Grad Sarajevo pokrenuo projekat čišćenja kamenih obala Miljacke od Mosta Suade i Olge do brane na Bentbaši

Jutros je počelo čišćenje kamenih obala rijeke Miljacke na potezu od Mosta Suade i Olge do brane na Bentbaši.

U sklopu ovog projekta, kojeg finansira Grad Sarajevo, u narednih mjesec dana planirano je da se ukloni korov i šiblje, uradi pjeskarenje i pranje zidova korita rijeke Miljacke, koji su zbog bujne vegatacije u ovom periodu zapušteni, a pogoduju i razmnožavanju zmija i glodara.

6

„Prvi put od kada je izgrađen, zid uz korito Miljacke bit će temeljito opran i očišćen od vlage, nataloženog mulja i otpada”, istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka koji je jutros prisustvovao početku radova kod Mosta Suade i Olge.

„Ovo je naša zakonska obaveza”, kazao je Skaka i dodao da “isto tako ovakvim projektima želimo da učinimo Sarajevo ljepšim i ugodnim mjestom kako za naše građane tako i turiste koji u sve većem broju posjećuju naš glavni grad”.

3

Ujedno, Grad Sarajevo je pokrenuo tendersku proceduru za izbor izvođača radova druge fazu ovoga projekta, koja će obuhvatiti čišćenje korita rijeke Miljacke, od Bentbaše do Novog Grada. U ovoj fazi predviđeno je čišćenje sprudova i odvoz rastinja iz korita radi povećanja propusne moći vodotoka, a samim tim i zaštite od bujica i poplava.

4