Gradska tržnica zasjala u novom ruhu: Završena obnova fasade

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je zajedno sa direktorom KJKP „Tržnice i pijace“, Jasminom Terovićem i načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem prisustovao obilježavanju 122. godišnjice Gradske tržnice.  U sklopu obilježavanja predstavljena je obnovljena fasada na ovom objektu,  jednoj od najljepših austrougarskih građevina u Sarajevu, a KUD „Baščaršija“ je tradicionalnim igrama i plesom upotpunilo svečanu atmosferu. Građani i gosti grada su mogli probati bosanske proizvode ispred glavnog ulaza u tržnicu.

gradska tržnica 101671

„Danas, 122 godine nakon njenog otvaranja, mi smo uredili ovu fasadu i ovo je nastavak dobre prakse Grada Sarajeva, koju je imala gradonačelnica Semiha Borovac. Ona je uređenje grada na započela na ovaj način – uređenjem fasada. Ja se iskreno nadam da ćemo i u budućnosti raditi ovako lijepe i zanimljive projekte“, kazao je gradonačelnik Skaka.

gradska tržnica 101672

Direktor KJKP „Tržnice – pijace“ Jasmin Terović zahvalio se gradonačelniku Grada Sarajeva koji je podržao ovaj projekat. „Restauracija tržnice još nije gotova. Slijedi  postavljanje iluminacije koja će osvijetliti dekorativne dijelove fasade“, kazao je Terović.

gradska tržnica 101670

Gradska tržnica Markale, koja je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Smještena je u samom centru grada, te se njenom obnovom osvježio kompletan prostor koji je okružuje. Konačno joj je vraćen autentičan izgled, koji je u godinama nakon rata bio izmijenjen.

gradska tržnica 101673

Projekat restauracije je koštao oko 200.000 KM, a Grad Sarajevo je sa 70.000 KM osigurao oko 40% od ukupnih sredstava. Ostatak sredstava obezbijedili su Kanton Sarajevo i KJKP „Tržnice i pijace“. Radovi su počeli 2. marta 2017. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio čestitku povodom mjeseca Ramazana

Povodom mjeseca Ramazana gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je čestitku mr. Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, prof. dr. Enesu Ljevakoviću, muftiji Sarajevskom i dr. Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

„Vama i svim muslimanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke povodom početka mubarek mjeseca Ramazana. Želim da ga svi, zajedno sa svojim najbližima, komšijama i prijateljima provedete u miru i rahatluku. Mjesec posta je prilika da se vjernici posvete jačanju vlastitih duhovnih i moralnih vrijednosti, da u svoje živote unesu snagu i optimizam, ojačaju međusobno poštovanje i uvažavanje, te da solidarnost bude temelj za zajednički napredak zajednice i čitavog društva“, istakao je gradonačelnik Skaka povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana.