Gradonačelnik Skaka u posjeti Tribunalu: Otvaranje Informativnog centra u Sarajevu ima povijesni značaj

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se danas u Hagu na odvojenim sastancima, sa sucima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom i Theodorom Meronom, predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove IRMCT.

Razgovarano je o aktivnostima vezanim za funakcioniranje Informativnog centra Haškog suda u Sarajevu. Tijekom razgovora, gradonačelnik Skaka je ukazao za povijesni značaj i ulogu Haškog tribunala, ističući da je Grad Sarajevo do sada učinio niz koraka na pripremi za realizaciju projekta Informativnog centra koji je od suštinske važnosti za cijelu regiju i proces pomirenja.

Sukladno Memorandumu o razumijevanju između Tribunala u Hagu i Grada Sarajeva koji je potpisan 29.11.2016. godine, uspostavljen je Informativni centar.

Centar će biti smješten u Vijećnici i podržan odgovarajućom opremom. Mandat Informativnog centra Sarajevo je da pruži javnosti ažuran, izravan i siguran elektronski pristup svim javno dostupnim spisima Tribunala i arhivskom materijalu sadržanom u online bazama podataka MKSJ.

“Centar neće biti pasivni čuvar arhiva Haškog tribunala. Ova institucija će imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju”, kazao je gradonačelnik Skaka.

hag skaka 1

Ono što je zanimljivo istaći jeste da je dogovoreno da Haški tribunal Informativnom centru Haškog suda u Sarajevu pokloni cijelu sudnicu u kojoj se svih ovih godina sudilo ratnim zločincima, koja će biti prenesena u Vijećnicu gdje će svi posjetitelji moći da detaljnije pogledaju u kakvoj je sudnici suđeno za najteže zločine za rat u BiH.

Gradonačelnik Skaka će u Den Hagu danas predvoditi izaslanstvo Grada koje će nazočiti ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastancima je nazočila i veleposlanica BiH u Nizozemskoj Mirsada Čolaković.