Gradonačelnik Skaka sa zamjenicima u posjeti SPKD „Prosvjeta“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima Milanom Trivićem i Ivicom Šarićem danas je posjetio Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“. Čelnike Grada primili su predsjednik  Savo Vlaški i predsjednik UO Društva,  Dejan Garić, koji su ih ukratko upoznali sa aktivnostima i potrebama SPKD „Prosvjeta“.

Tokom današnjeg prijema predsjednik „Prosvjete“ Vlaški je aktuelizirao pitanja vezana za izmjenu teksta na spomen ploči gradske Vijećnice, projekat izgradnje spomen-obilježja na Kazanima, vraćanje stopa Gavrila Principa i bista Voje Dimitrijevića i Mice Todorović ispred Akademije likovnih umjetnosti i dr.

101675

Gradonačelnik Skaka je rekao da će SPKD „Prosvjeta“ imati sagovornika u ovoj gradskoj administraciji, kako bi se kroz razgovor i razmjenu mišljenja iznašla najbolja odgovarajuća rješenja.

“Važno nam je da sarađujemo, te da se zajedno, i na ovaj način, zalažemo i doprinesemo multietničnosti, međusobnom uvažavanju i razumijevanju”, naglasio je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Potpisan Sporazum o saradnji EYOF 2019., Univerziteta i gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo

U velikoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, danas je potpisan Sporazum o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i firme „EYOF 2019.“ d.o.o.

U ime Grada Sarajeva, svečanom potpisivanju Sporazuma o saradnji prisustvovao je gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je ovom prilikom kazao da je “ovo jedan od najznačajnijih sportskih projekata koje imamo priliku realizovati, najveći nakon Olimpijade. “Stoga sam veoma zahvalan svima koji će dati doprinos. Ujedno, potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje naše opredjeljenje da kroz sport i angažman mladih gradimo budućnost“, kazao je Skaka.

101677

Pored gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gradova domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala za mlade 2019. godine, svečanosti su prisustvovali i rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rukovodioci firme „EYOF 2019“ d.o.o., zatim predstavnici fakulteta koji se nalaze u sklopu oba Univerziteta, kao i predstavnici nevladinih, omladinskih i studentskih organizacija sa područja gradova domaćina festivala.

Cilj potpisivanja Sporazuma je saradnja Univerziteta, kao i mladih ljudi, koji su ključ za uspješnu realizaciju projekta EYOF 2019. U sklopu projekta EYOF 2019. planirano je da se angažuje oko 1.500 volontera, od čega će najviše biti studenata. Za studente je ovo odlična prilika da steknu stručnu praksu i dobiju potvrdu za istu.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma o saradnji, za studente upriličena je prezentacija projekta EYOF 2019., te načini njihovog angažmana kao volontera. Planirano je da se pravi baza za volontere, u kojoj će svaki volonter imati svoj profil i kalendar sa svim događajima i zadacima. Najbolji volonteri će biti nagrađivani, u skladu sa njihovim angažmanom.

Gradska tržnica zasjala u novom ruhu: Završena obnova fasade

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je zajedno sa direktorom KJKP „Tržnice i pijace“, Jasminom Terovićem i načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem prisustovao obilježavanju 122. godišnjice Gradske tržnice.  U sklopu obilježavanja predstavljena je obnovljena fasada na ovom objektu,  jednoj od najljepših austrougarskih građevina u Sarajevu, a KUD „Baščaršija“ je tradicionalnim igrama i plesom upotpunilo svečanu atmosferu. Građani i gosti grada su mogli probati bosanske proizvode ispred glavnog ulaza u tržnicu.

gradska tržnica 101671

„Danas, 122 godine nakon njenog otvaranja, mi smo uredili ovu fasadu i ovo je nastavak dobre prakse Grada Sarajeva, koju je imala gradonačelnica Semiha Borovac. Ona je uređenje grada na započela na ovaj način – uređenjem fasada. Ja se iskreno nadam da ćemo i u budućnosti raditi ovako lijepe i zanimljive projekte“, kazao je gradonačelnik Skaka.

