Grad Sarajevo finansijski podržao rad vjerskih zajednica i crkava

      Grad-Sarajevo-finansijski-podržao-rad-vjerskih-zajednica-i-crkava

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je u Vijećnici potpisao ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Grada Sarajeva za 2017. godinu s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava na području grada Sarajeva: Islamske vjerske zajednice i Jevrejske opštine, te Katoličke i Pravoslavne crkve.

Sredstva su obezbijeđena za izgradnju i obnovu vjerskih objekata kao značajnih kulturno-historijskih spomenika, te za realizaciju projekata i aktivnosti iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, karitativnih djelatnosti…

sa potpisivanja ugovora 2

„Gradska uprava kontinuirano, više od deset godina u okviru svojih mogućnosti, finansijski ali i na drugi način, podržava rad vjerskih zajednica i crkava i nastavit će to činiti i ubuduće u cilju postizanja još kvalitetnije i sadržajnije saradnje“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava, nakon potpisivanja ugovora, zahvalili su gradonačelniku i Gradskoj upravi na kontinuitetu u pružanju finansijske podrške, naglašavajući da je pomoć koju dobivaju od Grada za njih dragocjena jer značajno doprinosi poboljšanju uvjeta za njihovo djelovanje.

Grad Sarajevo podržao manifestaciju Evropsku noć istraživača 2017. u BiH

      Grad-Sarajevo-podržao-manifestaciju-Evropsku-noć-istraživača-dvije-hiljade-sedamnaestoj.-u-BiH

Grad Sarajevo podržao je manifestaciju Evropska noć istraživača 2017. u BiH, koja će se održati 29. septembra u 17 sati na više lokacija u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru, Goraždu i Travniku u organizaciji Evropske unije. Riječ je o događaju koji promovira i popularizira nauku u Bosni i Hercegovini, te njenu važnost za razvoj cijelog društva.

noć istraživača 2

Gradonačelnik Skaka učestvovao je na danas održanoj press konferenciji zajedno sa predstavnicima Delegacije EU u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH, te Općine Novo Sarajevo.

noć istraživača 6

„Drago mi je da je Grad Sarajevo domaćin jednom ovakvom projektu i nadam se da ćemo ubuduće našu saradnju uspješno dovesti do još višeg nivoa“, kazao je gradonačelnik Skaka, ističući posebnu važnost ove manifestacije za mlade.

U okviru Evropske noći istraživača 2017. u BiH posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

sarajevo

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 europskih gradova, ukojima je preko milion građana slavilo nauku u jednoj noći. Od 2014. godine Noć istraživača je postala Europska noć istraživača pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Poziv za izradu maskote EYOF-a 2019.

      Poziv-za-izradu-maskote-EjOF-a-dvije-hiljade-devetnaesta

Preduzetnički, inovacioni i kreativni centar Networks, organizator Sarajevo Unlimited2017 foruma u saradnji sa partnerom Foruma, Evropskim omladinskim olimpijskim festivalom „EYOF Sarajevo/Istočno Sarajevo 2019.“ organizuje takmičenje za mlade kreativce – Ideathon za izradu maskote.

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.  EYOF 2019. uključuje 8 sportova: alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboard, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej, karling.

U periodu od 09. – 11.10.2017.godine u prostorijama Networks-a  sve osobe koje se bave grafičkim dizajnom, arhitekturom, fotografijom, slikanjem, vajanjem, i svi kreativci koji razmišljaju izvan ustaljenih okvira radit će na kreiranju idejnih rješenja i imati priliku da pruže najbolju ideju za maskotu, koja će biti zaštitno lice jednog od najvećih omladinskih takmičenja u Evropi. Stručni žiri će izabrati tri idejna rješenja, a zatim će publika putem društvenih mreža glasati za jedno idejno rješenje. U kompletan izbor maskote biće uključeni i članovi Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta.

Zainteresovani kreativci se mogu prijaviti putem online aplikacije, najkasnije do 04. oktobra 2017. godine. Nakon selekcije, svi učesnici/e će biti obaviješteni e-mailom najkasnije do 06. oktobra 2017.

Sarajevo Unlimited je dvodnevna konferencija koja okuplja relevantne institucije, kompanije, organizacije, start up-e i investitore sa ciljem promovisanja inovacija u poslovanju, inovativnog upravljanja i korištenja resursa start up kompanija. Ove godine održaće se od 02.-04. 11.2017. god.  EYOF 2019. će tokom Foruma promovisati svoje sadržaje i prvi put javno prikazati maskotu.

Sarajevo Unlimited promoviše talente i inovativna rješenja kao profitabilan dodatak postojećim poslovnim idejama i povezuje potencijalne partnere među kompanijama i investitorima. Krajnji cilj je regionalna promocija Bosne i Hercegovine kao poželjne destinacije za međunarodna ulaganja, koja nudi perspektivne start up-e, uspješne poslovne priče i mlade talente. Krajnji cilj je da Sarajevo Unlimited rezultira novim mogućnostima za zapošljavanje, novim investicijama i boljim mogućnostima za bosanskohercegovačku ekonomiju.

Nagrada za pobjednički tim iznosi 1.500 KM, karte za Sarajevo Unlimited i dodatna iznenađenja. Za drugo i treće mjesto su obezbijeđene nagrade sponzora. Troškove hrane tokom trajanja ideathona snosi organizator. Za sve dodatne upite zainteresovani se mogu obratiti na e-mail: info@weareunlimited.ba.

Pobjednička maskota će biti oficijelno predstavljena na forumu inovacija Sarajevo Unlimited 2017. organiziranom od strane poduzetničkog, kreativnog, biznis centra Networks.