Novogodišnji press gradonačelnika Ive Komšića: Uspio sam sačuvati status Sarajeva kao glavnog grada BiH i promovirati ga u svijetu

“Moja najteža zadaća, ali i najveći uspjeh je bio što nisam dozvolio da se ugasi Grad Sarajevo kao institucija, iako su to neki htjeli”, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na danas održanoj tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji u Vijećnici.

Sumirajući rezultate otkako je na funkciji gradonačelnika od 27. marta 2013. godine, Komšić je rekao da je naslijedio dug veći od dva i po miliona KM, a koji je do kraja te godine narastao na tri miliona. “Kad uporedimo ovaj dug sa visinom granta Kantona Sarajevo koji je iznosio pet miliona KM, to je bilo više od pola tog granta”, istaknuo je Komšić.

 

101472

 

 

 

 

 

Zahvaljujući izuzetnoj štednji i uloženim naporima, Grad je u 2014. ušao bez duga.

“Međutim, 2014. za nas je bila još šokantnija. Početkom aprila te godine KS prestao je da nas potpuno finansira. Ukinuo je grant pozivajući se na Federalni zakon o javnim prihodima, kojim je Grad Sarajevo isključen iz finansiranja kao lokalna jedinica. Ostali smo u vakuumu između obaveza Kantona i Federacije. Bili smo prepušteni sami sebi“, kazao je Komšić.

„Kao gradonačelnik našao sam se pred činjenicom da se Sarajevo kao glavni grad države treba ugasiti. Najviše napora uložio sam u to da spasim status Grada Sarajeva kao glavnog grada države i da osiguram njegovo finansiranje. I uspio sam. Svjedoci ste, Grad se nije ugasio, nismo zaključali vrata. Na Ustavnom sudu smo dobili Federaciju putem žalbe tako da od decembra 2015. Sarajevo ima stabilno finansiranje“, naglasio je gradonačelnik.

S ponosom je izjavio da je uspio sačuvati opstojnost Sarajeva kao glavnog grada države BiH i promovirati ga u svijetu.

„Zahvaljujući izuzetnoj međunarodnoj saradnji koju smo vodili tokom ove četiri godine, sa velikim zadovoljstvom moram reći da je danas Grad Sarajevo veoma poželjan partner u svijetu. Podigli smo njegov ugled, svakodnevno dobijamo zahtjeve za bratimljenjem, a time i donacije,“ rekao je prvi čovjek Sarajeva.

U nastavku press konferencije, govoreći o projektima koji su realizirani prethodnih godina, Komšić je spomenuo otvorenje Vijećnice.

“To je moj projekat, iako su neki o tome zlonamjerno govorili. Ja sam doveo Bečku filharmoniju kao poklon Sarajevu i njenim građanima. Da je nismo otvorili 9. maja 2014. sada bi joj fasada bila puna grafita, prozori polupani, a u podrumu bi bili drogeraši”, kazao je Komšić i dodao da je danas Vijećnica postala multimedijalni centar kulture grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

101473

 

 

 

 

 

 

Sarajevo je jedan od rijetkih gradova koji nije imao biciklističku stazu. “Ne bismo je mogli napraviti bez načelnika sarajevskih općina, Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za ceste. U narednom periodu ona će ići do Bentbaše. Važan projekat koji smo uradili je i postavljanje informativnih tabli na tramvajska stajališta kako bi svi turisti znali gdje se nalaze”, podsjetio je Komšić.

Kad je riječ o Trebevićkoj žičari, pravo građenja žičare Grad je dobio tek u januaru ove godine. “Projekti su gotovi, a italijanska firma Leitner već u svojoj fabrici gradi ono što je potrebno za žičaru. Imat ćemo jednu od najboljih žičara na svijetu jer je gradi najbolja firma”, istaknuo je gradonačelnik.

U bitne projekte Komšić je svrstao i  EYOF. Napomenuo je da je to važan projekat jer okuplja 1.500 učesnika, 5.000 gostiju i traži angažiranje svih nivoa vlasti. Podsjetio je da nijedna državna institucija nije željela stati iza tog projekta čija organizacija košta šest miliona eura.

„Osigurali smo finansijska sredstva za taj projekat. Sada su nam na moje veliko insistiranje pomogli i ostali državni organi. Ta se manifestacija više ne može dovesti u pitanje. Olimpijada mladih će se održati 2019. godine“, naglasio je gradonačelnik.

