Gradonačelnici Sarajeva i Hirošime potpisali Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između ova dva grada

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na sjednici održanoj 23.11.2016. godine, donijelo Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Hirošime i Grada Sarajeva, s ciljem unapređenja razmjene iskustava u različitim oblastima i jačanja uzajamnog razumijevanja i prijateljstva ova dva grada i njihovih građana.

Tim povodom su Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Grada Hirošime i Grada Sarajeva, potpisali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić  22.12.2016., a gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui 13.01.2017. godine.

【signed】Declaration of Bosnian sent to Sarajevo

Kako je navedeno u Deklaraciji, gradovi Sarajevo i Hirošima će djelovati i sarađivati u oblasti promocije mira, uključujući aktivnosti Međunarodne asocijacije „Gradonačelnika za mir“ kako bi ojačali napore za razvoj svjetskog mira i ukidanje nuklearnog oružja.

Gradovi će, također, razmjenjivati informacije i iskustva u oblastima kulture i okoliša. Nakon razmjene informacija i iskustava, gradovi Sarajevo i Hirošima će utvrditi aktivnosti za realizaciju i nastaviti sa saradnjom u konkretnim projektima u oblasti od zajedničkog interesa za njihove građane.