Otvoreni Dani kulture Irana 2017. u Vijećnici

Koncertom tradicionalne iranske muzike grupe Avaye xoršid i izložbom iranskih umjetnika večeras su u Vijećnici otvoreni Dani kulture Irana 2017.  Prisutne zvanice i posjetioce ove manifestacije pozdravili su ambasador Islamske Republike Iran u BiH, Nj.E. Mahmoud Heidari, konzul za kulturu Ambasade IR Iran, Ali Ameri i ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH, Zora Dujmović, istakavši da ovakvi događaji doprinose unapređenju i razvoju boljih odnosa u oblasti kulture između ove dvije prijateljske zemlje.

presjecanjem vrpce otvorena izložba iranskih umjetnika

(Presjecanjem vrpce otvorena izložba iranskih umjetnika)

Osam iranskih umjetnika iz provincije Isfahan predstavilo je na izložbi svoje kaligrafske radove, minijature, drvoreze (moraq) i rukotvorine, a upriličena je i jedinstvena izložba fotografija grada Isfahana.

 

posjetioci u razgledavanju izložbenih eksponata

(Posjetioci u razgledavanju izložbenih eksponata)

Izložene kaligrafije izabrani su radovi Mohsena Solejmanija, profesora na Isfahanskom univerzitetu. Solejmani je majstor klasične kaligrafije, ali i modernih stilova kao što je kaligrafsko slikarstvo, koje postaje hit i u svjetskim krugovima. Jedna od najpoznatijih formi iranskog slikarstva – minijature, djelo su vrsnog umjetnika Mohsena Lahidžanijana. I on je vezan za Isfahan, jer u tamošnjem Centru za kulturu drži redovne škole minijature, čija je umjetnička funkcija ilustracija pjesničkih djela.

fotografije grada Isfahana

(Fotografije grada Isfahana)

Akbar Šahmandi autor je izloženih drvoreza. Šahmandi je rođen u Isfahanu, a profesor je tradicionalnih umjetnosti. Njegov zaštitni znak je moaraq – poseban drvorez koji izrađuje više od 20 godina. Šahmandi uspješno spaja drvorez i kaligrafiju, a postao je poznat i zbog nastojanja da u tradicionalnu umjetnost unese nove boje i tonove.

Ovogodišnju izložbu upotpunile su i rukotvorine, tradicionalne isfahanske izrade – rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije, ukrasni predmeti rađeni u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti. Posjetioci će u danim izložbe biti u prilici pogledati i 20 izloženih fotografija Mehdija Ahmadija, slikara i umjetnika. Na Ahmadijevim fotografijama dominiraju kulturno-historijske znamenitosti Isfahana, jednog od najljepših gradova Irana.

izložene rukotvorine, tradicionalne isfahanske izrade

(Izložene rukotvorine, tradicionalne isfahanske izrade)

Građani i gosti Sarajeva će do 17. februara moći pogledati ovu izložbu u periodu od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz za sve posjetioce je slobodan.

izložba će niti otvorena do 17. februara

(Izložba će biti otvorena do 17. februara)

Dane kulture Irana, koji se održavaju s sklopu razmjene kultura dviju zemalja, IR Iran i Bosne i Hercegovine, zajedno realizuju Iranski kulturni centar, Grad Sarajevo, Likovna i Muzička akademija, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti pomenutog ministarstva.