Izložba „Collegium Artisticum“ povodom Dana grada Sarajeva

U srijedu 05.04.2017. godine u 20.00 sati, u galeriji Collegium Artisticum, povodom Dana grada Sarajeva bit će otvorena tradicionalna godišnja izložba „Collegium Artisticum“, u organizaciji članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. Svečanom otvorenju će u ime Grada Sarajeva prisustvovati zamjenici gradonačelnika Ivica Šarić i Milan Trivić.

Izložba predstavlja godišnju produkciju članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH), te posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati.

Izložba će biti otvorena za posjete do 25. aprila, svaki dan (osim nedjelje) u terminu:

od ponedjeljka do petka u periodu od 10.00 – 18.00 sati i subotom od 10.00 – 14.00 sati.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Delegacija Grada Sarajeva polaže cvijeće na spomen-obilježje kod Višegradske kapije

Povodom obilježavanja 72 godišnjice oslobođenja Sarajeva i ulaska partizanskih jedinica preko Višegradske kapije u okupirano Sarajevo 5. aprila 1945. godine, delegacija Grada Sarajeva predvođena predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem i zamjenicama predsjedavajućeg Mirom Jurić i Edinom Gabela, te zamjenikom gradonačelnika Milanom Trivićem, kao i gradskim vijećnicima Vedranom Dodikom, Vedadom Deljkovićem i Adnanom Talićem će u srijedu, 05.04.2017. u 11.30 sati, odati počast i položiti cvijeće na spomen-obilježje kod Višegradske kapije.

Nakon odavanja počasti, održat će se tradicionalni skup u Domu kulture „Vratnik“ na kojem će, između ostalih, prigodno obraćanje imati zamjenik gradonačelnika Trivić.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Odavanje počasti Suadi Dilberović i Olgi Sučić

U srijedu 05.04.2017. godine u 11.00 sati, predsjedavajući Gradskog vijeća, Igor Gavrić će sa zamjenicama Mirom Jurić i Edinom Gabela, u ime Grada Sarajeva, odati počast i položiti cvijeće na mostu stradanja heroina Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, upamćenih po hrabrosti i odlučnosti da u mirnim demonstracijama 1992. godine, zajedno sa svojim sugrađanima, zaustave zlo koje se nadvilo nad njihovim Sarajevom.

Zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva, cvijeće će položiti i odati počast delegacija Kluba Sarajlija iz Dubrovnika.

 Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Gradonačelnik upriličio prijem za ambasadora Kraljevine Španije u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas ambasadora Kraljevine Španije u BiH Nj.E. Boscoa Gimeneza Soriana i zamjenika ambasadora Javiera Blancoa koji su mu čestitali na imenovanju.

Ambasador Gimenez Soriana izrazio je želju za intenziviranjem saradnje između Sarajeva i Madrida, gradova potpisnika sporazuma o bratimljenju 2007. godine.

101622

Gradonačelnik Skaka upoznao je ambasadora sa kapitalnim projektima koje nova gradska administracija planira realizirati u cilju poboljšanja kvalitete života građana, kao što je Trebevićka žičara i revitalizacija korita rijeke Miljacke. Spomenut je i jedan od najznačajnijih događaja koji će Sarajevo organizirati u bliskoj budućnosti, Europski olimpijski festival za mlade (EYOF) koji će u glavnom gradu BiH biti održan 2019. godine.

Tokom današnjeg susreta je ocijenjeno da su najvažnije oblasti za ostvarivanje zajedničkih aktivnosti Madrida i Sarajeva kultura i sport. S tim u vezi, gradonačelnik je predložio da se u Vijećnici održi koncert Madridske filharmonije. S druge strane dogovoren je dolazak jednog od poznatih španskih novinara u Sarajevo, kako bi napravio reportažu o glavnom gradu BiH, te na taj način približio ljepote, život, običaje našeg grada kao sve privlačniju turističku destinaciju u ovom dijelu regiona.

Zavijorila državna zastava na Bijeloj tabiji

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima Ivicom Šarićem i Milanom Trivićem jutros je podigao državnu zastavu na Bijeloj tabiji. Zastava na jarbolu visine 15 metara, postavljena je povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva na mjestu gdje je i prije bila.

zastava 3

zastava 4

„Sanacija i revitalizacija Bijele tabije jedan je od prioriteta ove gradske administracije. Ovom inicijativom Grada Sarajeva želimo ponovo aktuelizirati proces obnove ovog vrijednog našeg kulturno-historijskog spomenika“, istaknuo je gradonačelnik Skaka, te ovom prilikom podsjetio da je Gradska uprava do sada izdvojila preko milion KM za arheološka istraživanja i konstruktivnu sanaciju Bijele tabije, te poduzimala i konkretne mjere u cilju njene zaštite.

zastava

zastava 1