gradska tržnica 101672

Direktor KJKP „Tržnice – pijace“ Jasmin Terović zahvalio se gradonačelniku Grada Sarajeva koji je podržao ovaj projekat. „Restauracija tržnice još nije gotova. Slijedi  postavljanje iluminacije koja će osvijetliti dekorativne dijelove fasade“, kazao je Terović.

gradska tržnica 101670

Gradska tržnica Markale, koja je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Smještena je u samom centru grada, te se njenom obnovom osvježio kompletan prostor koji je okružuje. Konačno joj je vraćen autentičan izgled, koji je u godinama nakon rata bio izmijenjen.

gradska tržnica 101673

Projekat restauracije je koštao oko 200.000 KM, a Grad Sarajevo je sa 70.000 KM osigurao oko 40% od ukupnih sredstava. Ostatak sredstava obezbijedili su Kanton Sarajevo i KJKP „Tržnice i pijace“. Radovi su počeli 2. marta 2017. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio čestitku povodom mjeseca Ramazana

Povodom mjeseca Ramazana gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je čestitku mr. Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, prof. dr. Enesu Ljevakoviću, muftiji Sarajevskom i dr. Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

„Vama i svim muslimanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke povodom početka mubarek mjeseca Ramazana. Želim da ga svi, zajedno sa svojim najbližima, komšijama i prijateljima provedete u miru i rahatluku. Mjesec posta je prilika da se vjernici posvete jačanju vlastitih duhovnih i moralnih vrijednosti, da u svoje živote unesu snagu i optimizam, ojačaju međusobno poštovanje i uvažavanje, te da solidarnost bude temelj za zajednički napredak zajednice i čitavog društva“, istakao je gradonačelnik Skaka povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana.

 

U petak promocija i degustacija bosanskih proizvoda u povodu završetka obnove fasade Gradske tržnice

U petak, 26.05.2017. godine u 14.00 sati u novom ruhu Gradske tržnice bit će upriličena degustacija bosanskih proizvoda u povodu  završetka obnove fasade Gradske tržnice, kojoj će prisustvovati i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka  i direktor KJKP „Tržnice i pijace“, Jasmin Terović.

Građani i gosti grada Sarajeva će taj dan biti u prilici kupiti bosanske proizvode po znatno nižim cijenama, a sve u svrhu promocije domaćih prozvoda.

Gradska tržnica Markale, koja je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Smještena je u samom centru grada, te se njenom obnovom osvježio kompletan prostor koji je okružuje. Konačno joj je vraćen autentičan izgled, koji je u godinama nakon rata bio izmijenjen.

Projekat restauracije je koštao oko 200.000 KM, a Grad Sarajevo je sa 70.000 KM osigurao oko 40% od ukupnih sredstava. Ostatak sredstava obezbijedili su Kanton Sarajevo i KJKP „Tržnice i pijace“. Radovi su počeli 2. marta 2017. godine.

 

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu informišu javnost.

Na Mašinskom fakultetu predstavljena vozila na električni pogon

U zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu danas je predstavljen naučno–istraživački rad studenata ovog fakulteta pod mentorstvom svojih profesora. Ovom prilikom prezentirani su električni automobil, biciklo i karting, te uređaj za mjerenje kvaliteta zraka, a koji se odnose na polutante koje naše mjerne stanice ne obrađuju. Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda Otvorenog regionalnog fonda za JIE – energetska efikasnost (GIZ), Joachim Gaube,  te Dubravka Bošnjak, projekt menadžer GIZ-a.

Prof.dr. Boran Pikula istakao je da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio električni karting i električna bicikla.

