Radovi na izgradnji Doma oslobodilaca na Žuči privode se kraju

      Radovi-na-izgradnji-Doma-oslobodilaca-na-Žuči

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem obišao je danas Dom oslobodilaca na Žuči, čija se izgradnja privodi kraju, te lokalitet Golog brda, gdje je planirana rekonstrukcije tranšea i rovova. Aktivnosti koje su u proteklom periodu realizirane na ovom području podržao je i Grad Sarajevo.

Žuč 3

Dom oslobodilaca ulazna je kapija za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda, lokalitetu gdje su se tokom agresije na BiH vodile žestoke borbe za odbranu grada Sarajeva i države.

Žuč 4

Gradonačelnik Skaka ističe da je ovaj projekat od velikog značaja, kako zbog historijske činjenice, zbog agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, tako i zbog toga što će se ovakvim projektom obogatiti turistička ponuda u Sarajevu.

Žuč 2

„U narednom periodu na Golom brdu planirana je rekonstrukcija tranšea i rovova, kako bi ih sačuvali u njihovom autentičnom izgledu. Obzirom da je turizam u glavnom gradu BiH u ekspanziji, značajno je da lokalitet brda Žuč postane nezaobilazno mjesto na turističkim mapama grada Sarajeva“, izjavio je tokom obilaska Semir Efendić.

Pored restorana će biti osiguran parking za posjetioce. U objektu će biti smješten i muzejski dio sadržaja, što je dio saradnje sa JU Muzej Sarajeva.

 

Gradonačelnik Skaka posjetio nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Puljića

      Gradonačelnik-Skaka-posjetio-nadbiskupa-vrhbosanskog-kardinala-Puljića

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka posjetio je danas nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u njegovoj rezidenciji. U ugodnom razgovoru gradonačelnik Skaka i kardinal Puljić dotakli su se više tema, te istakli da su glavne vrijednosti svakog društva, a na kojima treba više raditi – dijalog i otvorenost za sve kulture i sve religije. Također je razgovarano o mogućnosti realizacije nekoliko projekata od interesa za Vrhbosansku nadbiskupiju.

gradonačelnik i kardinal 1

Kardinal Puljić je naglasio da, između ostalog, dobra komunikacija između vjerskih službenika pridonosi izgradnji povjerenja iz kojega proističe uvažavanje različitosti među ljudima u nacionalnom, vjerskom i kulturnom smislu.

 

„Prije dva dana prisustvovao sam svečanosti ustoličenja i uvođenja u tron mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, održane u Sabornoj crkvi u Sarajevu. U isto vrijeme, građani Sarajeva islamske vjere proslavljali su Kurban bajram. To je odlika Sarajeva, kao multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog centra Evrope“, istakao je gradonačelnik Skaka.

 

Gradonačelnik je također upoznao kardinala o aktivnostima i projektima koje Grad Sarajevo realizira sa vjerskim zajednicama i crkvama. Izražena je obostrana zainteresiranost za saradnju i podržane su aktivnosti na tom planu.

U Gradskoj upravi održana press konferencija povodom 11. Sarajevskog polumaratona

      U-Gradskoj-upravi-održana-press-konferencija-povodom-11.-Sarajevskog-polumaratona

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka će ozvaničiti start 11. Sarajevskog polumaratona, koji će se održati u nedjelju, 17. septembra u 10 sati ispred BBI Centra pod sloganom “Sarajevski mostovi”.

Tim povodom danas je u prostorijama Gradske uprave održana press konferencija na kojoj je gradonačelnik Skaka kazao da Prva noćna utrka održana u maju, te Sarajevski polumaraton predstavljaju nastavak dobre prakse i saradnje Grada Sarajeva sa Udruženjem „Marathon“.

„Grad od samog početka 2007. u kontinuitetu podržava ovu najmasovniju sportsku manifestaciju, koja je značajna za naš glavni grad kako sa sportskog tako i sa ekonomskog i turističkog aspekta”, istaknuo je Skaka.

101688

Prema riječima gradonačelnika, Sarajevski polumaraton je važan segment projekta „Sarajevo zdravi grad“ koji grad vodi već deset godina s ciljem motiviranja građana da se bave fizičkom aktivnošću i čine svoj život zdravijim i kvalitetnijim. Također je naglasio da će tokom polumaratonskog vikenda ovaj sportski događaj gradu donijeti najmanje 1.000 noćenja.

Zahvalivši se Gradu Sarajevu na maksimalnoj podršci, Erol Mujanović, izvršni direktor Sarajevo Marathona, kazao je da se očekuje učešće 3.000 učesnika iz 30 zemalja regiona, Evrope i svijeta. „Raduje nas što zadnjih godina sve veći broj naših građana iz cijele BiH učestvuje na Sarajevskom polumaratonu, čija je trasa prolazi kroz najljepše i najatraktivnije dijelove grada Sarajeva“, smatra Mujanović.

web banner maraton 1

Trasa ovogodišnjeg polumaratona je: BBI Centar-– Maršala Tita, Alipašina, Patriotske lige, Alipašina, Maršala Tita, Vrbanja, Vilsonovo šetalište, Franje Račkog, Vilsonovo šetalište, Fra Filipa Lastrića, Vilsonovo šetalište, Vrbanja, Hiseta, Obala kulina bana, Bentbaša, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita – BBI Centar.

Pored Sarajevskog polumatona u dužini od 21,1 km, istog dana održat će se još četiri utrke: G-Drive štafetni polumaraton, Zmajzi Kids run (utrka za djecu), Fun Run – utrka za rekreativce i Run with me – utrka za osobe sa posebnim potrebama.

„Kao i svake godine, utrka će imati humanitarni karakter. Očekuje se da se prikupi preko 20.000 KM koje će se donirati udruženjima koja se bave djecom bez roditeljskog staranja, podrškom osobama sa demencijom, te ekološkim projektima”, kazao je Mujanović.