Gradonačelnik Skaka posjetio dežurne gradske službe

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka tradicionalno je na Staru godinu navečer obišao dežurne gradske službe koje se brinu o sigurnosti, zdravlju građana i gostiju bh. prijestolnice.

3117 - Foto 3

Posjetivši na njihovim radnim mjestima, pripadnike Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i Druge policijske uprave Centar, te liječničko i medicinsko osoblje Zavoda za žurnu medicinsku pomoć KS, gradonačelnik Skaka im je zahvalio što su u prazničnoj noći na usluzi građanima i gostima  te poželio uspješnu i sretnu Novu 2018. godinu.

3117 - Foto 1

Počelo trodnevno novogodišnje slavlje: Tisuće Sarajlija i gostiju iz cijelog svijeta uživali u izvedbi mladih virutoza

Nezaboravna trodnevna novogodišnja proslava u Sarajevu započela je večeras na trgu ispred Katedrale koncertom Omladinskog orkestra „MuzikArt“-a uz piće dobrodošlice i ples. U ime domaćina Grada Sarajeva, gradonačelnik Abdulah Skaka pozdravio je sugrađane i goste koji su se u velikom broju okupili na Trgu fra Grge Martića.

Foto 1

„Večerašnjim koncertom mladih virtuoza, koncertom Zdravka Čolića u novogodišnjoj noći, te nastupom Crvene jabuke prvog dana 2018. godine, želimo da iz bh. prijestolnice, jedne od najpoželjnijih novogodišnjih destinacija u regiji, pošaljemo poruku ljubavi i mira. Pozivam građane Sarajeva da budu dobri domaćini, ali i gosti te da uživaju u svom gradu uz nastupe nastupe najvećih zvijezda regiona”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Svi gosti i posjetitelji koncerta koji su dočekani sa Coca-Cola pićem dobrodošlice mogli su uživati punim plućima u najljepšim zvukovima glazbenih djela velikih majstora.

Foto 5

Večer glazbe ispred Katedrale započela je spletom evergreen pjesama: Dobra vam noć prijatelji, Vino i gitare, O gdje su dani ti, Besame mucho, O sole mio, Oči čornije…, a koje su izveli solisti Adela Šabić i Mario Drmač, te Hor sevdalinke.

Pod dirigentskom palicom Emira Mejmerovića, mladi virtuozi su noć uljepšali zvucima najpoznatijih klasičnih kompozicija od Brahmsa do Offenbacha. Na repertuaru je bio: Mađarski ples, Liber tango, Can Can, Ples sablji; te bezvremene pjesme: Have yourself a merry little Christmas, Let it snow, New York, New York.

Foto 3

Atmosfera na koncertu je kulminirala uz prve taktove čuvenog Radetzky marcha, a na kraju ove predivne večeri zaplesalo se uz svjetski popularne Straussove valcere: „Glasovi proljeća“ i „Na lijepom plavom Dunavu“, koji je ove godine proslavio svoj 150. rođendan.

Foto 2

Trodnevni novogodišnji spektakl u Sarajevu počinje koncertom mladih virtuoza „MuzikArta“ ispred Katedrale

      Trodnevni-novogodišnji-spektakl-u-Sarajevu

Sve je spremno za početak novogodišnjeg spektakla u Sarajevu. Već u subotu 30. prosinca, u 20 sati, na trgu ispred Katedrale, koncertom Omladinskog orkestra “MuzikArt” pod dirigentskom palicom Emira Mejremića, bit će svečano otvorena trodnevna manifestacija koju organiziraju Grad Sarajevo, gradske općine, Kanton i Turistička zajednica KS.

Svi gosti i posjetitelji koncerta će biti srdačno dočekani s pićem dobrodošlice koje je osigurala „Coca Cola“, partner manifestacije. Novogodišnja proslava u Sarajevu, najpoželjnijom novogodišnjoj destinaciji u regiji, započet će najljepšim zvucima glazbenih djela velikih majstora.

Solisti Adela Šabić i Mario Drmač će uz Hor sevdalinke izvesti neke od najljepših evergreen pjesama. Potom će mladi virtuozi „MuzikArta“ noć uljepšati zvucima valcera i klasičnih kompozicija od Johanesa Brahmsa do Offenbacha i Straussa.

U novogodišnjoj noći, na platou ispred Sarajevo City Centra, nastupit će najveća regionalna zvijezda Zdravko Čolić. Program će početi 31. prosinca u 21 sat.

Tisuće posjetitelja će uoči nastupa glavne zvijede zagrijati sarajevski bendovi DJ Drop Department i Last Location. U novu godinu će Sarajlije i njihove goste iz regije i cijelog svijeta uz najljepše Čoline pjesme uvesti i spektakularan vatromet.

Trećeg dana, 1. siječnja novogodišnje slavlje će biti upotpunjeno nastupom s kultnim sarajevskim bendom Crvenom jabukom ispred Vječne vatre. Program počinje u 21 sat, a kao predgrupa će nastupiti Ina & Open Mind Group.