S obzirom na to da je bilo mnogo govora o novcu koji će se izdvojiti za organiziranje javnog dočeka Nove 2017. godine u Sarajevu, Komšić je kazao da je ugovor potpisan sa Magazom d.o.o. kojoj se uplaćuje novac za organizaciju dočeka Nove godine. Grad Sarajevo je izdvojio 100.000, a Kanton Sarajevo 150.000 KM.

Gradonačelnik prof.dr. Ivo Komšić o projektima i aktivnostima Grada Sarajeva 2013. – 2016.

Kada je prof.dr. Ivo Komšić, kao 37. gradonačelnik Sarajeva, 27. marta 2013.g.,  prihvatio ovu dužnost, kazao je, bila mu je izuzetna čast ali i velika odgovornost s obzirom da se našao na čelu grada kojeg baš nije lako voditi s obzirom na njegove reducirane nadležnosti i budžetska sredstva.

Preuzevši mandat, Budžet Grada Sarajeva je bio u deficitu zvanično preko dva i po miliona KM. Međutim, nakon sprovedene interne finansijske analize, kasnije se uspostavilo da je Grad de facto bio u minusu preko tri miliona KM. To je prvi put u poslijeratnoj historiji da se Budžet Grada Sarajeva preda u deficitu.

Skoro godinu i po dana, od maja 2014. do decembra 2015. godine, Grad Sarajevo se nalazio u veoma teškoj situaciji, kako u finansijskom tako i institucionalnom smislu, nastaloj usljed donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vraćanjem prihoda Gradu Sarajevu, nakon 18 mjeseci pravne bitke koju smo vodili, sistemskim rješenjem od strane FBiH, osigurano je finansiranje Grada, a time i opstojnost Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Dakle, Grad je uspio ne samo vratiti dug i stabilizirati Budžet, nego je i pozitivno poslovao što je rezultat rigorozne štednje i izuzetnih napora koju je vodio tokom protekle četiri godine. U takvoj situaciji Grad je završio projekat obnove Vijećnice i stavljanje u funkciju ovog raskošnog historijskog i kulturnog zdanja Sarajeva i BiH, te pokrenuo s mrtve tačke dva kapitalna infrastrukturalna projekta Grada Sarajeva: izgradnju gradske biciklističke staze i revitalizaciju Trebevićke uspinjače.

VIJEĆNICA:

 • tokom ove dvije godine zabilježeno je 170.000 posjeta ljudi sa skoro svih kontinenata; 000 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele BiH!
 • Vijećnica je postala jedan od najprivlačnijih objekata za organizaciju manifestacija poput izložbi, koncerata, festivala, kongresa, konferencija, seminara, prijema, što samo potvrđuje da polako ali sigurno postaje jedan od najreprezentativnijih objekata za održavanje svečanih događaja. Ugostili smo Sarajevsku, Bečku i Zagrebačku filharmoniju.
 • Potpisan je Sporazuma o saradnji, između Sarajeva i austrijskog grada Bad Ischla, što je prvi sporazum takve vrste koji je potpisan u Vijećnici.
 • U Vijećnici će biti smješten Informativni centar Sarajevo Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Ovaj zasad jedini uspostavljeni centar u regiji trebao bi javnosti da pruži ažuriran, direktan i bezbjedan elektronski pristup javno dostupnim spisima MKSJ-a i arhivskom materijalu sadržanom u on-line bazama podataka MKSJ-a. Korisnici ovog centra imat će pristup više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa pred Tribunalom. Od toga blizu 100 hiljada su dokazni predmeti. Dokumenti uključuju više od000 video snimaka koji su sačinjeni u vrijeme počinjenja zločina. Također, sadrže fotografije sačinjene u tom periodu, artefakte, predmete koji su pronađeni na mjestima zločina, u masovnim grobnicama i slično. Grad Sarajevo je još 2007. godine pokrenuo inicijativu da arhiv Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bude pohranjen u BiH odnosno u Sarajevu, nakon okončanja rada Haškog tribunala. Grad Sarajevo je imao moralno pravo da pokrene ovakav postupak kao grad stradalnik, ali i obavezu prema žrtvama, njihovim porodicama i preživjelima.
 • Posebno lijepa slika Vijećnice je otišla u svijet zahvaljujući Eurosongu. Predstavnici BiH na ovogodišnjem Eurosongu su snimali promotivni spot za pjesmu koja nas ja predstavljala na takimčenju, a i prvo predstavljanje pjesme i izvođača se desilo upravo u Vijećnici uz direktni TV prenos.

