Čelnici Grada Sarajeva uputili telegram sućuti porodici bivšeg gradonačelnika Salke Selimovića

Izvor fotografije: http://aa.com.tr

      Čelnici-Grada-Sarajeva-uputili-telegram-sućuti-porodici-bivšeg-gradonačelnika-Salke-Selimovića

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka  i zamjenici Ivica Šarić i Milan Trivić uputili su danas telegram saučešća porodici preminulog Salke Selimovića, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, dobitnika Šestoaprilske nagrade i uglednog privrednika.

„Sarajevo je tokom svoje duge historije imalo mnogo velikih i značajnih ljudi, mnogi su utkali svoje živote u rast i razvoj našeg grada gdje se spajaju i stotinama godina zajedno žive i istok i zapad. Salko je, bez sumnje, jedan od njih i to poseban“, naveli su u telegramu.

Salko Selimović je dužnost gradonačelnika obavljao od 1987. do 1989. godine. Rođen 1935. godine u Travniku. Osnovno obrazovanje završio u Sarajevu, a srednje – Srednja tehnička škola – u Zagrebu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Ljubljani. Postdiplomsko obrazovanje stekao u Rusiji – Lenjingradski politehnički institut. Specijalizaciju obavio u Njemačkoj (Hajtkamp Wanajkle) i Engleskoj (Folkestone).

Radio je u “Energoinvestu” u svojstvu glavnog direktora Tvornice termičkih aparata, te direktora Fabrike vagona i kontejnera “Vaso Miskin Crni”.

Nalazio se na dužnosti generalnog direktora Fabrike motora “FAMOS”, predsjednika Privredne komore Bosne i Hercegovine, ministra u Vladi BiH, te generalnog direktora “Feroelektra” Sarajevo.

Sahrana i komemoracija na sarajevskom groblju Bare bit će obavljeni sutra, 16. septembra 2017. godine.

 

Sarajevo i Beograd razmatraju mogućnost realizacije zajedničke projekte

      Sarajevo-i-Beograd-razmatraju-mogućnost-realizacije-zajedničke-projekte

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se danas sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, na marginama Drugog foruma gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine koji se održava u Podgorici.

Razgovarano je o jačanju saradnje glavnih gradova te o pripremi zajedničkih projekata na obostranu korist. Skaka i Mali su se usaglasili da uspostave redovnu komunikaciju te intenziviraju kontakte dvije gradske uprave, posebno u oblasti turizma. Dogovoreno je da se razmotri mogućnost zajedničkog nastupa Sarajeva i Beograda na trećim tržištima te pri aktiviranju evropskih fondova.

101688

Također, razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti turizma i promocije, a na bazi reciprociteta. Gradonačelnik Beograda se tokom susreta interesirao kako teku pripreme za Evropski omladinski festival za mlade – EYOF, kojem će 2019. godine, biti domaćini Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo.

Gradonačelnici Skaka i Mali dogovorili su posjetu delegacije Grada Sarajeva Gradu Beogradu u drugoj polovini oktobra ove godine.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović.

Gradonačelnik Skaka ozvaničit će start 11. Sarajevskog polumaratona

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka će u nedjelju, 17. septembra u 10 sati ispred BBI Centra, ozvaničiti start 11. Sarajevskog polumaratona, koji se održava pod sloganom “Sarajevski mostovi”.

Grad Sarajevo od samog početka – 2007. godine, u kontinuitetu podržava ovu najmasovniju sportsku manifestaciju koji predstavlja važan segment projekta „Sarajevo zdravi grad“ s ciljem aktivne promocije zdravog stila života. Također, Sarajevski polumaraton je značajan za naš glavni grad kako sa sportskog tako i sa ekonomskog i turističkog aspekta.

Na Sarajevskom polumaratonu, čija je trasa duga 21,1 km, očekuje se učešće 3.000 učesnika iz 30 zemalja, koji će učestvovati u G-Drive štafetnom polumaratonu (21,2 km za tim od tri osobe), u utrci za djecu – Zmajzi Kids run (800 m), u utrci za rekreativce Fun Run (4 km) i u utrci za osobe s posebnim potrebama.

