Prvi austrijski bal otvoren u Vijećnici

Prvi austrijski bal otvoren je sinoć u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Gradova Beča i Sarajeva, te Ambasade Austrije u BiH. Sarajevo je postalo jedan od 40 gradova svijeta u kojima se održava ova manifestacija.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozdravio je brojne zvanice, diplomate, ministre, čelnike Kantona Sarajeva i gradskih općina, vijećnike iz Beča, goste iz BiH i inostranstva.

„Večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici je dokaz prijateljstva dva grada i naroda, te nastavak dobre saradnje Beča i Sarajeva“, istakao je Skaka.

Ambasador Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer kazao je da su glavni povod organizacije ovog bala prijateljske veze dviju država te njihovih glavnih gradova Sarajeva i Beča, kao i obilježavanje 150 godina valcera “Na lijepom plavom Dunavu”, koji je, po ambasadorovim riječima, “na neki način druga himna Austrije”.

Učesnike manifestacije pozdravio je također vijećnik iz Beča Ernst Woller koji je zvanicama prenio prijateljske pozdrave gradonačelnika Michaela Haupla te naglasio da je u uvodnom dijelu bala napravljen spoj bosanskohercegovačke i austrijske kulture.

101661

Prvi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te Austrije, kao i izvedbom “Ode radosti”. Uvodni dio bio je i špalir učesnika, plesnih parova te članova folklornih sekcija, a potom je KUD “Baščaršija” izvelo narodne igre iz Bosne i Hercegovine, dok je orkestar Bečkog Opernog bala pod upravom maestra Uwea Theimera izveo Bečki valcer.