Grad Sarajevo i ove godine izdvojio 60.000 KM za rad javnih kuhinja

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka danas je potpisao ugovore o finansijskoj podršci javnim kuhinjama u vrijednosti više od 60.000 KM. Ugovor je potpisan s predstavnicima Crvenog križa Kantona Sarajevo, Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije “Caritas Vrbosanske nadbiskupije“, Udruženja humanitarno-karitativne organizacije “Kruh svetog Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrene”, Udruženja humanitarne organizacije “Merhamet MDD, Narodne kuhinje “Stari Grad“ i Srpskog humanitarnog udruženja “Dobrotvor“.

javne kuhinje - 101687

„Ovo je nastavak dobre prakse Grada Sarajeva. Iako se iz godine u godinu smanjuju potrebe za ovakvom vrstom socijalnih davanja, Grad Sarajevo će uvijek pomagati rad javnih kuhinja“, kazao je gradonačelnik Skaka.

javne kuhinje - 101685

Pomoć javnim kuhinjama je neophodna, stoga je za voditeljicu javne kuhinje „Stari Grad“ Zilhu Šetu i ova pomoć Gradske uprave Sarajeva dobro došla, posebno zbog mjeseca Ramazana.

javne kuhinje - 101686

„Grad Sarajevo uvijek pomaže rad javne kuhinje, a meni je posebno drago da ćemo zahvaljujući ovim sredstvima i uz ramazanske dane našim postačima omogućiti dobar iftar“, rekla je Šeta.

Tajnik „Kruha svetog Ante“ Krešimir Ljubaz, predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić, predsjednik SHU „Dobrotvor“ Aleksa Ćebić, sekretarka Crvenog križa KS-a Enaida Višo, te ravnatelj „Caritasa Vrbosanske nadbiskupije“ Mirko Šimić zahvalili su Gradskoj upravi na kontinuiranoj pomoći te poručili da će javnih kuhinja biti sve dok u BiH bude i socijalno ugroženih, a zajednička im je želja da ih je manje.

Gradonačelnik Skaka primio ambasadora Kuvajta

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je prijem za ambasadora Kuvajta u BiH NJ.E. Nassera Reden Al Motairia.

Ovom prilikom gradonačelnik Skaka je podsjetio na značaj dosadašnjih prijateljskih odnosa Sarajeva sa Kuvajtom,  naglasivši kako se saradnja i dalje treba razvijati.

ambasador kuvajta - 101689

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje saradnje u različitim oblastima kroz određene projekte, pri čemu je ambasador Reden Al Motairi predložio da mu se dostave prijedlozi projekata koje Grad Sarajevo planira realizirati u narednom periodu, kako bi iste mogao kandidirati kuvajtskoj vladi.

 

Intenziviranje saradnje između Sarajeva i Islamabada

Gradovi Sarajevo i Islamabad imaju velikog potencijala za buduću saradnju, zaključeno je ovo na današnjem prijemu koji je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio za ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Nj. E. Salima Navaza. Prema riječima ambasadora Pakistan je veoma je zainteresiran da sarađuje sa Gradom Sarajevom na kulturnom i privrednom planu.

Gradonačelnik Skaka izrazio je spremnost za saradnju sa Pakistanom u ovim oblastima. “Kroz kulturu narodi se najbolje upoznaju”, kazao je Skaka.

ambasador pakistana 101679

Ambasador je izrazio svoje oduševljenje Sarajevom i srdačnošću Sarajlija, te pozvao gradonačelnika Skaku da posjeti Pakistan u narednom periodu.

Svečano otvorena izložba „Plečnikova Ljubljana“ u Vijećnici

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Plečnikova Ljubljana“  o stvaralaštvu velikog slovenačkog i evropskog arhitekte Jože Plečnika (1872.-1957.) koji je ostavio snažan pečat u arhitekturi glavnog grada Slovenije, ali i šire.

Plečnik izložba 101673

Izložbu je organizovala Ambasada Slovenije u BiH, u saradnji sa Ministarstvom za kulturu Republike Slovenije, Muzejom za arhitekturu i dizajn u Ljubljani, te Muzejom i galerijom grada Ljubljane (Plečnikova kuća), a uz podršku Grada Sarajeva.

Plečnik izložba 101672

Zvanice je u ime Grada Sarajeva kao domaćina i jednog od organizatora ove izložbe pozdravio i zamjenik gradonačelnika Milan Trivić, kazavši da je Plečnik nešto najbolje što je Evropa imala u 20. stoljeću.

Plečnik izložba 101676

Otvorenom je izložbu proglasio bosanskohercegovački arhitekta slovenačkog porijekla Ivan Štraus.

Plečnik izložba 101677

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek rekao je na otvorenju izložbe da se  2017. obilježava u njegovoj zemlji kao Plečnikova godina povodom 145 godina od rođenja i 60 godina smrti ovog velikog arhitekte srednje i jugoistočne Evrope.

Plečnik izložba 101675

Bosanskohercegovački arhitekta Nihad Babović za Plečnika je kazao da je bio povučen čovjek skromnog, asketskog života, koji je rođen i živio u turbulentnim vremenima, ali kao umjetnik evropske vrijednosti i starog, tradicionalnog majstorstva, radio je stalno i ostavio neizbrisiv trag posebno u Ljubljani, ali i Beču, Pragu…

Plečnik izložba 101674

Ogroman pečat u Ljubljani je ostavio već u periodu 1926. do 1941. godine, rekla je na otvorenju izložbe gošća iz Slovenije, arhitektica Barbara Rozman Bider.

Izložba „Plečnikova Ljubljana“ koja je namijenjena međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO spisak svjetske kulturne i prirodne baštine bit će otvorena do 8. juna 2017. godine.