Vijećnica zatvorena za posjete 1. i 2. maja povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada

Obavještavamo javnost da sarajevska Vijećnica neće biti otvorena za posjete u ponedjeljak 1. i 2. maja (ponedjeljak i utorak),  povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

 

U srijedu, 3.maja, Vijećnica ponovo otvara vrata za obilazak ovog objekta.

 

Također napominjemo da od 3. maja dolazi do promjene radnog vremena Vijećnice za posjetioce, te će objekat biti otvoren za posjete svaki dan u vremenu od 10 do 20 sati.

 

Dogradonačelnik Trivić u Berlinu potpisao Pismo namjere o održivom gradskom prevozu

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je prilikom boravka u Berlinu, zajedno s gradonačelnicima  Podgorice, Tirane, Skoplja i Prištine potpisao Pismo namjere, čiji je cilj da uprave ovih gradova ponude projekte za energetski efikasan, čist i održiv gradski prevoz.

Namjera uprava ovih gradova je da, koristeći iskustva njemačkih gradova koji su razvili efikasan gradski prevoz, zajedno predlože projekte, koji bi trebali obuhvatiti rješenja vezana problemima javnog gradskog prevoza, kao što su saobraćajne gužve, duže vrijeme vožnje, uticaj na okoliš – zagađenje (uključujući buku), povećanje potrošnje energije, parkiranje, kao i stvaranje boljih infrastrukturnih uslova za izgradnju biciklističkih staza, s obzirom da stanovnici sve više koriste bicikle umjesto gradskog prevoza i vožnje autom, kao što je slučaj u Berlinu.

101639

Sastanak u Berlinu, održan na temu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope“ organizovao je Otvoreni regionalni fond za energetsku efikasnost za jugoistočnu Evropu – GIZ. Ova razvojna organizacija, koja djeluje u ime Vlade Njemačke, pružit će tehničku pomoć s namjerom da u narednom periodu razvije ovaj regionalni projekat s gradovima naše regije kao partnerima.