Međunarodni kongres Udruženja „Djeca – Stubovi svijeta“ otvoren u Sarajevu

      Međunarodni-kongres-Udruženja-Djece-Stubovi

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovao je sinoć otvorenju višednevnog međunarodnog kongresa, trećem po redu, čiji je organizator Udruženje „Djeca – Stubovi svijeta“. Ovogodišnja tema je „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“.

Izvor foto FENA

Izvor foto: FENA

U svom obraćanju, gradonačelnik Skaka je istakao da ovaj skup šalje poruku o svakom mladom čovjeku kao nosiocu pozitivnih promjena.

„Djeca moraju ostati nada za čitavo čovječanstvo i nada za bolju budućnost“, kazao je Skaka.

 

Kongres je otvorio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović porukama da će znanje i vještine koje mladi stiču u obrazovnom procesu omogućiti da u budućnosti donose prave odluke, poboljšaju kvalitet života, integritet i dostojanstvo te zajedničko življenje u zajednici.

 

Učesnicima kongresa obratili su se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednica Udruženja „Djeca – Stubovi svijeta“ Fatima Hukić, te predstavnica Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH,  Tahani Komarica.

 

Međunarodni kongres čiji je organizator Udruženje „Djeca – Srtubovi svijeta“ održan je prvi put 2000. godine u Sarajevu pod pokroviteljstvom prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. Drugi put je održan u turskom gradu Bursi 2012. godine.

 

Promovirajući etičke principe kao neophodni temelj zdravog društva, treći kongres će trajati do 9. septembra u Sarajevu, a učesnici će putovati i u Banja Luku preko Travnika i Jajca, gdje će se sresti s općinskim načelnicima.