Gradonačelnik Skaka u posjeti reisu-l-ulemi IZ BiH Huseinu ef. Kavazoviću

      Gradonačelnik-Skaka-u-posjeti-reisu-l-ulemi-IZ-BiH-Huseinu-ef.-Kavazoviću

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predvodio je danas delegaciju Grada Sarajeva koja je bila u nastupnoj posjeti reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću.

Skaka je na samom početku izrazio iznimno poštovanje poglavaru IZ BiH te uputio riječi podrške za njegov rad i djelovanje Islamskoj zajednici u BiH.

Tokom vrlo srdačnog razgovora, sagovornici su istakli zadovoljstvo dosadašnjim kontaktima te važnost unaprjeđenja saradnje između Gradske Uprave i Islamske zajednice u BiH, posebno Sarajevskog muftijstva.

Skaka je istaknuo da je posjeta reisu-l-ulemi došla nakon što su predstavnci Grada obišli Jevrejsko groblje, prisustvovali ustoličenju patrijarha Pravoslavne crkve u Sarajevu te poslije susreta gradonačelnika sa vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

3

„Na ovaj način zaokružujemo jedan ciklus kojim smo htjeli potvrditi dobre odnose i učvrstiti temelj dobre saradnje sa svim vjerskim zajednicama. I danas, tokom susreta sa uvaženim reisu-l-ulemom ef. Kavazovićem naglašeno je da će nastaviti razvijati tu našu posebnost, tu multikulturalnost Sarajeva gdje narodi i vjernici žive jedni pored drugih i jedni sa drugima“, istakao je gradonačelnik.

U delegaciji Grada Sarajeva bili su i dogradonačelnik Ivica Šarić, te bivši gradonačelnik Ivo Komšić, koji trenutno upravlja Informativnim centrom MKSJ.

2

Reis-ul-ulema ef. Kavazović čestitao je Skaki na preuzimanju dužnosti gradonačelnika i poželio mu uspjeh u radu. „Formiranje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji će čuvati hašku arhivu je projekat, čiji je izuzetan značaj prepoznao Grad Sarajevo i na tome vam čestitam. To je iznimno važno za naše kolektivno pamćenje“, poručio je reis ef. Kavazović.

 

Gradonačelnik Skaka susreo se sa ambasadorom Srbije Vukičevićem

      Gradonačelnik-Skaka-susreo-se-sa-ambasadorom-Srbije-Vukičevićem

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas ambasadora Republike Srbije u BiH, NJ.E. Stanimira Vukičevića.

Tokom srdačnog susreta zaključeno je da je potrebno intenzivirati kontakte na nivou gradskih uprava dvaju glavnih gradova, posebno u konktekstu najavljenog projekta izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd.

Gradonačelnik Skaka je istakao da ima puno razloga i mogućnosti da se Sarajevo i Beograd jače povežu, ostvare punu saradnju i građanima pruže još više kulturnih i sportskih događaja, turističkih i privrednih manifestacija, te da uprave gradova razmijene znanja i iskustva u oblasti urbane infrastrukture i komunalnih servisa.

Dogovorena je posjeta delegacije Grada Sarajeva Gradu Beogradu u drugoj polovini oktobra ove godine.

Delegacija Grada Sarajeva boravila u službenoj posjetu gradu Prato

      Delegacija-Grada-Sarajeva-boravila-u-službenoj-posjetu-gradu-Prato

U povodu obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja grada Prata (R Italija),  predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić, zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić, zamjenica predsjedavajućeg Edina Gabela, gradski vijećnici Nuko Grebović, Miro Lazović i Srđan Srdić, te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo boravili su u službenoj posjeti gradu Pratu.

Predstavnici Grada Sarajeva, dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća, Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika, Edina Gabela, zamjenica predsjedavajućeg i Srđan Srdić, gradski vijećnik sastali su se, između ostalog, sa senatorom R Italije gosp. Claudiom Martini koji je za vrijeme agresije u Bosni i Hercegovini, kao gradonačelnik grada Prata, te guverner Toscane dao izuzetno značajan doprinos uspostavljanju pobratimskih odnosa između Grada Sarajeva i Grada Prata, kao i uspostavljanju formalne saradnje sa regijom Toscana. Tome je prethodila značajna pomoć koju je ovaj grad pružao građanima Sarajeva tokom opsade 1992 -1995. godine.

Prilikom susreta  sa predstavnicima Grada Sarajeva, senator Italije gosp. Claudio Martini je izrazio spremnost da podrži realizaciju projekta Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. Ovom prilikom izražene su obostrane želje za nastavkom daljnje saradnje između pobratimskih gradova Sarajeva i Prata.

Predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić je istakao da Grad Sarajevo sa Gradom Pratom njeguje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, koje je rezultiralo ostvarivanjem značajne saradnje za Grad Sarajevo. “I ova posjeta ojačava zlatnu sponu dva grada koja nastavljaju dalju saradnju na realizaciji zajedničkih projekata”, rekao je, između ostalog, dr. Gavrić.