U petak promocija i degustacija bosanskih proizvoda u povodu završetka obnove fasade Gradske tržnice

U petak, 26.05.2017. godine u 14.00 sati u novom ruhu Gradske tržnice bit će upriličena degustacija bosanskih proizvoda u povodu  završetka obnove fasade Gradske tržnice, kojoj će prisustvovati i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka  i direktor KJKP „Tržnice i pijace“, Jasmin Terović.

Građani i gosti grada Sarajeva će taj dan biti u prilici kupiti bosanske proizvode po znatno nižim cijenama, a sve u svrhu promocije domaćih prozvoda.

Gradska tržnica Markale, koja je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Smještena je u samom centru grada, te se njenom obnovom osvježio kompletan prostor koji je okružuje. Konačno joj je vraćen autentičan izgled, koji je u godinama nakon rata bio izmijenjen.

Projekat restauracije je koštao oko 200.000 KM, a Grad Sarajevo je sa 70.000 KM osigurao oko 40% od ukupnih sredstava. Ostatak sredstava obezbijedili su Kanton Sarajevo i KJKP „Tržnice i pijace“. Radovi su počeli 2. marta 2017. godine.

 

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu informišu javnost.

Na Mašinskom fakultetu predstavljena vozila na električni pogon

U zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu danas je predstavljen naučno–istraživački rad studenata ovog fakulteta pod mentorstvom svojih profesora. Ovom prilikom prezentirani su električni automobil, biciklo i karting, te uređaj za mjerenje kvaliteta zraka, a koji se odnose na polutante koje naše mjerne stanice ne obrađuju. Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda Otvorenog regionalnog fonda za JIE – energetska efikasnost (GIZ), Joachim Gaube,  te Dubravka Bošnjak, projekt menadžer GIZ-a.

Prof.dr. Boran Pikula istakao je da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio električni karting i električna bicikla.

Mašinski fakultet - 101692

„Ove godine smo dobili kao donaciju automobil firme Wolksvagen Sarajevo, kojeg smo opremili na električni pogon. Električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdrživost baterije“, istakao je Pikula.

Mašinski fakultet - 101693

„Mi smo razvili vlastiti uređaj za mjerenje kvalitete zraka u koji smo ubacili senzore za mjerenje čestica. Dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji. Mi uređaj postavljamo na dron i podižemo na visinu od 500 m, što je nešto više iznad Huma. Tako da ovim uređajem mjerimo kvalitet vazduha i količinu čestica pm1, pm2,pm2,5,  na različitim visinama i lokacijama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), oce čestice u vazduhu direktno utiču na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem jer se lijepe na pluća“, istakao je doc.dr. Adnan Mašić.

Mašinski fakultet - 101696

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je naglasio da je Grad Sarajevo  nedavno u Berlinu potpisao pismo namjere koje se odnosi na regionalni projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope“. Trivić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. „Gradska uprava želi da podstakne ovakav rad koji doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, a time i poboljšanju kvalitete života građana Sarajeva“, kazao je Trivić.

Mašinski fakultet - 101695

Dubravka Bošnjak, projekt menadžer  GIZ-a, zahvalila se na pozivu Grada Sarajeva da posjeti ovu prezentaciju, te istakla da GIZ već nekoliko godina djeluje u regionu i implementira različite projekte, posebno iz oblasti energetske efikasnosti. „Ovo što smo vidjeli ćemo pokušati prenijeti partnerima u drugim zemljama“, istakla je Bošnjak te predstavila novi projekat pod nazivom „Održivi urbani transport u gradovima jugoistočne Evrope“, koji se realizira u saradnji sa gradovima Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština i Tirana, a uz partnersku podršku gradova Freiburga i Zagreba.

Projekat ima za cilj razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za transport u gradovima jugoistočne Evrope prenošenjem dobrih praksi iz EU i Njemačke, ali i harmonizacija sa EU 2030 Energetskom Strategijom te svjetskim održivim razvojnim ciljevima (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i općine).