PRVA GRADSKA BICIKLISTIČKA STAZA:

 • završena jedna trećina buduće gradske biciklističke staze na području općine Novi Grad, čija će ukupna dužina biti 14
 • Uskoro bi trebala početi izgradnja druge faze biciklističke stazekoja će prolaziti kroz općinu Novo Sarajevo u dužini od osam (8) km. Projektant je imao malo težu zadaću zbog skučenosti prostora, te je utrošeno malo više vremena oko konsultacija i postizanja konačnog dogovora i dobivanja potrebnih općinskih saglasnosti za početak izgradnje staze.
 • Grad je ovih dana proveo tendersku proceduru za izgradnju staze na poddionici Otoka-Elektroprivreda, čime će se uspostaviti jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane glavne gradske saobraćajnice, u pravcu odvijanja motornog saobraćaja. Očekuje se da radovi počnu početkom građevinske sezone 2017. godine.

PROJEKAT REVITALIZACIJE TREBEVIĆKE ŽIČARE:

 • Znate da je Grad Sarajevo na osnovu Ugovora sa GRAS-om stekao pravo da gazduje uspinjačom na period od 25 godina bez naknade, a na osnovu Ugovora sa Općinom Stari Grad da upravlja hotelom koji će se graditi na zemljištu bivšeg restorana Vidikovac, također na period od 25 godina.
 • Uspinjaču će graditi italijanska firma Leitner, koja je na međunarodnom tenderu koji je Grad Sarajevo proveo izabrana kao najpovoljniji ponuđač. Po potpisivanju Ugovora Grada Sarajeva sa fimom Leitner početkom septembra ove godine, donirana sredstva dr. Edmonda Offermanna su postala operativna (uplaćena).
 • U međuvremenu je srušena devastirana dolaznagornja i polaznadonja stanica uspinjače te nekadašnji, također devastirani restoran Vidikovac. Grad Sarajevo je bio investitor ovih radova. U pripremi je tenderska dokumentacija za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji staničnih objekata uspinjače budžetskim sredstvima Grada Sarajeva.
 • Početkom građevinske sezone pristupit će se izgradnji polazne i dolazne stanice, temeljenju stubova, te isporuci i montaži opreme uspinjače.
 • Trebevićka uspinjača ćepredstavljati najmodernije postrojenje koje će Sarajevo dobiti. Činit će je 33 kabine, svaka sa po 10 sjedećih mjesta, kapaciteta200 putnika na sat. Ispred Vijećnice je instalirana prva kabina – panoramska gondola, kako bi se građani Sarajeva mogli upoznati sa njenim izgledom i tehničkim karakteristikama. Ove panoramske gondole mogu se koristi i danju i noću ili u vidu konvoja za potrebe prigodnih manifestacija u gradu. Stanicama i gondolama dominirat će staklo, što će doprinijeti užitku posjetilaca u pogledu na Sarajevo. Gondole će biti u bojama olimpijskih krugova i oslikavat će jedinstvo i multietničnost Sarajeva.
 • Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom uspinjačom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 11 sekundi. Za razliku od stare, nova uspinjača neće stvarati buku, koristit će malo energije, ekološki će biti prihvatljiva…
 • Očekuje se puštanje u rad uspinjače u drugoj polovini 2017.g.

EYOF 2019.:

 • Predsjedništvo BiH potvrdilo je generalno pokroviteljstvo, što je garancija da država stoji iza EYOF-a Europski olimpijski komitet izrazio je zadovoljstvo do sada osiguranim finansijskim garancijama bh. nivoa vlasti za organizaciju EYOF-a 2019.
 • Aktueliziran je i masters plan za realizaciju ovoga projekta.
 • Uveliko se krenulo s modernizacijom kapaciteta ski-centra Bjelašnica-Igman isporukom prvog kontingenta topova za vještačko osnježavanje, kao i modernizacijom objekata vertikalnog transporta (šesterosjedne i četverosjedne žičare).
 • Imenovan je novi direktor Privrednog društva EYOF-a 2019. Senahid Godinjak, tako da je preduzeće nastavilo u kontinuitetu sa pripremama i realizacijom poslova vezanih za najvažniju sportsku manifestaciju u BiH nakon Olimpijskih igara 1984. godine. Senahid Godinjak koji je, između ostalog istaknuti sportski radnik, koji je bio jedan od najzaslužnijih za uspješnu organizaciju Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju u BiH, održanog 2011.godine.