Mašinski fakultet - 101692

„Ove godine smo dobili kao donaciju automobil firme Wolksvagen Sarajevo, kojeg smo opremili na električni pogon. Električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdrživost baterije“, istakao je Pikula.

Mašinski fakultet - 101693

„Mi smo razvili vlastiti uređaj za mjerenje kvalitete zraka u koji smo ubacili senzore za mjerenje čestica. Dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji. Mi uređaj postavljamo na dron i podižemo na visinu od 500 m, što je nešto više iznad Huma. Tako da ovim uređajem mjerimo kvalitet vazduha i količinu čestica pm1, pm2,pm2,5,  na različitim visinama i lokacijama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), oce čestice u vazduhu direktno utiču na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem jer se lijepe na pluća“, istakao je doc.dr. Adnan Mašić.

Mašinski fakultet - 101696

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je naglasio da je Grad Sarajevo  nedavno u Berlinu potpisao pismo namjere koje se odnosi na regionalni projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope“. Trivić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. „Gradska uprava želi da podstakne ovakav rad koji doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, a time i poboljšanju kvalitete života građana Sarajeva“, kazao je Trivić.

Mašinski fakultet - 101695

Dubravka Bošnjak, projekt menadžer  GIZ-a, zahvalila se na pozivu Grada Sarajeva da posjeti ovu prezentaciju, te istakla da GIZ već nekoliko godina djeluje u regionu i implementira različite projekte, posebno iz oblasti energetske efikasnosti. „Ovo što smo vidjeli ćemo pokušati prenijeti partnerima u drugim zemljama“, istakla je Bošnjak te predstavila novi projekat pod nazivom „Održivi urbani transport u gradovima jugoistočne Evrope“, koji se realizira u saradnji sa gradovima Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština i Tirana, a uz partnersku podršku gradova Freiburga i Zagreba.

Projekat ima za cilj razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za transport u gradovima jugoistočne Evrope prenošenjem dobrih praksi iz EU i Njemačke, ali i harmonizacija sa EU 2030 Energetskom Strategijom te svjetskim održivim razvojnim ciljevima (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i općine).

Grad Sarajevo i ove godine izdvojio 60.000 KM za rad javnih kuhinja

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka danas je potpisao ugovore o finansijskoj podršci javnim kuhinjama u vrijednosti više od 60.000 KM. Ugovor je potpisan s predstavnicima Crvenog križa Kantona Sarajevo, Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije “Caritas Vrbosanske nadbiskupije“, Udruženja humanitarno-karitativne organizacije “Kruh svetog Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrene”, Udruženja humanitarne organizacije “Merhamet MDD, Narodne kuhinje “Stari Grad“ i Srpskog humanitarnog udruženja “Dobrotvor“.

javne kuhinje - 101687

„Ovo je nastavak dobre prakse Grada Sarajeva. Iako se iz godine u godinu smanjuju potrebe za ovakvom vrstom socijalnih davanja, Grad Sarajevo će uvijek pomagati rad javnih kuhinja“, kazao je gradonačelnik Skaka.

javne kuhinje - 101685

Pomoć javnim kuhinjama je neophodna, stoga je za voditeljicu javne kuhinje „Stari Grad“ Zilhu Šetu i ova pomoć Gradske uprave Sarajeva dobro došla, posebno zbog mjeseca Ramazana.

javne kuhinje - 101686

„Grad Sarajevo uvijek pomaže rad javne kuhinje, a meni je posebno drago da ćemo zahvaljujući ovim sredstvima i uz ramazanske dane našim postačima omogućiti dobar iftar“, rekla je Šeta.

Tajnik „Kruha svetog Ante“ Krešimir Ljubaz, predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić, predsjednik SHU „Dobrotvor“ Aleksa Ćebić, sekretarka Crvenog križa KS-a Enaida Višo, te ravnatelj „Caritasa Vrbosanske nadbiskupije“ Mirko Šimić zahvalili su Gradskoj upravi na kontinuiranoj pomoći te poručili da će javnih kuhinja biti sve dok u BiH bude i socijalno ugroženih, a zajednička im je želja da ih je manje.

