Gradonačelnik Skaka sa zamjenicima u posjeti SPKD „Prosvjeta“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima Milanom Trivićem i Ivicom Šarićem danas je posjetio Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“. Čelnike Grada primili su predsjednik  Savo Vlaški i predsjednik UO Društva,  Dejan Garić, koji su ih ukratko upoznali sa aktivnostima i potrebama SPKD „Prosvjeta“.

Tokom današnjeg prijema predsjednik „Prosvjete“ Vlaški je aktuelizirao pitanja vezana za izmjenu teksta na spomen ploči gradske Vijećnice, projekat izgradnje spomen-obilježja na Kazanima, vraćanje stopa Gavrila Principa i bista Voje Dimitrijevića i Mice Todorović ispred Akademije likovnih umjetnosti i dr.

101675

Gradonačelnik Skaka je rekao da će SPKD „Prosvjeta“ imati sagovornika u ovoj gradskoj administraciji, kako bi se kroz razgovor i razmjenu mišljenja iznašla najbolja odgovarajuća rješenja.

“Važno nam je da sarađujemo, te da se zajedno, i na ovaj način, zalažemo i doprinesemo multietničnosti, međusobnom uvažavanju i razumijevanju”, naglasio je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Potpisan Sporazum o saradnji EYOF 2019., Univerziteta i gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo

U velikoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, danas je potpisan Sporazum o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i firme „EYOF 2019.“ d.o.o.

U ime Grada Sarajeva, svečanom potpisivanju Sporazuma o saradnji prisustvovao je gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je ovom prilikom kazao da je “ovo jedan od najznačajnijih sportskih projekata koje imamo priliku realizovati, najveći nakon Olimpijade. “Stoga sam veoma zahvalan svima koji će dati doprinos. Ujedno, potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje naše opredjeljenje da kroz sport i angažman mladih gradimo budućnost“, kazao je Skaka.

101677

Pored gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gradova domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala za mlade 2019. godine, svečanosti su prisustvovali i rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rukovodioci firme „EYOF 2019“ d.o.o., zatim predstavnici fakulteta koji se nalaze u sklopu oba Univerziteta, kao i predstavnici nevladinih, omladinskih i studentskih organizacija sa područja gradova domaćina festivala.

Cilj potpisivanja Sporazuma je saradnja Univerziteta, kao i mladih ljudi, koji su ključ za uspješnu realizaciju projekta EYOF 2019. U sklopu projekta EYOF 2019. planirano je da se angažuje oko 1.500 volontera, od čega će najviše biti studenata. Za studente je ovo odlična prilika da steknu stručnu praksu i dobiju potvrdu za istu.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma o saradnji, za studente upriličena je prezentacija projekta EYOF 2019., te načini njihovog angažmana kao volontera. Planirano je da se pravi baza za volontere, u kojoj će svaki volonter imati svoj profil i kalendar sa svim događajima i zadacima. Najbolji volonteri će biti nagrađivani, u skladu sa njihovim angažmanom.