Gradonačelnik Komšić: Predrag Matvejević dao je nemjerljiv doprinos u promoviranju i afirmaciji Sarajeva i BiH

Gradonačelnik Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva obitelji Matvejević uputio izraze iskrene sućuti povodom smrti svog velikog prijatelja, uvaženog bosanskohercegovačkog i hrvatskog književnika i publiciste, uglednog sveučilišnog profesora i jednog od vodećih evropskih intelektualaca, Predraga Matvejevića.

„Teško je pobrojati sve Matvejevićeve plemenite aktivnosti kojima je iskazivao svoju ljubav prema cijelom svijetu. Ovaj izuzetan čovjek i humanista dao je nemjerljiv doprinos u promoviranju i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine uopće, te razvoju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima“, istaknuo je Komšić u telegramu sućuti.

Zahvalne Sarajlije uvijek će se sjećati svog Počasnog građanina, velikog iskrenog prijatelja, koji je podržavao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u najtežim trenucima njihove historije. Primivši ovo visoko priznanje Grada Sarajeva od gradonačelnika Komšića u Zagrebu 2014. godine, Matvejević je kazao da mu je „ponos i čast što je dobio ovo priznanje od Sarajeva – grada njegove ljubavi, ali i njegove patnje“.

Gradonačelnik Komšić je prošle godine prilikom boravka u Zagrebu, posjetio Matvejevića u znak zahvalnosti i dugogodišnjeg prijateljstva s čovjekom, koji je čitav svoj život posvetio idejama pravednosti, slobodoljubivosti i jednakosti.