 

 

MEĐUNARODNA SARADNJA:

 • Naši gradovi pobratimi i partneri iz cijeloga svijeta iskazali su značajnu podršku i solidarnost građanima Sarajeva i BiH prilikom poplava godine, donirajući finansijska sredstva, vatrogasna vozila, kućanske aparate i namještaj…
 • Danas sarajevskim ulicama voze funkcionalni autobusi i tramvaji, koje su donirali Istanbul i Konya.
 • Grad Ankara je spreman da pomogne sarajevskom vodovodu.
 • Udruženje građana “Pro Sarajevo” iz Friedrichshafena je Domu zdravlja Omer Maslić“ donirao aparat za inhalaciju za djecu.
 • Sarajevski vatrogasci koriste vozila pristigla iz Beča.
 • Magdeburg je dva puta donirao muzičke instrumente sarajevskoj Srednjoj muzičkoj školi.
 • Grad Zagreb je treću godinu zaredom ugostio stotinu djece iz socijalno ugroženih obitelji na ljetovanju u Novom Vinodolskom. Zagrebački dječiji hor „Klinci s Ribnjaka“ priredili su svojim vršnjacima u Domu mladih nezaboravni koncert.
 • Kameni fragment iz Vijećnice ugrađen je u podzid Holbrukovog trga u Daytonu.
 • Uspostavili smo suradnju među mladima Sarajeva – Wolfsburga, Bad Ischla, Beograda, Innsbrucka, te mađarskog grada Gedelea.
 • Tokom 2016. godine potpisani su sporazumi o saradnji s austrijskim Gradom Bad Ischlom i pobratimskim Gradom Budimpeštom; uspostavljeni su pobratimski odnosi s Gradom Teheranom; usvojene su odluke o uspostavljanju saradnje između Sarajeva i Hirošime, te o bratimljenju s prijateljskim Gradom Skopljem.

– Završili smo projekat postavljanja 55 informativnih tabli s nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama na području grada.

– Da Grad Sarajevo pokazuje poseban senzibilitet prema osobama sa invaliditetom, govori činjenica da je inicirao i sufinansirao projekat ozvenja semafora i taktilnih traka na četiri najfrekventnije raskrsnice u naselju Nearići, kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle sigurno prelaziti ulicu i samostalno se kretati po gradu.

– Uzimajući u obzir permanentno pogoršanje ekonomske situacije, te sve veći broj korisnika, u kontinuitetu smo pomagali rad javnih kuhinja.Grad je finansirao rad Sigurne kuće jedine ustanove ove vrste na širem području Sarajeva koja pruža direktnu zaštitu žrtvama nasilja u porodici, psihosocijalnu rehabilitaciju i osposobljavanje korisnika za normalan i dostojanstven život.

U protekle četiri godine zabilježeno je oko 900.000 posjeta Olimpijskom bazenuOtoka”, na kojem je proplivalo blizu 14.000 djece. Usluge Olimpijskog bazena za trenažni proces koristi 20 plivačkih klubova i pet vaterpolo klubova. Svake godine se održi oko 20 domaćih i međunarodnih takmičenja u plivanju i vaterpolu. Pušten je u rad i lift za osobe sa invaliditetom.

U našem gradu su se po prvi put održali Dani nacionalnih manjina, posvećeni tradicionalnim jelima i pićima, folkloru te potrebama ovih udruženja. Grad Sarajevo u kontinuitetu pomaže rad vjerskih zajednica i crkava na području grada.

Uoči zvaničnog ponovnog otvorenja Zemaljskog muzeja, Grad Sarajevo je zajedno sa resornim ministarstvima i općinama podržao Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu sedam ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period 2016.-2018. godine. Grad Sarajevo je preuzeo brigu o Historijskom muzeju BiH sve do momenta kada država BiH bude spremna preuzeti obaveze prema ovoj instituciji kulture.

Muzej Sarajeva je od juna ove godine bogatiji za jedan od najznačajnijih simbola grada Sarajeva – spomen vijenac s gorionikom spomenika Vječna vatra, kojeg je projektovao naš poznati arhitekta Juraj Najthart. S obzirom na njegovu povijesnu vrijednost, Grad Sarajevo ga je kao izložbeni eksponat poklonio Muzeju Sarajevo. Riječ je o dotrajalom, trošnom spomen vijencu koji je izrađen i postavljen 1946. godine u čast oslobodioca Sarajeva od fašizma. Gradska uprava zamijenila je stari vijenac novim ove godine pred obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva. Novi spomen vijenac je kopija starog, ali izrađen od trajnijeg materijala.

S ciljem pružanja podrške učenicima srednjih strukovnih/zanatskih škola, Grad Sarajevo u 2016. godini pokreće projekat direktnog stipendiranja učenika srednjih škola sa područja četiri gradske općine putem raspisivanja javnog poziva. Ovim projektom je obuhvaćeno 83 učenika u školskoj 2015./2016. godini.

