Dado Delić biciklom nakon pređenih 13.500 kilometara stigao u Hirošimu

Grad Sarajevo sufinansirao je putovanje  bicikliste i avanturiste Dade Delića, koji je nakon pređenih 13.500 kilometara, jučer uspješno stigao u Hirošimu.

Delić je biciklom obišao svijet u okviru projekta „Biciklom kroz meridijane i paralele”.  Svoje putovanje Delić je započeo krajem aprila iz Tadžikistana, biciklom kroz Kirgistan, Indiju, Nepal, Mijanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam, Kinu i na kraju Japan.

2 gift from Mayor of Sarajevo

Ispred Gradske vijećnice u Hirošimi Delića je dočekao zamjenik gradonačelnika Tetsuo Murota sa saradnicima.

Ovaj mladi entuzijasta zahvalio se domaćinima na ljubaznoj dobrodošlici uz uvjerenje da će njegova posjeta doprinijeti prijateljskim vezama između Sarajeva i Hirošime, te uručio poklon i pismo gradonačelnika Sarajeva, prof.dr. Ive Komšića.

1 arrival at Hiroshima City Hall

Nakon posjete Gradskoj vijećnici, Delić je zajedno s predsjedavajućim Fondacije za kulturu mira iz Hirošime Yasuyoshijem Komizoom  obišao Mirovni memorijalni park u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardovanja. Nakon toga, posjetio je  Mirovni memorijalni muzej u pratnji zamjenika direktora muzeja, Shuichi Katom

6 with Deputy Mayor, Mr. Murota

Projektom putovanja kroz tajanstvene svjetove širom zemaljske kugle, Delić želi skrenuti pažnju javnosti na problem globalnog zatopljavanja, borbu za svijet bez granica, te promovirati biciklizam kao rekreaciju i ekološki prihvatljiv vid prijevoza.

9 with Chairperson of PCF, Mr. Komizo

7 at the hypocenter of A-bombing with Mr. Sugiura

8 with Chairperson of PCF, Mr. Komizo

Gradonačelnici Sarajeva i Hirošime potpisali su Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Grada Hirošime i Grada Sarajeva u januaru ove godine s ciljem unapređenja razmjene iskustava u različitim oblastima i jačanja uzajamnog razumijevanja i prijateljstva ova dva grada i njihovih građana.

 

Grad Sarajevo odao počast Kemalu Montenu

kemo monteno

Povodom druge godišnjice smrti Kemala Montena, danas je Nedžad Fazlija u ime Grada Sarajeva, u Aleji velikana položio cvijeće i odao počast velikom umjetniku, kantautoru i dobitniku Šestoaprilske nagrade.

“Monteno zaslužuje da se sjetimo njegovih djela i onoga što je učinio za Sarajevo”, istakao je Fazlija.

Cvijeće su položili i predstavnici Kantona Sarajevo i Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS).

 

 

Odavanje počasti povodom druge godišnjice smrti Kemala Montena

U ime Grada Sarajeva Nedžad Fazlija će sutra (subota), 21.01.2017. godine u 11.30 sati u Aleji velikana na gradskom groblju „Bare“, povodom druge godišnjice smrti Kemala Montena položiti cvijeće i odati počast velikom umjetniku, kantautoru i dobitniku Šestoaprilske nagrade.

 Ovaj jedinstveni i neponovljivi kantautor ostavit će neizbrisiv trag u muzičkoj, a ujedno i kulturnoj povijesti grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine i šire.

 

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu informišu javnost.

 

Gradonačelnici Sarajeva i Hirošime potpisali Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između ova dva grada

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na sjednici održanoj 23.11.2016. godine, donijelo Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Hirošime i Grada Sarajeva, s ciljem unapređenja razmjene iskustava u različitim oblastima i jačanja uzajamnog razumijevanja i prijateljstva ova dva grada i njihovih građana.

Tim povodom su Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Grada Hirošime i Grada Sarajeva, potpisali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić  22.12.2016., a gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui 13.01.2017. godine.

