Gradonačelnik Skaka upriličio prijem za Michelangela Pistoletta u Vijećnici

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Ivicom Šarićem i ministrom civilnih poslova BiH, Adilom Osmanovićem večeras je u Vijećnici upriličio prijem za Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih savremenih umjetnika svijeta i velikog prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Prijemu su prisustvovali ambasador Republike Italije u BiH Nicolo Minasije i Enver Hadžiomerspahić, direktor Projekta Ars Aevi,

Tom prilikom potpisan je dokument o darovanju najvažnijeg Pistolettovog djela sarajevu, pod nazivom Mjesto multikonfesionalnog i svjetovnog okupljanja tzv. Multikonfesionalna kocka, koja predstavlja treću fazu razvoja kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevija.

pistoletto 2

Uz zadovoljstvo iskazano povodom posjete maestra Pistoletta, gradonačelnik Skaka se zahvalio maestru na njegovom izuzetnom angažmanu i saradnji u okviru Projekta Ars Aevi, koji Gradska uprava Grada Sarajeva prepoznaje i podržava kao jedan od vodećih razvojnih i kulturnih projekata bh. prijestolnice.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posebno je naglasio poticaj Michelangela Pistoletta da se načine konkretni koraci kako bi Ars Aevi dobio vlastiti prostor u kojem bi bile postavljene instalacije savremenih umjetnika.

pistoletto 3

“Umjetnost treba da bude motor promjena u savremenom svijetu”, kazao je maestro Pistoletto, te izrazio zadovoljstvo što je već treći put u Sarajevu, u kojem će tokom svoje trodnevne posjete, predstaviti svoje djelo “Treći raj”, ali i inicirati treću razvojnu fazu Projekta Ars Aevi, u cilju njegove internacionalne promocije, a time i promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je maestro Pistoletto bio prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo “La porta dello Specchio” za Kolekciju Ars Aevi 1994. godine, kao i prvi umjetnik Kolekcije koji je imao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH, 2001. godine.

pistoletto 4Tokom prijema u Vijećnici, gosta iz Italije pozdravio je dječiji hor “Suncokret”.

 

Gradonačelnik Skaka posjetio Sarajku Raziju Hadžimulić koja danas proslavlja stoti rođendan

Najstarija Sarajka Razija Hadžimulić danas u svom domu, orkužena rodbinom i prijateljima, proslavlja stoti rođendan. Tim povodom posjetili su je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, koji su joj čestitali rođendan uz prigodne poklone i dobre želje.

Ova bistra, pokretna stogodišnjakinja nije krila radost i zahvalnost na proslavi svoga rođendana. Uvijek je vedrog duha, blaga, puna razumijevanja za svakoga, što je sigurno recept za Razijinu dugovječnost.

nana razija 3

Nana Razija je radni vijek provela u banci i vodovodu. Već je pola stoljeća udovica. Živi u zajednici sa sinom i snahom: „Zajedno smo već 45 godina. Nema niko snahu kao ja. Mi smo poput školskih drugarica“, kaže nana Razija, a njena snaha Rusmira dodaje da su obje bile zaposlene i da su od samog početka podijelile kućne poslove: „Nana Razija je bila neprikosnovena u kuhinji, a moja je bila kuća!“

nana razija 2

Obilježena 25. godišnjica masakra u Jukićevoj ulici

Pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković danas je u ime Grada Sarajeva odala počast i položila cvijeće na spomen-ploču u Jukićevoj na broju 116.

Na tom mjestu su 1992. godine, od granate ispaljene sa agresorskih položaja, u porodičnoj kući, ubijene jedanaestogodišnja Amela Fočo i dvogodišnja Zlata Kurtović, te njihove majke Rabija i Mediha.

IMG_2152

Obilježavanju 25. godišnjice masakra naših sugrađanki, prisustvovali su, između ostalih, članovi porodica i prijatelji ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Općine Centar, te učenici OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“.