Servisne informacije u svezi sa Javnim dočekom Nove 2018. godine na platou ispred SCC-a

Pozivamo vas da putem vašeg medija obavijestite javnost da će povodom Javnog dočeka Nove 2018. godine na platou ispred SCC-a, u sklopu kojeg će građene i goste grada Sarajeva zabavljati jedna od najvećih regionalnih zvijezda Zdravko Čolić, doći do privremene potpune obustave prometa:

u razdoblju od 17.00 sati 31. prosinca 2017. godine do 03.00 ujutro 01. siječnja 2018. godine.

 

Promet će biti obustavljen u ulicama:

Zmaja od Bosne (od raskrsnice s ul. Fra Anđela Zvizdovića odnosno ul. Vrbanja do raskrsnice s ul. Hamdije Ćemerlića – Pofalići);

Maršala Tita (od raskrsnice s ul. Alipašina do ul. Zmaja od Bosne);

Hiseta (od ul. Zmaja od Bosne do raskrsnice s ul. Hamze Hume – Skenderija);

Vrbanja (od raskrsnice s ul. Terezije do raskrsnice s ul. Zmaja od Bosne);

Fra Anđela Zvizdovića (od raskrsnice s ul. Zmaja od Bosne do raskrsnice s ul. Kranjčevićeva);

Vilsonovo šetalište (od raskrsnice s ul. Hamdije Ćemerlića-Pofalići do raskrsnice s ul. Vrbanja);

Franje Račkog (od raskrsnice s ul. Vilsonovo šetalište do raskrsnice s ul. Zmaja od Bosne);

Valtera Perića (od raskrsnice s ul. Hamze Hume do raskrsnice s ul. Maršala Tita);

u ul. Franca Lehara (od raskrsnice s ulicom – pristupni put za hotel „Holiday“ do raskrsnice s ul. Zmaja od Bosne);

Halida Kajtaza – I transferzala (od raskrsnice s ul. Zmaja od Bosne do raskrsnice s ul. Put života);

Magribija (od raskrsnice s ul. Kranjčevićeva do raskrsnice s ul. Maršala Tita) s napomenom da će se povremeno propuštati vozila koja su parkirana u pometnoj ulici u pravcu Kranjčevićeve), te

Kotromanića (od raskrsnice s ul. Vrbanja do raskrsnice s ul. Hiseta).

Dolina (od raskrsnice s ul. Kranjčevićeva do raskrsnice s ul. Maršala Tita), vršiti povremena propuštanja vozila koja su parkirana u pomenutoj ulici u pravcu Kranjčevićeve; – Augusta Brauna (od raskrsnice s ul. Fra Anđela Zvizdovića do raskrsnice s ul. Dolina), vršiti povremena propuštanja vozila koja su parkirana u pomenutoj ulici u pravcu Kranjčevićeve;

Kralja Tvrtka (od raskrsnice s ul.Kranjčevićeva do raskrsnice s ul. Maršala Tita), vršiti povremena propuštanja vozila koja su parkirana u pomenutoj ulici u pravcu Kranjčevićeve;

Hercega Stjepana, vršiti povremena propuštanja vozila koja su parkirana u pomenutoj ulici u pravcu Kranjčevićeve;

Safeta Mujića (od raskrsnice s ul. Hiseta do raskrsnice s ul. Kotromanića);

Roberta C. Frasurea (od raskrsnice s ul. Kranjčevićeva do raskrsnice s ul. Maršala Tita), po potrebi vršiti povremena propuštanja vozila Veleposlanstva SAD u vrijeme kada službenici MUP-a procijene da isto neće ugroziti sigurnost posjetitelja;

– i u ul. Mustajbega Fadilpašića, Koste Hermana, Vrazova, Hamida Dizdara, Turhanija, Đoke Mazalića i Kalmija Baruha;

 

Alternativni pravci:

  • Zmaja od Bosne – Hamdije Ćemerlića – Put života,
  • Zmaja od Bosne – Hamdije Ćemerlića – Zvornička – Zagrebačka,
  • Maršala Tita – Alipašina,
  • Maršala Tita – Kranjčevićeva,
  • Maršala Tita – Hamze Hume – Terezije,
  • Halida Kajtaza – Put života

 

U navedenom razdoblju, tramvajski promet će biti preusmjeren na okretnicu Željeznička stanica. U istom terminu, taxi stajalište iz ul. Valtera Perića bit će dislocirano na lokalitet taxi stajališta u ul. Hamdije Kreševljakovića – Skenderija.

Na početku prilaznih ulica koje vode ka platou SCC-a bit će postavljeni kontrolni ulazni punktovi.

 

Točno u ponoć bit će upriličen vatromet.

U sklopu koncertnog prostora bit će raspoređeni mobilni toaleti. Također, bit će vidno označene lokacije na kojima će se nalaziti kola Žurne pomoći čije će ekipe intervenirati u slučaju potrebe.

 

Ovom prilikom, sugeriramo građanima koji žele nazočiti Javnom dočeku Nove 2018. godine, da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u prometu. S obzirom da će parking prostori na lokaciji Javnog dočeka biti zatvoreni, preporučeno je da putnički automobili, kao i autobusi koji organizirano dovoze posjetitelje, koriste najbliže veće parking površine na Zetri i u krugu Kampusa UNSA u noći javnog dočeka Nove 2018. godine.

