Delegacija Grada Istanbula u posjeti Bijeloj tabiji i Medicinskoj asocijaciji „BIMA“ u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas višečlanu delegaciju Grada Istanbula, predvođenu Ismailom Hakkijem Turuncijem, savjetnikom gradonačelnika. Razgovarano je o konkretnoj podršci ovog poobratimskog grada Sarajevu u oblasti vodosnabdjevanja, odvoza i recikliranja smeća, pomoći ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe te u pružanju medicinske njege.

101532

Nakon prijema u Vijećnici, delegacija Istanbula je u pratnji gradonačelnika Skake obišla Bijelu tabiju, s obzirom da je gradska vlast Istanbula tokom posjete gradonačelnika Kadira Topbasa Sarajevu u septembru prošle godine iskazala spremnost da pomogne obnovu ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika.

101533

Predstavnici Grada Istanbula ponijeli su idejni projekat Bijele tabije, te predložili da ekipa eksperata iz Sarajeva posjeti Istanbul kako bi razradili akcioni plan za restauraciju ovog kompleksa.

Delegacija Istanbula je ovom prilikom obišla i Medicinske asocijacije „BIMA“. obećala je pružiti pomoć za obnovui prostora ovog udruženja u ulici Bakarevića br.4, koja već 20 godina, pruža besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama – povratnicima u BiH.  Turska delegacija je najavila da će projekt biti realiziran kroz uspostavljenu institucionalnu saradnju dva pobratimska grada Sarajeva i Istanbula, a implementirat će ga Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, koja je u BiH realizirala brojne razvojne i projekte pomoći.

101535

„Prostor koji je potrebno opremiti, bi sadržavao tri polivalentne ambulante za djecu, žene i internističke preglede, te ambulatnu za operativne zahvate, laboratoriju i apoteku“, istakao je predsjednik ove asocijacije prof.dr. Faris Fočo ističući posebnu zahvalnost prijateljskoj Turskoj, Gradu Istanbulu te razvojnoj agenciji TIKA zbog najavljene podrške ovom plemenitom projektu.

Gradonačelnik Abdulah Skaka upriličio prijem za ambasadora Slovenije u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas ambasadora Republike Slovenije u BiH, Nj. E. Iztoka Grmeka, koji mu je čestitao na imenovanju. Tokom susreta razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji Sarajeva i slovenačkih gradova, kao i o planovima za budućnost. Kao najvažnije oblasti za ostvarivanje zajedničkih aktivnosti označeni su kultura i sport.

101537

Ambasador Grmek je predložio da Ambasada Slovenije organizuje izložbu o Jožefu Plečniku, jednom od najpoznatijih slovenskih arhitekata koji je svojevremeno projektovao neke od najljepših evropskih građevina. Dogovoreno je da izložba bude upriličena u Vijećnici za vrijeme održavanja Dana arhitekture u Sarajevu u mjesecu maju.

Potvrđujući nastavak dobre saradnje i odnosa između ova dva prijateljska grada, gradonačelnik Skaka je pozvao gradsku administraciju Ljubljane da svojim iskustvom pomogne u vezi sa mogućnostima korištenja sredstava iz EU fondova .