【signed】Declaration of Bosnian sent to Sarajevo

Kako je navedeno u Deklaraciji, gradovi Sarajevo i Hirošima će djelovati i sarađivati u oblasti promocije mira, uključujući aktivnosti Međunarodne asocijacije „Gradonačelnika za mir“ kako bi ojačali napore za razvoj svjetskog mira i ukidanje nuklearnog oružja.

Gradovi će, također, razmjenjivati informacije i iskustva u oblastima kulture i okoliša. Nakon razmjene informacija i iskustava, gradovi Sarajevo i Hirošima će utvrditi aktivnosti za realizaciju i nastaviti sa saradnjom u konkretnim projektima u oblasti od zajedničkog interesa za njihove građane.

 

Gradonačelnik Ivo Komšić upisao se u Knjigu žalosti povodom smrti bivšeg iranskog predsjednika Alija Akbarija Hashemija Rafsanjanija

Gradonačelnik  Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić upisao se danas u Ambasadi Islamske Republike Irana u Sarajevu u Knjigu žalosti koja je otvorena nakon smrti bivšeg iranskog predsjednika Alija Akbarija Hashemija Rafsanjanija.

15970392_10209937963457945_436046861_n

„Hashemi Rafsanjani dao je veliki doprinos u izgradnji svoje zemlje. Iran je izgubio velikog državnika a Bosna i Hercegovina prijatelja“, kazao je gradonačelnik Komšić.

15978900_10209937963817954_1163407609_n

 

Gradonačelnik Ivo Komšić čestitao Božić pravoslavcima Sarajeva i BiH

Gradonačelnik prof. dr Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva izrazio zadovoljstvo što sa sugrađanima pravoslavcima može podijeliti radost božićnih praznika. “U to ime, sveštenstvu i svim pravoslavcima u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini želim sretan i blagoslovljen Božić.

„Neka Vam kršćanski blagdan mira, nade i zajedništva donese mir i radost te želim da svi vjernici Božić dočekaju u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima i bližnjima“, istaknuo je gradonačelnik Komšić u svojoj čestitci.

Zahvalnica gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića za Javni doček Nove 2017. godine

Gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić upućuje iskrenu zahvalnost najvećoj regionalnoj muzičkoj zvijezdi Dini Merlinu i njegovom timu na profesionalnoj organizaciji jedinstvenog i spektakularnog dočeka Nove 2017. godine u bh. prijestolnici.

Priznanje je upućeno i Kantonu Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, za ovogodišnju finansijsku i institucionalnu podršku ovom projektu, kao i načelnicima četiri gradske općine za participaciju u troškovima.

 

Gradonačelnik odaje priznanje svim dežurnim službama u zdravstvenim ustanovama, posebno Hitnoj pomoći, kao i vatrogascima Kantona Sarajevo, koji su u novogodišnjoj noći bili u pripravnosti i građanima u svakom trenutku bili na usluzi. Posebnu zahvalnost Komšić upućuje policijskim i sigurnosnim snagama koji su učinili da ovaj izrazito posjećen doček protekne bez ijednog incidenta.

 

Priznanje je upućeno i kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „RAD“, koji je prije i poslije novogodišnje noći vodio računa o čistoći i uređenju prostora na kojoj je Javni doček organiziran, te o efikasnom uklanjanju otpada u ranim jutarnjim satima poslije koncerta.

 

Gradonačelnik Komšić upućuje  zahvalnost i građanima Sarajeva kao i gostima iz inostranstva koji su po izuzetno hladnom vremenu, svojim velikim prisustvom uveličali manifestaciju Javnog dočeka Nove godine na Trgu BiH, te svojim besprijekornim i kulturnim ponašanjem, učinili da se ovaj nezaboravni novogodišnji show obilježi na najradosniji način.

 

Takvo „lijepo lice“ Sarajeva prenijeli su i svi mediji što će svakako doprinijeti da naredne godine bude još više turista i građana Sarajeva koji će željeti da Novu godinu dočekaju u bh. prijestolnici na otvorenom.