Pozivamo Vas da putem svojih medija upoznate javnost s ovim servisnim informacijama

Intezivne pripreme za novogodišnji show: postavlja se bina ispred Sarajevo City Centra

Kako se približava doček Nove godine, u bh. prijestolnici se obavljaju završne pripreme za najluđu noć.

Tako je danas ispred Sarajevo City Centra počela da se montira velika bina na kojoj će regionalna zvijezda Zdravko Čolić uvesti Sarajlije i goste grada u Novu 2018. godinu.

LRG_DSC00967

Očekuje se da bina bude postavljena do 30. prosinca kada je planirana generalna tehnička proba pred novogodišnji show.

LRG_DSC00969

Ekipa zadužena za produkciju koncerta je ista ona koja je radila i produkciju koncerta Dine Merlina.

LRG_DSC00997

Gradonačelnik Skaka uručio priznanje bh. reprezentativcu Miralemu Pjaniću: Sarajevo će nastaviti podržavati razvoj sporta i uspješne mlade ljude

      Gradonačelnik-Ska-ka-uručio-priznanje-bh

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uručio je večeras u Torinu vrijedno priznanje istaknutom bh. sportašu i reprezentativcu Miralemu Pjaniću.

Pjanić svojim primjerom pokazuje da se predanost i profesionalizam u sportu uvijek isplate. On je svojim rezultatima postao uzor mnogim mladim ljudima u BiH koji sanjaju o svjetskom uspjehu.

Upravo zato da bi ohrabrili sve njih i pokazali da su trud i rad vodilja ka uspjehu, a Pjanića potaknuli da nastavi u svom osvajačkom pohodu, Internacionalni sportski simpoziji Simposar Sarajevo proglasio je Pjanića za najboljeg nogometaša u BiH u 2017. godini. Pjanić je između svjetskih reprezentacija izabrao da nosi boje zemlje u kojoj je rođen.

Zato mladi ljudi koji svojim radom, prije svega, postižu uspjehe čine i nas ponosnim, ali i obvezuju da jedni drugima uvijek budemo potpora.

Grad Sarajevo će i dalje nastaviti da podržava razvoj sporta, posebice nogometa, kroz ulaganja u infrastrukturu, a posebno u pogone mladih među kojima se sigurno nalazi još Pjanića.

Gradonačelnik Skaka u posjeti Tribunalu: Otvaranje Informativnog centra u Sarajevu ima povijesni značaj

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se danas u Hagu na odvojenim sastancima, sa sucima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom i Theodorom Meronom, predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove IRMCT.

Razgovarano je o aktivnostima vezanim za funakcioniranje Informativnog centra Haškog suda u Sarajevu. Tijekom razgovora, gradonačelnik Skaka je ukazao za povijesni značaj i ulogu Haškog tribunala, ističući da je Grad Sarajevo do sada učinio niz koraka na pripremi za realizaciju projekta Informativnog centra koji je od suštinske važnosti za cijelu regiju i proces pomirenja.

Sukladno Memorandumu o razumijevanju između Tribunala u Hagu i Grada Sarajeva koji je potpisan 29.11.2016. godine, uspostavljen je Informativni centar.

Centar će biti smješten u Vijećnici i podržan odgovarajućom opremom. Mandat Informativnog centra Sarajevo je da pruži javnosti ažuran, izravan i siguran elektronski pristup svim javno dostupnim spisima Tribunala i arhivskom materijalu sadržanom u online bazama podataka MKSJ.

“Centar neće biti pasivni čuvar arhiva Haškog tribunala. Ova institucija će imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju”, kazao je gradonačelnik Skaka.

hag skaka 1

Ono što je zanimljivo istaći jeste da je dogovoreno da Haški tribunal Informativnom centru Haškog suda u Sarajevu pokloni cijelu sudnicu u kojoj se svih ovih godina sudilo ratnim zločincima, koja će biti prenesena u Vijećnicu gdje će svi posjetitelji moći da detaljnije pogledaju u kakvoj je sudnici suđeno za najteže zločine za rat u BiH.

Gradonačelnik Skaka će u Den Hagu danas predvoditi izaslanstvo Grada koje će nazočiti ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastancima je nazočila i veleposlanica BiH u Nizozemskoj Mirsada Čolaković.

Prijem u Vijećnici učenika i nastavnika iz Omiša

U Vijećnici je danas upriličen prijem za nastavnike i učenike Osnovne  glazbene škole „Lovro pl. Matačić“ iz Omiša, koji će u subotu, 16. prosinca u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH održati zajednički svečani koncert s učenicima Osnovne glazbene i baletske škole „Novo Sarajevo“.

Goste iz Omiša je pozdravila Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu, sport i mlade, uputivši im riječi dobrodošlice u glavni grad Bosne i Hercegovine i potpore njegovanju prijateljskih odnosa između dvije glazbene škole.

Nakon obilaska Vijećnice, učenicima i nastavnicima uručeni su prigodni pokloni u znak sjećanja na posjetu Sarajevu.