Trasa ovogodišnjeg polumaratona je: BBI Centar-– Maršala Tita, Alipašina, Patriotske lige, Alipašina, Maršala Tita, Vrbanja, Vilsonovo šetalište, Franje Račkog, Vilsonovo šetalište, Fra Filipa Lastrića, Vilsonovo šetalište, Vrbanja, Hiseta, Obala kulina bana, Bentbaša, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita – BBI Centar.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu informišu javnost

Skaka sa gradonačelnikom Pekinga: jačati ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma

      Skaka-sa-gradonačelnikom-Pekinga-jačati-ekonomsku-saradnju-posebno-u-oblasti-turizma

Gradonačelnici Sarajeva i Pekinga Abdulah Skaka i Chen Jining dogovorili su danas tokom susreta u Podgorici jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma.

Tokom vrlo srdačnog razgovora prvih ljudi glavnih gradova BiH i Kine zajedno sa saradnicima, gradonačelnik Pekinga Jining prihvatio je poziv da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu.

Također, dogovoreno je niz aktivnosti na uspostavljanju snažnijih ekonomskih veza i boljem povezivanju glavnih gradova BiH i Kine.

Peking 1

„Imali smo vrlo sadržajan susret koji će, vjerujem donijeti, značajne pomake posebno u interesu građana Sarajeva, ali i cijele BiH. Moj sagovornik je istakao da je Sarajevo izuzetno zanimljivo i u turističkom smislu za građane Pekinga“, rekao je Skaka nakon sastanka.

Gradonačelnik Pekinga pozvao je gradonačelnika Sarajeva da predvodi delegaciju zvaničnika, predstavnika turističke zajednice i novinara koja će posjetiti Peking i napraviti turističku promociju Sarajeva.

„Smatram to izuzetno dobrom prilikom da predstavimo naš grad u najboljem svjetlu. Turizam je u fokusu djelovanja ove gradske uprave i učinit ćemo sve da ovakve šanse iskoristimo na najbolji način“, rekao je gradonačelnik Skaka. 

Također, gradonačelniku Pekinga je ponuđeno da i glavni grad Kine, na isti način predstavi svoju ponudu u Sarajevu.

U tom svjetlu razgovarano je i o uspostavi direktne avio-linije Sarajevo-Peking koja bi bila dodatni poticaj, a za šta su sagovornici iz Kine pokazali poseban interes. Dogovoreno je da se aktivnosti u ovom smislu nastave u konsultacijama sa nadležnim državnim tijelima.

Sastanak Skake i Jininga je održan na marginama Drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine koji se održava u Podgorici. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović.

Gradonačelnik Skaka imao izlaganje na Drugom forumu gradonačelnika 16+1 u Podgorici

      Gradonačelnik-Skaka-imao-izlaganje-na-Drugom-forumu-gradonačelnika-161-u-Podgorici

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka učestvuje na Drugom forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine 16+1, koji se održava u Podgorici.

Forum je posvećen poslovnom umrežavanju 16 glavnih gradova zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine u oblasti ekonomije, turizma, „zelenih gradova“, održivog razvoja i zapošljavanja.

Gradonačelnik Skaka imao je zapaženo izlaganje na temu “Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta”. Skaka je istaknuo da Grad Sarajevo u skladu sa nadležnostima aktivno učestvuje u stvaranju povoljnih uvjeta za ekonomski razvoj, između ostalih i kroz oblast turizma, gdje nizom aktivnosti, prvenstveno kroz Sarajevo Business forum i Sarajevo film festival, a sada i izgradnjom Trebevićke žičare, daje enorman doprinos ekonomskom i društvenom razvoju BiH.

„Ovakav model upravljanja lokalnom zajednicom, gledajući na našem primjeru, ubrzao je razvoj zajednice a ponajviše utjecao na povećanje broja zaposlenih kako stalnih tako i sezonskih radnika. Također, donio je povećanje broja investicija u sve grane privrede, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta ali i kontinuirano veći broj turista koji posjećuju Sarajevo“, kazao je između ostalog u svom obraćanju gradonačelnik Skaka.

Tokom Foruma gradonačelnik Sarajeva se, između ostalih, susreo sa gradonačelnicima Pekinga, Beograda i Budimpešte s kojima je imao sadržajne razgovore o mogućnostima uspostavljanja konkretne saradnje realizacijom projekata i aktivnosti od interesa za njihove građane.