Gradonačelnik Skaka učestvovao u prvoj noćnoj utrci „Merkur Run4lifestyle“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka večeras se u ime Grada Sarajeva obratio učesnicima prve noćne utrke u historiji grada Sarajeva „Merkur Run4lifestyle“. Utrku je organizirala NVO Marathon Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Merkur BH osiguranja,  s ciljem aktivne promocije zdravog stila života.

utrka 3

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo što se noćna utrka održava prvi put u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 „Važno je podsticati sve ono što je u funkciji zdravog i aktivnog zivota. Grad Sarajevo je član Mreže zdravih gradova pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od 2007. godine, pri čemu se zdravlje promovira kao najveće individualno i zajedničko dobro. Da bi bili uspješni u svojoj misiji potrebno je udružiti snage, svi zajedno možemo uraditi mnogo više na fizičkoj i socijalnoj dimenziji zdravlja“, istakao je Skaka.

utrka 2

Gradonačelnik je potom, zajedno sa 700 trkača  učestvovao u ovoj utrci. Tri kruga od BBI centra kroz najljepše dijelove Sarajeva od 20 sati trčali su profesionalni atletičari, ali i rekreativci iznad 10 godina. Deset kilometara najbrže je pretrčao Osman Junuzović. Drugo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Srđanu Samardžiću, a treće Boži Vujiću. Pobjednik je utrku završio s vremenom 32:31:00.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila poznata atletičarka i reprezentativka BiH Lucia Kimani sa vremenom 40:45:11, a nakon nje kroz cilj su prošle Adela Čomor i Alma Hrnjić.

Svi učesnici su dobili vrijedne poklone sponzora prilikom prolaska kroz cilj, a finišeri utrke i specijalnu medalju.

Čelnici Grada Sarajeva sastali se sa parohom sarajevskim Vanjom Jovanovićem

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i njegov zamjenik Milan Trivić sastali su se danas sa protojerejom – stavroforom Vanjom Jovanovićem, parohom sarajevskim u prostorijama Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji.

skaka pravoslavna crkva

„Sarajevo kao glavni grad BiH i grad koji baštinu bogatu i dugu tradiciju sve četiri konfesije podržava rad i djelovanje vjerskih zajednica i crkava“, istakao je Skaka, te dodao da je ranijih godina, Grad Sarajevo kroz Komisiju za odnose sa vjerskim zajednicama i crkvama  podržavao aktivnosti i projekte vjerskih zajednica i crkava te donio Pravilnik  o kriterijima za raspodjelu i dodjelu sredstava.

101651

Na sastanku je dogovoreno da će se saradnja između Grada i Stare pravoslavne crkve u Sarajevu nastaviti i još više intenzivirati.

101652

 

Izložba „Plečnikova Ljubljana“ u sarajevskoj Vijećnici

Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu srdačno vas poziva na otvorenje izložbe “Plečnikova Ljubljana”, u utorak 23. maja 2017. godine, u 19.00 sati, u sarajevskoj Vijećnici.

U 2017. godini obilježavamo 145. godišnjicu rođenja i 60. godišnjicu smrti velikog slovenačkog i evropskog arhitekte Jože Plečnika. Republika Slovenija je 2017. godinu proglasila za Plečnikovu godinu.

Izložba „Plečnikova Ljubljana“ je namijenjena međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO spisak svjetske kulturne i prirodne baštine.

Izložba je nastala u saradnji Ministarstva za kulturu Republike Slovenije, Muzeja za arhitekturu i dizajn u Ljubljani te Muzeja i galerija grada Ljubljane (Plečnikova kuća).

Ambasada Republike Slovenije se zahvaljuje Gradu Sarajevu na ustupljenom prostoru sarajevske Vijećnice.

Izložba će biti otvorena do 8. juna 2017. godine.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu informišu javnost.