Gradonačelnik Skaka primio ambasadora Kuvajta

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je prijem za ambasadora Kuvajta u BiH NJ.E. Nassera Reden Al Motairia.

Ovom prilikom gradonačelnik Skaka je podsjetio na značaj dosadašnjih prijateljskih odnosa Sarajeva sa Kuvajtom,  naglasivši kako se saradnja i dalje treba razvijati.

ambasador kuvajta - 101689

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje saradnje u različitim oblastima kroz određene projekte, pri čemu je ambasador Reden Al Motairi predložio da mu se dostave prijedlozi projekata koje Grad Sarajevo planira realizirati u narednom periodu, kako bi iste mogao kandidirati kuvajtskoj vladi.

 

Intenziviranje saradnje između Sarajeva i Islamabada

Gradovi Sarajevo i Islamabad imaju velikog potencijala za buduću saradnju, zaključeno je ovo na današnjem prijemu koji je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio za ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Nj. E. Salima Navaza. Prema riječima ambasadora Pakistan je veoma je zainteresiran da sarađuje sa Gradom Sarajevom na kulturnom i privrednom planu.

Gradonačelnik Skaka izrazio je spremnost za saradnju sa Pakistanom u ovim oblastima. “Kroz kulturu narodi se najbolje upoznaju”, kazao je Skaka.

ambasador pakistana 101679

Ambasador je izrazio svoje oduševljenje Sarajevom i srdačnošću Sarajlija, te pozvao gradonačelnika Skaku da posjeti Pakistan u narednom periodu.

Svečano otvorena izložba „Plečnikova Ljubljana“ u Vijećnici

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Plečnikova Ljubljana“  o stvaralaštvu velikog slovenačkog i evropskog arhitekte Jože Plečnika (1872.-1957.) koji je ostavio snažan pečat u arhitekturi glavnog grada Slovenije, ali i šire.

Plečnik izložba 101673

Izložbu je organizovala Ambasada Slovenije u BiH, u saradnji sa Ministarstvom za kulturu Republike Slovenije, Muzejom za arhitekturu i dizajn u Ljubljani, te Muzejom i galerijom grada Ljubljane (Plečnikova kuća), a uz podršku Grada Sarajeva.

Plečnik izložba 101672

Zvanice je u ime Grada Sarajeva kao domaćina i jednog od organizatora ove izložbe pozdravio i zamjenik gradonačelnika Milan Trivić, kazavši da je Plečnik nešto najbolje što je Evropa imala u 20. stoljeću.

Plečnik izložba 101676

Otvorenom je izložbu proglasio bosanskohercegovački arhitekta slovenačkog porijekla Ivan Štraus.

Plečnik izložba 101677

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek rekao je na otvorenju izložbe da se  2017. obilježava u njegovoj zemlji kao Plečnikova godina povodom 145 godina od rođenja i 60 godina smrti ovog velikog arhitekte srednje i jugoistočne Evrope.

Plečnik izložba 101675

Bosanskohercegovački arhitekta Nihad Babović za Plečnika je kazao da je bio povučen čovjek skromnog, asketskog života, koji je rođen i živio u turbulentnim vremenima, ali kao umjetnik evropske vrijednosti i starog, tradicionalnog majstorstva, radio je stalno i ostavio neizbrisiv trag posebno u Ljubljani, ali i Beču, Pragu…

Plečnik izložba 101674

Ogroman pečat u Ljubljani je ostavio već u periodu 1926. do 1941. godine, rekla je na otvorenju izložbe gošća iz Slovenije, arhitektica Barbara Rozman Bider.

Izložba „Plečnikova Ljubljana“ koja je namijenjena međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO spisak svjetske kulturne i prirodne baštine bit će otvorena do 8. juna 2017. godine.