Općina Centar podržala Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u okviru Grada Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je jučer u Vijećnici načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžić, sa suradnicima. Povod posjete je donacija sedam računala za potrebe Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Centar treba da osigura pristup digitalnim bazama podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te predstavlja platformu za niz obrazovnih, znanstveno-istraživačkih i sličnih aktivnosti u svezi s bogatim naslijeđem Haškog tribunala.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zahvalio je načelniku Ajnadžiću i Općini Centar za vrijednu donaciju koja će omogućiti da taj centar što prije bude stavljen u funkciju.

– U ime Grada Sarajeva i u svoje ime zahvaljujem što ste prepoznali značaj tog projekta od interesa za cijelu državu. Haški tribunal, odnosno Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju krajem 2017. godine zatvara svoja vrata, a njegove poslove od 1. prosinca formalno je preuzelo posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove. Gradu Sarajevu pripala je povijesna prilika da dobije na raspolaganje kompletnu arhivu, a s tim u svezi je i osnovan Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao Odsjek pri Gradskoj upravi Grada Sarajeva. Centar će uskoro postati neovisna institucija da ne bi bio podložan bilo kakvim političkim utjecajima. Na čelu projekta je prof. dr. Ivo Komšić, koji je zalaganjem i trudom doprinio da takav centar bude osnovan u Sarajevu – istakao je Skaka.

Načelnik Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo zbog osnivanja Informativnog centra i naglasio da će doprinijeti stvaranju realnog povijesnog okvira za sve ono što se dešavalo u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

– Posebno sam počašćen što sam, u ime Općine Centar i Općinskog vijeća, prvi koji daje doprinos stvaranju minimalnih pretpostavki za početak rada centra – kazao je.

Naglasio je donaciju sedam računala za potrebe Informativnog centra, te najavio da će u narednoj godini potpora biti nastavljena. Kaže da će Općina Centar financirati i najmanje pet doktorskih disertacija o temi ratnog razdoblja u BiH od 1992. do 1995. godine.

– Svakako će disertacije biti naslonjene na Informativni centar iz kojeg će crpiti brojnu dokumentaciju – kazao je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar.