Grad Sarajevo prva institucija u BiH koja je prilagodila web stranicu osobama s invaliditetom

      Grad-Sarajevo-prva-institucija-u-BiH-koja-je-prilagodila-web-stranicu-slijepim-i-slabovidnim-osobama

Grad Sarajevo je prva domaća institucija koja je prilagodila svoju službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, te osobama sa invaliditetom. Svi tekstualni sadržaji sa zvanične internet prezentacije Grada Sarajeva bit će dostupni i u formi koja je prilagođena za korištenje i ovoj populaciji.

DSC00663

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka potpisao je tim povodom danas ugovor s Amirom Mujezinom direktorom firme „Universal Design“. Skaka je izrazio zadovoljstvo što  Grad Sarajevo prvi u Bosni i Hercegovini realizira ovaj pionirski projekat, uz nadu da će i ostale institucije slijediti ovaj pozitivan primjer, te iskazati neophodan senzibilitet prema osjetljivim društvenim grupama stanovništva.

ozvucenje 2

Mujezin se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi što su prepoznali značaj i potrebu da se slijepim i slabovidnim osobama omogući da blagovremeno budu informisani  o gradskim aktivnostima i projektima.

„Projekat će biti realiziran u skladu sa visokim tehnološkim standardima, a sadržaji će biti prilagođeni, ne samo pomenutim populacijama, nego i osobama sa disleksijom“, kazao je Mujezin.

Za čistu rijeku Miljacku: Grad i Kanton potpisali Sporazum o sufinansiranju čišćenja sprudova i intervencija na kamenoj obali

      Za-čistu-rijeku-Miljacku-Grad-i-Kanton-potpisali-Sporazum-o-sufinansiranju-čišćenja-sprudova-i-intervencija-na-kamenoj-obali

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju projekta čišćenja sprudova u reguliranom koritu rijeke Miljacke i intervencija na kamenoj obali.

Grad Sarajevo je, u okviru svojih nadležnosti, pokrenuo značajan projekt uređenja korita koji je već rezultirao čišćenjem kamenih obala u samom centru grada uoči vrhunca turističke sezone. Kanton Sarajevo je prepoznao značaj te se priključio projektu.

sporazum 2

„Kanton kontinuirano nastoji rješavati i učestvovati u rješavanju ovih i sličnih problema. Ove godine za te svrhe smo izdvojili 100.000 KM i to 80.000 za čišćenje korita i 20.000 KM za čišćenje kamenih obala“, rekao je Šabić nakon potpisivanja Sporazuma u Vijećnici.

Gradonačelnik Skaka je tom prilikom izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa Kantonom Sarajevo.

„Zahvaljujemo se Ministarstvu privrede i ministru Šabiću što su prepoznali značaj ovog projekta. Čišćenje, uređenje i očuvanje korita rijeke Miljacke direktna je nadležnost Grada Sarajeva. Ove godine odlučili smo da uradimo sve što je u okviru naših mogućnosti da se korito Miljacke očisti u mjeri u kojoj je to izvodivo i realno“, poručio je Skaka.

Grad Sarajevo najavljuje i nastavak realizacije projekta, čim se za to steknu svi zakonski neophodni uvjeti.