Tokom jubilarne 2014.g., nizom kulturnih, memorativnih, znanstvenih i sportskih manifestacija, Grad Sarajevo je zajedno sa svojim sugrađanima, gostima i turistima na dostojanstven način obilježio 30.g. od Olimpijade, 100.g. od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Upriličili smo hokejaški spektakl, ugostili proslavljenu klizačicu Sandu Dubravčić, a Torvil i Kristofer Din, ponovno su u Zetri otplesali svoj čuveni „Bolero“. Održana je svjetska premijera predstave „Hotel Evropa“, našeg osvjedočenog prijatelja i počasnog građanina Sarajeva, Bernarda-Henri Levy-ja. Bio je predstavljen i filmski omnibus „Mostovi Sarajeva”. Pod pokroviteljstvom Tour de France-a, ulicama Sarajeva i Istočnog Sarajeva vožena prva biciklistička utrka Grand Prix Sarajevo.

Svim ovim manifestacijama, kao i posjetom pape Franje Sarajevu i BiH u junu prošle godine, iz našeg grada smo u svijet poslali poruke mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.

Sarajlije i gosti grada će Novu 2017. godinu dočekati na Trgu BiH s najvećom regionalnom muzičkom zvijezdom, Dinom Merlinom. Zajedno sa Dinom, u novogodišnjoj noći nastupit će After Affair, Yehan Jehan i bend Divanhana.

Osnovna misija je da se Sarajevo pridruži regionalnim centrima koji organiziraju Javni doček kako i priliči glavnim gradovima i da napravimo brend na način na koji smo brendirali Sarajevo Film Festival, koji je mnogo bitan sa ekonomskog i turističkog aspekta. Naša energija usmjerena je na to da ovo bude novogodišnji spektakl kakvu bh. metropola do sada nije vidjela kada je riječ o dočeku Nove godine na otvorenom. Posebno ako uzmemo u obzir da će Dino u svom Sarajevu, svojim koncertom i timom, uz najnovije produkcijske standarde, pružiti nezaboravan novogodišnji show svojim građanima i turistima iz regije i šire.

Intenzivno teku pripreme: bina će biti široka 50 metara, a za praćenje ovog supershow-a bit će postavljeno preko 250m2 led ekrana, kao i najveći laser show ikada viđen u Sarajevu.

Grad Sarajevo zajedno sa Kantonom Sarajevo i četiri gradske općine: Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad odlučio je da ovakvom organizicijom Javnog dočeka Nove godine koji će zasigurno biti centralni događaj u regiji. Smatramo da su ulaganja opravdana s obzirom na efekte koje očekujemo za imidž grada, turizam i privredu.

Za naše najmlađe sugrađane i ove godine organizirali smo Dječiji novogodišnji program. Bit će, također, podijeljeno oko hiljadu novogodišnjih paketića ustanovama koje se brinu o djeci bez roditeljskog staranja, djeci sa posebnim potrebama i bolesnoj djeci. Istinski praznični ugođaj u Sarajevu svojim brojnim sadržajima začinio je i šesti po redu Coca Cola Sarajevo Holiday Market, koji se pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, ove godine po prvi put održava na prostoru Hastahane.

Vodeći evropski i svjetski listovi pisali su o Sarajevu kao o sve značajnijoj turističkoj destinaciji koju obavezno treba posjetiti.

 • U ovoj godini britanski Guardian je dva puta pisao o Sarajevu. Prvi put prije pola godine kada su njegovi čitaoci stavili Sarajevo na četvrto mjesto kao grad koji oduzima dah. Među devet evropskih gradova koje treba posjetiti ove zime, Sarajevo zauzima treće mjesto prema tekstu u Guardianu od 12. decembra.
 • Američki magazin New York Times objavio je reportažu o Sarajevu u kojoj je rečeno da “posjetiti Sarajevo znači svjedočiti najvećoj tuzi i najvećem uspjehu moderne civilizacije”. National Geographic je pisao da Sarajevo ima građane koji su ocijenjeni velikim osmim mjestom u svijetu po ljubaznosti, što je također naša velika vrijednost.
 • Prestižni evropski magazine City Leadres prepoznao je Sarajevo kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija i grad s velikim investicijskim mogućnostima. Zbog prelijepog prirodnog ambijenta kojim je okružen, o Sarajevu su pisali: ugledni američki portal Daily Beast, vodeća izdavačka putnička brošura Rough Guides…

To su bili sve dobri povodi zbog kojih je Sarajevo na listi najposjećenijih gradova u svijetu, što je doprinijelo značajnim finansijskim efektima u turizmu, hotelijerstvu, uslužnim i zanatskim djelatnostima.