Општина Центар подржала Информативни центар Међународног кривичног суда за бившу Југославију у оквиру Града Сарајева

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака примио је јучер у Вијећници начелника Општине Центар Сарајево Неџада Ајнаџић, са сарадницима. Повод посјете је донација седам рачунара за потребе Информативног центра Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ICTY).

Центар треба да обезбједи приступ дигиталним базама података Међународног кривичног суда за бившу Југославију, те представља платформу за низ образовних, научно-истраживачких и сличних активности у вези са богатим наслијеђем Хашког трибунала.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака захвалио је начелнику Ајнаџићу и Општини Центар за вриједну донацију која ће омогућити да тај центар што прије буде стављен у функцију.

– У име Града Сарајева и у своје име захваљујем што сте препознали значај тог пројекта од интереса за цијелу државу. Хашки трибунал, односно Међународни кривични суд за бившу Југославију крајем 2017. године затвара своја врата, а његове послове од 1. децембра формално је преузело посебно формирано тијело под називом Међународни резидуални механизам за међународне кривичне судове. Граду Сарајеву припала је историјска шанса да добије на располагање комплетну архиву, а са тим у вези је и основан Информативни центар Међународног кривичног суда за бившу Југославију као Одсјек при Градској управи Града Сарајева. Центар ће ускоро постати неовисна институција да не би био подложан било каквим политичким утјецајима. На челу пројекта је проф. др. Иво Комшић, који је залагањем и трудом допринио да такав центар буде основан у Сарајеву – истакао је Скака.

Начелник Ајнаџић изразио је задовољство због оснивања Информативног центра и нагласио да ће допринијети стварању реалног историјског оквира за све оно што се дешавало у периоду од 1992. до 1995. године.

– Посебно сам почаствован што сам, у име Општине Центар и Општинског вијећа, први који даје допринос стварању минималних претпоставки за почетак рада центра – казао је.

Нагласио је донацију седам рачунара за потребе Информативног центра, те најавио да ће у наредној години подршка бити настављена. Каже да ће Општина Центар финансирати и најмање пет докторских дисертација о теми ратног периода у БиХ од 1992. до 1995. године.

– Свакако ће дисертације бити наслоњене на Информативни центар из којег ће црпити бројну документацију – казао је Ајнаџић, саопштено је из Општине Центар.