Gradonačelnik Skaka otvorio izložbu “Između fašizma i antifašizma: u 11 činova“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka otvorio je sinoć u auli Vijećnice izložbu “Između fašizma i antifašizma: u 11 činova“, koju su zajedno priredili Historijski muzej BiH i Grad Sarajevo povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

101647

„Izuzetna mi je čast što je ova izložba organizirana na treću godišnjicu otvaranja obnovljene Vijećnice, simbola otpora i ponosa građana Sarajeva“, kazao je Skaka, te posebno naglasio da će Grad i administracija nastaviti da njeguju antifašističke vrijednosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

101645

„Ova izložba govori o otpornosti i neuništivosti ovoga grada i njegovih građana, njihovoj snazi i želji da se život obnavlja uvijek u ljepšem obliku uprkos na teškoće i stradanja kroz koja prolazi“, istakao je Skaka.

101646

Prema riječima direktorice Historijskog muzeja Elme Hašimbegović, cilj ove izložbe je da kroz likovna ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Alije Kučukalića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price priča, pamti, pokazuje, opominje, podučava i podsjeća na prošlost.

101648

Građani i gosti grada Sarajeva će moći pogledati izložbu 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH koje govore o Drugom svjetskom ratu, do 22. maja.