Grad Sarajevo oficijelni pokrovitelj 4. WARM Festivala od 28. juna do 2. jula

Grad Sarajevo je oficijelni pokrovitelj 4. WARM Festivala, koji će od 28. juna do 2. jula okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. U sklopu festivala održat će se konferencije, fotografske izložbe, filmske projekcije, radionice u Bošnjačkom institutu, Historijskom muzeju, Meeting Pointu, Akademiji likovnih umjetnosti, na Ajfelovom mostu…

Tim povodom danas je održana press konferencija u Meeting Pointu na kojoj je pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković istakla kako Grad Sarajevo baštini tradiciju festivalskog grada, grada kulture i mira.

2 uspravno

“Naš grad postaje centar turističke ponude značajne za Evropu i cijeli svijet, a samim tim ovo je tradicija gostoprimstva koju želimo održati. Građanima i posjetiteljima našeg grada želimo ponuditi što više kvalitetnog sadržaja, a WARM Festival zaista obogaćuje život našeg grada”, rekla je Solaković.

Osnivač i predsjednik WARM Fondacije Remy Ourdan rekao je kako je WARM Fondacija, koja je osnovana 2012. godine, na početku okupljala 25 ratnih reportera i osoba koje su izvještavale o opsadi u Sarajevu. Vremenom se širila, a danas okuplja historičare, istraživače, akademike, fotografe, umjetnike i sve one koji se bave konfliktom.

“Jednom godišnje se sretnemo u Sarajevu. Ovogodišnji program festivala je raznovrstan a naš krajnji cilj je otvaranje WARM Centra u Sarajevu”, kazao je Ourdan.

Ulaz na sva dešavanja tokom ovogodišnjeg WARM festivala je besplatan.

Delegacija Grada Sarajeva obilježila Dan šehida

Na Dan šehida, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je zajedno sa zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edinom Gabelom i gradskim vijećnicima Velijom Katicom i Almedinom Miladinom položio cvijeće i odao počast poginulim borcima i šehidima na mezarju Kovači. Pored delegacije Grada Sarajeva, na šehidskom mezarju Kovači cvijeće su položili i odali počast i predstavnici državne, federalne i kantonalne vlasti, te Oružanih snaga i boračkih organizacija BiH.

Dan šehida 2

„Nakon što je prije nekoliko dana  obilježeno sjećanje na heroje odbrane katoličke vjeroispovijesti u Katedrali Srca Isusova i pravoslavne vjeroispovijesti u Sabornoj crkvi, danas, drugog dana ramazanskog Bajrama, koji se već tradicionalno obilježava kao Dan šehida učenjem dova, obilaskom mezarja smo odali počast poginulim borcima muslimanske vjeroispovjesti. Naša obaveza i naš dug prema svima njima jeste da ih se sjećamo, čuvamo i očuvamo našu domovinu“, istakao je gradonačelnik Skaka, te dodao da se nezavisnost Bosne i Hercegovine koju su naši narodi izglasali 1. marta 1992. godine a kojom je garantirana ravnopravnost svih njenih naroda morala braniti netom poslije objavljenih rezultata Referenduma.

Dan šehida 1

„U odbranu te ideje stali su njeni sinovi. Najčasnija armija, Armija RBiH, u čijim su strojevima bili pripadnici svih naroda je odbranila od agresora BiH, zahvaljujući njima danas uživamo u slobodi na svojoj zemlji. Nažalost, mnogi od njih su poližili svoj život za našu domovinu, za nas“, naglasio je gradonačelnik Skaka.

dan šehida 4

dan šehida 5

Gradonačelnik Skaka i italijanski ambasador Minasi o uspostavljanju saradnje između Sarajeva i Rima

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Italije, NJ.E. Nicolu Minasija, kojem je poželio uspješan mandatni period u BiH.

Tokom današnjeg prijema dogovoren je nastavak saradnje na realizaciji projekta Ars Aevi što ima za cilj izgradnju muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu prema projektu čuvenog Renza Piana.

ambas italije 1

Razgovaralo se o uspostavljanju posebnih odnosa između glavnih gradova – Sarajeva i Rima, koji mogu pronaći zajednički interes i uspostaviti dijalog i saradnju, posebno kad je riječ o kulturi i turizmu.

Ambasador Minasi izrazio je svoje oduševljenje Sarajevom nazvavši ga “intenzivnim gradom”, kao Vijećnicom – središtem značajnijih kulturnih dešavanja u gradu.

 

 

Konferencija Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju „Dijalozi o naslijeđu MKSJ“

Glavni grad Bosne i Hercegovine domaćin je Konferencije Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju „Dijalozi o naslijeđu MKSJ“, koja se održava od 22. do 24. juna.

Konferencija MKSJ 2

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovao je danas svečanom otvaranju ove konferencije, te istakao da je uspostavljanjem Informativnog centra Sarajevo, na osnovu potpisanog Memoranduma u novembru prošle godine, Grad Sarajevo iskazao svoju želju i namjeru za konkretan doprinos suočavanju s prošlošću, izgradnji mira i pomirenja.

Konferencija MKSJ 3

„Da bi istina i pravda našla svoj put moramo se suočiti sa prošlošću. Utvrđivanje činjenice o ratnim zločinima otvara mogućnost multilateralnog partnerstva utemeljenog na međusobnom priznanju, uvažavanju, otvorenosti i poštovanju. Na tom tragu je naša želja da Informativni centar bude u Sarajevu, gradu koji je simbol i paradigma zajedništva, gradu koji svijetu šalje poruku da je život u različitosti moguć“, kazao je gradonačelnik.

Konferencija MKSJ 4

Konferencija MKSJ 5

Konferencija MKSJ 6