Izetbegović i Skaka bili domaćini crnogorskom predsjedniku u šetnji starim dijelom grada

posjeta Staroj pravoslavnoj crkvi

(posjeta Staroj pravoslavnoj crkvi)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas su bili domaćini u šetnji starim dijelom grada Sarajeva predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, koji je boravio u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

posjeta Gazi Husrev-begovoj džamiji

(posjeta Gazi Husrev-begovoj džamiji)

Prema službenom protokolu, šetnja sa crnogorskim predsjednikom odvijala se od vidikovca na Zmajevcu do Jevrejskog starog hrama.

posjeta Katedrali Srce Isusovo

(posjeta Katedrali Srca Isusova)

Nakon posjete Zmajevcu, jednom od najpopularnijih vidikovaca među Sarajlijama, ali i gostima i turistima grada, Vujanović je sa svojim domaćinima obišao Staru pravoslavnu crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova i Stari hram – Muzej Јevreja BiH.

posjeta Starom jevrejskom hramu

(posjeta Starom jevrejskom hramu)

Tokom šetnje Baščaršijom, domaćini su Vujanovića upoznali sa starom jezgrom grada kao slikovitim primjerom spoja kultura Istoka i Zapada i svjedočanstva viševjekovnog zajedničkog života u Sarajevu.

Gradonačelnik Skaka pozdravio učesnike Prve međunarodne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti

„Bosna i Hercegovina kao mlada zemlja sa snažnom ekspanzijom u IT sektoru mora održavati balans između razvoja međunarodnih tehnologija i same kibernetičke sigurnosti“, istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka, obraćajujući se u ime domaćina Grada Sarajeva učesnicima Prve međunarodne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti, koja se danas održava u Kulturnom centru „Kralj Fahd“, u organizaciji Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.

101531

Gradonačelnik je kazao da su „ovakve konferencije od izuzetnog značaja pri samoj edukaciji i razvijanju svijesti o svim prednostima i opasnostima koje sa sobom nosi kibernetika“. Dodao je da nas „očekuje snažna borba protiv cyber kriminala, kao i sistematičnija zaštita podataka kako države tako i pojedinaca“.

„Stoga trebamo težiti strategiji EU-a za kibernetičku sigurnost koja predstavlja izazov 21 stoljeća“, istaknuo je u svom obraćanju Abdulah Skaka.