Prvi Austrijski bal 20. maja u sarajevskoj Vijećnici

Austrijski bal, kojeg organizira Ambasada Austrije u BiH, uz saradnju i podršku gradova Sarajeva i Beča, održat će se u sarajevskoj Vijećnici, u subotu 20. maja 2017. godine s početkom u 20.30 sati. Tim povodom danas je u Svečanom salonu Vijećnice održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ambasador Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer, predstavnik Plesnog kluba Aster Vedran Marčeta, te u ime NVO Urban Menagment, Vildana Lončarić.

Gradonačelnik Abdulah Skaka istakao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što prvi Austrijski bal najavljujemo upravo danas, na 121. rođendan Vijećnice.

press konf bal 2

„Održavanje bala zapravo predstavlja nastavak i kontinuitet dobre i prijateljske  saradnje Beča i Sarajeva, ali i BiH i Austrije. Siguran sam da će ovakav događaj upotpuniti sadržaje koje nudi Grad Sarajevo, ali i da će ovakve i slične manifestacije biti realizirane u Sarajevu i ubuduće“, kazao je Skaka.

Austrijski ambasador Pammer istakao je da će Sarajevo postati dio svjetske porodice gradova kao što su Pariz, London, Tokio ili Sankt-Peterburg, u kojima se održavaju bečki balovi.  Prema riječima Pammera, cilj organizacije ovog događaja je izgradnja kulture plesa, uključenost svih segmenata društva te nastojanje da ova manifestacija postane tradicija i atrakcija za građane Sarajeva.

Vedran Marčeta iz Plesnog klub Aster najavio je da će u holu Vijećnice vladati balska atmosfera koju će dočarati nastup orkestra Bečkog operskog bala, dok će u salama na prvom spratu biti organizirani latino party i argentinski tango. Bogati program će upotpuniti i nastupi umjetnika iz cijele regije, bendova koji će uživo svirati argentinski tango, a planiran je i dolazak poznatog austrijskog koreografa Heinza Heidenreicha.

Gradonačelnik Skaka upriličio prijem za tajlandsku princezu Maha Chakri Sirindhorn u gradskoj Vijećnici

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Milanom Trivićem poželio je danas dobrodošlicu u gradsku Vijećnicu Njenom Kraljevskom Veličanstvu princezi Maha Chakri Sirindhorn od Tajlanda, kojoj je ovo prva posjeta Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik Skaka je u ugodnom razgovoru sa tajlandskom princezom, ukratko predstavio grad Sarajevo i gradsku Vijećnicu.

slika 2

Princeza Maha Chakri Sirindhorn je potom, u pratnji dogradonačelnika Trivića, obišla aulu, galeriju, Svečanu i salu Gradskog vijeća. Sa zanimanjem je slušala o historiji i značaju Vijećnice. U Muzeju Vijećnice pogledala je dvije stalne izložbene postavke, posvećene obnovi i rekonstrukciji Vijećnice započete 1996. godine, te životu u Sarajevu u posljednjih sto godina.

Zahvalivši se na lijepom i gostoljubivom prijemu u ovoj impozantnoj građevini, tajlandska princeza je iskazala radost i oduševljenje ljepotom enterijera i umjetnički oslikanim zidovima i svodom ovog bisera kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

slika 3

Na kraju posjete, princeza Maha Chakri Sirindhorn je u knjizi utisaka čestitala rođendan Vijećnici koja danas obilježava 121 godinu od svog prvog otvorenja, kada je predata sarajevskoj općini na korištenje.

Dogradonačelnik Trivić sa zamjenikom ministra kulture Italije Cesarom razgovarao o projektu ARS AEVI

Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić u Vijećnici je upriličio prijem za zamjenika ministra kulture Italije Atima Cesara. Dogradonačelnik Trivić je istakao da će ova gradska administracija nastaviti bogatu i uspješnu saradnju sa italijanskim gradovima, te da će projekat ARS Aevi biti jedan od prioriteta tokom njenog četverogodišnjeg mandata.

„Kolekcija ARS AEVI ne predstavlja samo izuzetnu umjetničku vrijednost već i simbol mira“, kazao je Trivić te dodao da je ovo veliki trenutak i šansa za pokretanje aktivnosti koje bi dovele do izgradnje muzeja savremene umjetnosti u gradu Sarajevu prema projektu čuvenog Renza Piana. Dogradonačelnik se ovom prilikom zahvalio administraciji Italije i Ambasadi Italije u BiH na dosadašnjoj podršci projektu Ars Aevi, čija kolekcija predstavlja jednu od najvrijednijih zbirki u jugoistočnoj Evropi.

slika 2

Zamjenik ministra kulture Italije Cesara izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako postoji volja da se pokrenu konkretnije aktivnosti na daljnjoj realizaciji ovoga projekta. Dogovoreno je da će gradska vlast Sarajeva nastupiti s prijedlogom kojim će Italija biti animirana: „Mi ćemo svesrdno to prihvatiti kako bismo svi zajedno nastupili prema Evropskoj uniji i pokušali da iznađemo sredstva za izgradnju muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu“, kazao je Cezara koji je, nakon prijema, u pratnji dogradonačelnika Trivića, obišao Vijećnicu.

Press konferencija povodom priprema za EYOF 2019.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Predstavnici Organizacionog odbora Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019.) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na današnjoj press konferenciji govorili su o trenutnom stanju projekta, realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu, te aktivnostima koje će biti ralizovane.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić kazao je da je organizacija EYOF-a u vrhu prioriteta u gradu.

„Zadovoljni smo brojem i kvalitetom poduzetih aktivnosti u proteklom periodu kao i povećanjem suradnje Sarajeva i Istočnog Sarajeva, čemu je vjerovatno doprinijelo imenovanje mladih i perspektivnih gradonačelnika. Posebno raduje sve veća zainteresiranost šire javnosti i pojedinih sportskih organizacija uključivanjem u sam projekat EYOF-a“, kazao je Šarić.

Direktor EYOF-a 2019 d.o.o. Senahid Godinjak predstavio je realizirane aktivnosti u ovoj godini od kojih su najvažanije formiranje Izvršnog komiteta, organizacija testnih takmičenja, posjeta koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te promocija sporta EYOF-a i finalna inventura borilišta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kazao je da pripreme za olimpijadu mladih 2019. teku planiranom dinamikom.

„Organizacioni odbor do sada je uradio mnoge aktivnosti da uspješno vrši pripreme. Mi u Istočnom Sarajevu i Sarajevu kažemo da je EYOF velika šansa da se vratimo na scenu organizatora velikih takmičenja u zimskim sportovima i da je ovo možda prva prilika od Olimpijskih igara 1984. koja nam se ukazala da se na ozbiljan način organizuju takmičenja u zimskim sportovima. S druge strane za nas je ovo šansa i za promociju turizma, pogotovo zimskog. Posebno je ovo šansa za izgradnju infrastruktura, koja treba da bude zaostavština iza organizacije ove olimpijade”, kazao je Vuković.

Najavio je da će na današnjem sastanku Organizacionog odbora biti usvojen infrastukturni budžet EYOF-a koji će okvirno iznositi 4,5 miliona maraka.