalio Republici Turskoj i Gradu Erzurumu što su pokazali istinski prijateljski odnos, te preuzeli organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2017.godine.

101455

Ceremonija o predstavljanju Memoranduma o uspostavi Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu

Uz prisustvo velikog broja medija  danas je u svečanom salonu sarajevske Vijećnice predstavljen Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Grada Sarajeva.

Na temelju ovog Memoranduma bit će uspostavljen Informativni centar Sarajevo, koji bi javnosti trebao da pruži ažuriran, direktan i bezbjedan elektronski pristup javno dostupnim spisima MKSJ-a i arhivskom materijalu sadržanom u on-line bazama podataka MKSJ-a. Centar će, istovremeno, imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju.

101453

 

 

 

 

 

 

Pozdravivši goste, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da uspostavljanjem ovog centra, Grad Sarajevo želi dati konkretan doprinos suočavanju s prošlošću, izgradnji mira i pomirenja.

„Ovo je povijesni trenutak za naš grad i zemlju jer dobijamo jednu od najznačajnijih arhiva koja će omogućiti da utvrdimo istinu o onome što se desilo 90-ih godina. Bez te istine ne možemo graditi mir i stabilnost naše zemlje, odnosnu bolju budućnost“, kazao je Komšić.

Sudija Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar istakao je važnost današnjeg događaja.

101451

 

 

 

 

 

 

„Potrebno je još mnogo toga obaviti dok se Centar ne uspostavi, ali je bitno da će materijali koji su se dvadeset godina prikupljali, biti dostupni javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima“, kazao je Pocar, te dodao da će arhivi imati pristup i populacija na koju je rat direktno uticao, koji će kroz sve te materijale moći vidjeti ne samo konkretne završne presude, već i sjećanja i svjedočenja ljudi koji konkretno govore o istini i onome što se desilo.

Sudija Pocar kaže da je zasad ovo jedini centar, međutim, ideja je da imaju više sličnih centara i u BiH i u regiji – u Hrvatskoj i u Srbiji.
Najavio je da će još jedan centar biti u Srebrenici.

101452

 

 

 

 

 

 

Glasnogovornik Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nenad Golčevski kazao je da će korisnici ovog prvog informativnog centra koji će biti osnovan u Sarajevu imati pristup više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa pred Tribunalom. Od toga blizu 100 hiljada su dokazni predmeti.

„To su direktno dokumenti koji svjedoče o samim zločinima koji uključuju više od 3.000 video snimaka koji su sačinjeni u vrijeme počinjenja zločina. Također, sadrže fotografije sačinjene u tom periodu, artefakte, predmete koji su pronađeni na mjestima zločina, u masovnim grobnicama i slično“, naglasio je Golčevski.

101449

 

 

 

 

 

 

101450

Dan sjećanja na ubijene građane u ulici Hamdije Kreševljakovića

U ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47, u Općini Centar, danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježena godišnjica ubistva naših sugrađana. Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnik Suvad Kerla odao je počast i položio cvijeće na mjesto stradanja.

02-p

 

 

 

 

 

 

 

Na tom mjestu je, 29. novembra 1993. godine, od granate ispaljene s agresorskih položaja na Hladivodama, ubijeno sedam naših sugrađana, a četvoro teže i lakše ranjeno.

03-p

 

 

 

 

 

 

 

Tog dana ubijeni su Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.
Obilježavanju godišnjice prisustvovali su, između ostalih, porodice i prijatelji ubijenih, te predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Centar, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i AntiDayton pokreta.
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba